РозРада від Президента

28.01.2015

Новий склад Ради з питань розвитку «Мистецького арсеналу», який нещодавно оприлюднили на сайті Президента, викликав хвилю обговорення. Насамперед збентежили перші три члени, які є людьми ПП. Головою Ради призначено главу адміністрації Президента Бориса Ложкіна, його правою і лівою руками — радника Порошенка, нардепа Ігоря Гриніва і заступника глави адміністрації Президента Ростислава Павленка. Трьох владних китів підтримуватимуть керівник Державного управління справами Сергій Березенко, його радник Олексій Засенко, віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко та начальник управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства Державного управління справами Василь Можар.

Теоретично, Рада б мала визначати політику «МА», а директор Національного культурно-мистецького та музейного комплексу Наталя Заболотна мала б її втілювати. Та виглядає так, що готуються великі переміни. У Раду також входять олігархи Віктор Пінчук та Ігор Воронов. Очевидний натяк на небюджетне інвестування. Якщо до цього додати архітектора Андрія Миргородського, автора скандального проекту реконструкції Гостинного двору на Подолі та вертолітного майданчика Януковича, то отримаємо натяк на амбітні плани будівництва. Невже давній «Арсенал» задумали покрити скляним куполом у стилі Миргородського?

Та є надія, що з «Мистецьким арсеналом» усе буде в порядку і нова Рада нічим йому не зашкодить. Як-не-як, нарешті відбулося возз’єднання українського мистецтва. Команда з президента Національної академії мистецтв Андрія Чебикіна, сучасних художників Олександра Ройтбурда і Павла Макова, генія живопису Івана Марчука, засновника Інституту проблем сучасного мистецтва Віктора Сидоренка, екс-міністра культури Євгена Нищука, режисера і «батька» фестивалю мистецтв «Гогольфест» Владислава Троїцького, якого свого часу усунули з «Арсеналу» — може, все-таки стане попутним вітром для найбільшого арт-майданчика України. Правда, культурні діячі розуміють, що новий склад Ради — це така собі популістська декларація соборності в мистецтві. За словами Олександра Ройтбурда, йому вже сьогодні важко уявити, як він знаходитиме з деякими членами спільну мову. «Але спроба — не тортури. Якщо нічого не вийде — покину Раду», — каже художник.

ПРЯМА МОВА

Наталя Заболотна, гендиректор «Мистецького арсеналу»:

— Незважаючи на те, що до минулого складу Ради з питань розвитку «Мистецького арсеналу» входили окремі одіозні персони, в ній усе ж було значно більше музейників і значно менше чиновників, ніж зараз.

Звісно, у ній працювали такі ентузіасти і симпатики «Мистецького арсеналу», як Віктор Ющенко, який дуже вболіває за розвиток комплексу. До речі, дивно, що Віктора Андрійовича не включили у нинішній склад Ради, незважаючи на те, що він є ініціатором створення «Мистецького арсеналу».

Сказати, що минулий склад Ради з питань розвитку суттєво впливав на розвиток «Мистецького арсеналу», було б перебільшенням. Вона за весь час збиралася двічі. Вважаю, що головним її досягненням було затвердження концепції розвитку музейного комплексу, що була розроблена Науковою експертною радою при «Мистецькому арсеналі», до складу якої входять такі авторитетні особистості як Мирослав Попович, Наталія Яковенко, Вікторія Сусак.

Щодо нового складу Ради, то ми дізналися про нього, мабуть, як і більшість, iз сайта адміністрації Президента. Звісно, у нас виникають запитання щодо критеріїв, за якими формувався список членів Ради, але загалом ми налаштовані на конструктивну співпрацю.

Усі наші проекти останніх чотирьох років спрямовані на розвиток «Мистецького арсеналу» як сучасного музейного та культурно-просвітницького центру. Те, що їх відвідало більше двох мільйонів глядачів, свідчить, що нам вдалося утвердити значиму роль «Мистецького арсеналу» в культурному житті країни. А наші міжнародні проекти рівня Київської бієнале сучасного мистецтва ARSENALE, форуму ART-KYIV-CONTEMPORARY, «Книжкового арсеналу» сприяли утвердженню України в міжнародному культурно-мистецькому просторі. Немає сумніву, що «Мистецький арсенал» невдовзі стане величним музеєм iз великим майбутнім — для цього потрібен лише мир в Україні та стратегічно мислячий політикум.