Парний прогул

29.01.2015
Парний прогул

Наталя Попова — єдина досвідчена фігуристка в українській збірній на ЧЄ-2015. (з сайта ufsf.org.)

Традиційно склад української команди, яка відправляється на європейський чемпіонат фігуристів, формується за підсумками національної першості, що передує головним континентальним стартам. Чемпіонат України, який відбувся наприкінці грудня, показав, що на єврофорум «кваліфікувалася» практично повністю оновлена збірна, до того ж знову в неповному складі.

Нагадаємо, що після Олімпіади в Ванкувері-2010 упродовж двох років Україна не мала на чемпіонаті Європи своїх представників у парному катанні. І ось знову слабке місце вітчизняного фігурного катання дало про себе знати. Не встиг змужніти й загартуватися на дорослій «сцені» дует Юлії Лаврентьєвої та Романа Рудика, який, до слова, представляв нашу країну на Олімпіаді в Сочі, як через травму партнера він розпався. На жаль, у резерві виявилася лише одна пара, яка за своїм віком наразі не має права виступати на дорослих змаганнях. Тож на 107-му за ліком чемпіонаті Європи, який учора розпочався в Стокгольмі, наша держава буде представлена в танцях на льоду та одиночному чоловічому й жіночому катанні.

Якраз саме представниця жіночого пулу і є тим ветераном, який має досвід виступів на європейському льоду. Наталя Попова вп’яте пробилася на ЧЄ, де досі найкращим її результатом було 12-те місце, здобуте в 2012 році в англійському Шеффілді. Чого очікувати від підопічної олімпійського чемпіона Віктора Петренка, стане зрозумілим сьогодні,
коли жінки відкатають свою коротку програму. А відкрили програму ЧЄ чоловіки. Учора вони розіграли «перепустки» до другого раунду змагань. Приємно, що в числі тих, хто отримає право представити шведській публіці ще й довільний виступ, фігурує й прізвище нашого Ярослава Паніота. Попри те, що учень В’ячеслава Загороднюка (до речі, чемпіона Європи-1996) одним із перших вийшов на лід «Ерікссон Глоуб», цей факт не завадив 18-річному киянину продемонструвати солідний прокат, за який він отримав 63,25 бала.

У вечірній же програмі вчорашнього дня за місця в довільній програмі боролися танцювальні пари, де Україну також представляли дебютанти. Новоспечені чемпіони України Олександра Назарова та Максим Нікітін, вихованці харківського фігурного катання, прийшли на зміну дуету Шивон Хікен-Кенеді/Дмитро Дунь. Прикметно, що харківська пара, як і інші наші учасники ЧЄ-2015, також — під чемпіонською опікою. Наставник Назарової та Нікітіна — росіянин Олександр Жулін у парі з Маєю Усовою виграв чемпіонат світу 1993 року. А перебуваючи вже на тренерській ниві, російський спеціаліст допоміг своїм співвітчизникам Тетяні Навці й Роману Костомарову виграти олімпійське «золото» Турина-2006. Водночас очікувати, що хтось із наших фігуристів на ЧЄ в Стокгольмі побореться за медалі — марно, адже без внутрішньої конкуренції та хороших умов підготовки, яких, на жаль, немає в Україні, виховати європейських призерів неймовірно важко. Хоча, по суті, на Батьківщині тренується лише Паніот. Натомість Попова займається в США, а Назарова та Нікітін — у Москві.