Повернення старої команди

12.02.2015
Повернення старої команди

Перший віце-президент ФФУ за часів Григорія Суркіса — Олександр Бандурко (перший ліворуч) — знову може повернутися на свою колишню посаду. (УНІАН.)

Було зрозуміло, що для віце-президента УЄФА Григорія Суркіса робота на чолі Федерації футболу України — пройдений етап. Коли наприкінці минулого року на порядку денному постало питання про дострокові вибори керівника українського футболу, Григорій Михайлович категорично заявив, що ніколи не погодиться знову стати президентом ФФУ. Хоча, думається, прийняв би він інше рішення, знайшлося б багато охочих його підтримати. Зрештою, колишній очільник федерації, який біля її керма провів 12 років, вирішив дистанціюватися від дострокових виборів нового господаря Будинку футболу. Принаймні під час процесу висунення кандидатів Суркіс-старший офіційно не підтримав жодного з претендентів, хоча його брат — власник «Динамо» Ігор Суркіс побажав удачі у президентській кампанії Ігорю Коломойському. Хай там як, але здається, що, перебуваючи в статусі почесного президента ФФУ, впливовий функціонер руку з пульсу українського футболу точно не забрав.

Коли у вівторок Робоча група ФФУ з організації виборів її президента зробила перші підсумки підготовчого процесу, стало зрозуміло, що Григорій Михайлович, точніше представники його команди, можуть повернутися у «велику гру». І якщо Ярославу Грисьо, котрий за часів Суркіса був одним із членів виконкому ФФУ, перемогти в президентській гонці буде практично неможливо, то в Олександра Бандурка, котрий до появи у федерації команди Анатолія Конькова, обіймав там посаду першого віце-президента, здається, є чимало шансів повернутися на свою попередню посаду.

Відзначимо, що у структурі ФФУ є одразу дві посади першого віце-президента. Обидві, претендентами на які є четверо осіб, — виборні. Троє з четвірки кандидатур, які будуть представлені на вибір делегатам звітно-виборчого з’їзду, — Вадим Костюченко, Віталій Пилипенко та Василь Орлецький — футбольній спільноті відомі погано. А от пан Бандурко — людина у великому футболі досвідчена, знання якого, думається, будуть корисними будь-якому президентові, незалежно від його «політичного забарвлення».

А, як повідомив відповідальний секретар Робочої групи ФФУ Василь Заброда, до виборів президента організації допущені троє кандидатів — Ярослав Грисьо, Андрій Павелко та Ігор Коломойський. Їхні заявки повністю відповідали вимогам федерації, головна з яких — підтримка претендента на високий пост бодай одним із колективних членів федерації. Як відомо, кандидатуру Павелка, який наразі виконує обов’язки голови ФФУ, підтримали 42 колективних члени. Грисьо на вибори висунула Львівська обласна федерація, Коломойського — Волинська. Решта кандидатів, які попередньо подали й не відкликали свої заявки, — зокрема, Олег Печорний та Владислав Ващук, не змогли задовольнити формальні вимоги ФФУ.

Попри тотальну підтримку, що має один із кандидатів, говорити про його легку перемогу не варто. Без сумніву, за час, що залишився до виборів, пан Коломойський зможе наростити «м’язи». Власне, чекати розв’язки залишилося недовго. Вибори відбудуться 6 березня. Цікаво, що процес волевиявлення буде таємним, тоді як попередніх президентів ФФУ обирали шляхом відкритого голосування — і це ще один фактор, який додає інтриги майбутнім виборам.