Проба «легіонерського» пера

10.02.2015
Проба «легіонерського» пера

На турнірі в Польщі українські хокеїсти добре атакували, але переграти його господарів та угорців не змогли. (з сайта fhu.com.ua)

Відтоді, як у квітні минулого року вітчизняні хокеїсти зіграли на чемпіонаті світу в дивізіоні IA, хокей в Україні занурився в «зимову сплячку». Тоді через фінансові проблеми, що виникли у переважної більшості вітчизняних клубів, літнє ігрове затишшя перекинулося на осінь, коли зазвичай стартує внутрішній чемпіонат. Не стала точкою пробудження чемпіонату України й зима. Про можливість пуску національної першості сезону 2014/2015 в позитивному сенсі перестали говорити навіть найбільші оптимісти. Однак наприкінці минулого тижня на офіційному сайті київської команди «Дженералз» з’явилася інформація, що ЧУ таки відбудеться. За інформацією «генералів», на старт турніру, перший матч якого заплановано на 12 лютого, вийде чотири команди. Окрім «Дженералз», які єдиними серед українських команд увесь час зберігали повну готовність до участі в змаганнях, можливість зіграти в чемпіонаті знайшли команди «Кременчук», «Київ» та «Витязь» (Харків).

Цікаво, що офіційного підтвердження даної інформації з вуст Федерації хокею України ще не було. Вочевидь, не все так гладко зі стартом турніру, якщо прес-служба організації, яка є відповідальною за менеджмент ЧУ, досі не вийшла на люди з «прес-релізом». Однак, здається, чемпіонату — бути, адже без нього, не виключено, національна збірна матиме проблеми з легалізацією своєї участі в майбутньому чемпіонаті світу в дивізіоні ІА, який 19—25 квітня відбудеться в польському Кракові. За неофіційною інформацією, країна, що не має своєї національної першості, може бути позбавлена права участі в чемпіонаті світу.

Нагадаємо, що подібний аргумент був одним із стимулів запуску попередньої першості України, коли дуже довго й з величезними проблемами збирався кворум, необхідний для реалізації чемпіонату. Схожа ситуація має місце й цього разу. Не дивно, що інформація про можливий старт ЧУ збіглася з першим у новому сезоні виходом на лід української збірної. Із метою економії коштів команда Олександра Годинюка проігнорувала матчі торішнього «Єврочелленджа», які традиційно проходять наприкінці року. Однак ігнорувати ще одну можливість «обкатки» гравців збірної було неможливо, адже в наступний період — до початку світової першості — додаткових «вікон», наданих Міжнародною федерацією хокею, для контрольних матчів національних команд більше не буде.

В умовах відсутності внутрішнього чемпіонату розраховувати на те, що на майбутньому ЧС «синьо-жовті» будуть боротися за одну з двох путівок до еліти світового хокею, марно. Думається, в Кракові перед командою Годинюка, який, нагадаємо, на посту очільника збірної замінив росіянина Андрія Назарова, боротиметься за збереження прописки в дивізіоні ІА. Аби не понизитися в класі, українській команді потрібно не посісти останнє місце в групі, де, окрім «синьо-жовтих», гратимуть збірні Італії, Казахстану, Японії, Угорщини та Польщі.

Варто визнати, що це завдання — вельми складне. Торік наші збірники, перебуваючи в значно кращих «стартових» умовах, посіли в своєму дивізіоні четверте місце, випередивши угорців та південнокорейців, котрі, понизившись у класі, поступилися своїм місцем у секстеті ІА полякам. Виглядає так, що саме між збірними Польщі, Угорщини та України розгорнеться боротьба на «мундіалі» за виживання.

А що очікує нашу збірну в найближчому майбутньому, можна було побачити минулого тижня на турнірі «Єврочеллендж» в польському Торуні. На жаль, своїм головним конкурентам на ЧС-2015 підопічні Годинюка поступилися, хоча й продемонстрували бійцівський дух та непогану реалізацію. Утім гра в обороні, яка за два матчі дозволила суперникам закинути 12 шайб, звела нанівець усі старання хокеїстів. Полякам «синьо-жовті» програли в овертаймі — 5:6, аналогічний рахунок, але в основний час, було зафіксовано й у матчі наших хокеїстів проти угорських опонентів.

Своєрідною віддушиною для команди Годинюка стала переможна зустріч iз румунами, яким, не порушуючи традиції, українські хокеїсти закинули тих самих п’ять шайб. Утім, слід визнати, що подібних румунам суперників на ЧС не буде. Власне не планувалася участь їхньої збірної й на турнірі в Торуні, але за кілька тижнів до його старту добре відома українським шанувальникам хокею команда Казахстану знялася зі змагань. До речі, семеро гравців української збірної, яких запросив на цей збір Олександр Годинюк, виступають саме в чемпіонаті Румунії. Загалом, на польському «Єврочелленджі» наша збірна повністю була зібрана з «легіонерів», які, окрім румунського, представляли чемпіонати Польщі, Білорусі, Казахстану, Росії та Франції. Іще кілька гравців отримали запрошення до збірної, схоже, авансом, перебуваючи «без клубу».

ТАБЛО

Серія «Єврочеллендж». Турнір у Польщі (Торунь). Румунія — Угорщина — 0:8, Польща — Україна — 6:5 ОТ (1:2, 2:3, 2:0, 1:0; :0. Побєдоносцев (більш.), Німенко, Наваренко, Алексюк (більш.), Доніка), Польща — Угорщина — 2:0, Румунія — Україна — 0:5 (0:3, 0:0, 0:2; Побєдоносцев, Черненко (менш.), Алексюк (більш.), Рамазанов, Бондарєв), Угорщина — Україна — 6:5 (1:1, 3:3, 2:1; Доніка (більш.), Алексюк, Благий, Заблудовський, Лялька), Польща — Румунія — 4:0.

Підсумкове становище: Польща — 8, Угорщина — 6, Україна — 4, Румунія — 0.