Екскурсія в корупцію

22.01.2015

Мексика, з її унікальними пам’ятками доколумбових цивілізацій та розкішними курортами, є однією з найпривабливіших для туристів країн світу. І водночас — однією з найбільш криміногенних та корумпованих. Тож віднедавна у другому найбільшому місті країни, Монтеррей, діє новий екскурсійний маршрут — Corruptour, тобто «Корупційний тур». Блакитний автобус, розмальований портретами місцевих політиків та щурів і свиней у костюмах із торбами грошей, провозить пасажирів до найбільш «корумпованих» куточків міста.

На шляху автобуса — 10 зупинок у місцях, де найбільше розкрадають кошти платників податків: будинок місцевого уряду, парламент тощо. І для контрасту — найбідніші квартали, де люди живуть у фанерних халабудах і ледве зводять кінці з кінцями. Ще одна зупинка — сумнозвісне казино «Рояль», де 2011 року в пожежі загинуло 52 людини. У підпалі поліція звинувачує наркомафію.

На думку ініціатора «Корраптуру», лідера громадської організації «Віа Сіудадана» Мігеля Тревіно, Монтеррей — ідеальне місто для демонстрації результатів безкарного зловживання владою та розтрати громадських коштів. Мігель сподівається, що після такої екскурсії місцеві мешканці замисляться над тим, кого обирають до органів влади, й об’єднаються у боротьбі з корупцією. «Мексиканці скаржаться на високий рівень злочинності, безробіття, урізання соціальних виплат, але не усвідомлюють, що насправді головна наша проблема — це корупція, яка й породжує всі інші біди», — цитує активіста «Дейлі мейл».

Проїзд в автобусі безплатний, тур триває годину. Маршрут з’явився лише кілька тижнів тому, але вже користується великою популярністю як серед місцевих мешканців, так і в іноземних туристів.