Сила української шаблі

03.02.2015
Сила української шаблі

Лiдер українських фехтувальниць Ольга Харлан вiдточила шаблю в перемогах над росiянками. (Рейтер.)

Запеклий бій на фехтувальній доріжці — і дружні обійми на церемонії нагородження. Це — про двох визначних шаблісток сучасності, українку Ольгу Харлан та росіянку Софію Вєлікую. Минулих вихідних вони вкотре зустрілися у фіналі етапу Кубка світу, цього разу — в Афінах, на «Кубку Акрополя».

Перша половина фінальної дуелі залишилася за Вєлікою — 8:7, однак у другому відрізку майстернішою виявилася представниця Миколаєва. За рахунку 14:14, в умовах надзвичайного нервового напруження вирішального удару завдала Харлан — 15:14.

На шляху до цього успіху наша 24-річна співвітчизниця почергово перемогла Сабіну Мікіну з Азербайджану (15:6), кореянку Джі Су Йон (15:9), Діну Галіакбарову з Росії (15:9), угорку Анну Мартон (15:13) та американку Дагмару Возняк (15:13).

Тріумф в Афінах став другою перемогою Олі на етапах Кубка світу в сезоні 2014-15 після «золота» Гран-прі в Нью-Йорку в середині грудня. Тоді Харлан у фіналі так само здолала Вєлікую.

Силу української шаблі вкотре підтвердила вся наша збірна, яка на «Кубку Акрополя» виграла командний турнір. І знову у вирішальному поєдинку битими виявилися росіянки. 45:35 — рахунок на користь квартету у складі Ольги Харлан, Аліни Комащук, Олени Кравацької та Ольги Жовнір.

У 1/16 фіналу наша команда перемогла Японію (45:33), далі взяла гору над Італією (45:34), а в півфіналі обіграла лідерів світового рейтингу, шаблісток США (45:44). Відтак, за повідомленням НФФУ, жіноча збірна України з фехтування на шаблі піднялася з п’ятого у світовій класифікації, на яке ми опустилися після пропуску турніру у Венесуелі, на третю позицію.

А ТИМ ЧАСОМ…

Український шабліст Андрій Ягодка посів друге місце на етапі Кубку світу в італійській Падуї. Лише у фіналі одесит поступився чемпіонові світу Камілю Ібрагімову з Росії — 11:15, а перед тим здолав білоруса Олександра Буйкевича (в 1/4 фіналу — 15:13) та південнокорейця Кіма Чжон Хвана (у півфіналі - 15:6)