Робота над помилками

22.01.2015
Робота над помилками

Роман Зозуля активно працює на зборах в ОАЕ. (з сайта ФК «Дніпро».)

Трохи більш ніж за місяць до поновлення національної футбольної першості вітчизняні клуби прем’єр-ліги розпочали активно готуватися до весняної частини сезону. Традиційно свої зимові навчально-тренувальні збори представники елітного дивізіону проводять у теплих краях. Переважна більшість команд, щойно їхні футболісти повернулися з відпусток, вирушила на берег турецький. Інші, як-то гравці «Олімпіка» та «Чорноморця», вочевидь, iз метою економії клубних фінансів, зганяти зайві кілограми, привезені з канікул, почали в Україні. «Олімпійці», які другу частину зборів планують провести в ОАЕ, наразі тренуються в Києві, тоді як «моряки», перш ніж вирушити до Туреччини, набирають форму на своїй базі в Совіньйоні.

Домашній розігрів

Перед новим очільником «моряків» Олександром Бабичем, котрий, нагадаємо, прийшов на зміну Роману Григорчуку, стоїть подвійне завдання. Йому, окрім традиційних зимових проблем, потрібно вирішувати нехарактерний для цієї пори футбольного року «ребус» — будувати абсолютно нову команду, адже разом iз Григорчуком у зимове «міжсезоння» Одесу залишили практично всі провідні виконавці: Зубейко, Бобко, Ковальчук, Аржанов, Безотосний, Гай та Фомін. До слова, троє останніх вирушили слідом за тренером до азербайджанської «Габали». Тож поки що футболісти «Чорноморця» проходять «обкатку» в товариських «міжсобойчиках», готуючись до більш серйозних випробувань у Туреччині.

А от донецький «Олімпік» набирається ігрової практики в протистояннях зі «справжнім» суперником, хоча рівень опонентів на Меморіалі Макарова, який проходить у Кончі-Заспі, далеко не найвищий — ЦСКА (Київ), «Енергія» (Нова Каховка), «Динамо-2», «Десна». Не дивно, що в протистояннях із нижчими за класом командами підопічні Романа Санжара виграли чотири матчі поспіль. Перевірити свій рівень на потужніших опонентах «олімпійці» планують в ОАЕ. Там наразі четверта команда ПЛ зіграє з 11-разовим чемпіоном Швеції — «АІКом» та «Ульсан Хюндай», котрий вважається найсильнішою командою Азії. Цікаво, що поєдинок із південнокорейським клубом прийшов на зміну раніше запланованій дуелі проти російського «Краснодара». Утім, як ідеться на сайті «Олімпіка», цей поєдинок вирішили не проводити за «взаємною згодою сторін».

Думається, на цих зборах жодна з українських команд не наважиться зійтися в «товарняку» з російськими колективами. Нагадаємо, що не так давно головний тренер казанського «Рубіна» Рінат Білялетдінов заявив, що категорично проти будь-яких контрольних поєдинків з українськими клубами. До речі, очільник казанців не знайшов спільної мови з форвардом національної збірної України Марком Девичем, перевівши того в «дубль». Тепер екс-гравець «Металіста» шукає собі новий клуб. Певний час ширилися чутки, що Марком цікавиться «Дніпро», але наставник «синьо-біло-блакитних» Мирон Маркевич назвав подібну інформацію «чутками».

Водночас переїзд до Дніпопетровська екс-динамівця Романа Безуса та бразильського захисника з «Крузейро» Ежідіо — доконаний факт. Обоє вже тренуються з «Дніпром», який учора в Еміратах завершив свій перший зимовий збір матчем проти місцевої «Аль-Дафри». Раніше ж підопічні Маркевича зіграли внічию з «Мельбурн Сіті» (1:1) та розгромили ташкентський «Локомотив» (4:0). Попри великий інтерес європейських клубів до лідера дніпропетровців Євгена Коноплянки, футболіст продовжує перебувати в стані своєї команди. Схоже, що наразі ані в «Тоттенхема», ані в «Роми», які найчастіше фігурують у ЗМІ як «мисливці» за Євгеном, гострої необхідності в придбанні українського «вінгера» немає.

Слід визнати, що нинішня ситуація в Україні неабияк сприятиме (та й уже сприяє) відтоку футболістів. Власне, одні колективи — приміром, «Іллічівець» та «Чорноморець» — уже втратили більшу частину старих кадрів, інші — ризикують опинитися в подібній ситуації. Як повідомляють деякі ЗМІ, футболісти харківського «Металіста» кілька місяців не отримують зарплати, тож не виключено, що найближчим часом їм усім буде надано статус вільних агентів. Попри «веселкові» заяви власника клубу Сергія Курченка про те, що все гаразд, реальна картина може мати інше забарвлення. Водночас головний тренер «металістів» Ігор Рахаєв після нічиєї, «розписаної» його підопічними в матчі з бакинським «Інтером», заявив, що «команда рухається в правильному напрямку».

Від Бразилії — до Іспанії

А от Мірча Луческу, здається, непогано почувається в «Шахтарі», хоча не так давно збирався залишити «помаранчево-чорних». «Ніхто не знає, що може статися через півроку. Але для мене не буде проблемою продовжити контракт», — румунське Digi Sport наводить слова тренера, у якого наприкінці поточного сезону завершується попередній договір iз донецьким клубом. Зазначимо, що нині «гірники» проводять «турне» Бразилією. Дехто з футбольних експертів дивується вибору «гірників», які місцем підготовки до весняної частини сезону обрали Південну півкулю. Утім схоже, що подібний жест — це своєрідне «вибачення» Ріната Ахметова перед бразильськими легіонерами за «незручності», які лідери команди змушені терпіти в Україні через війну. Вочевидь в «Шахтарі» вірять, що позитивні емоції, отримані бразильцями на батьківщині, утримають їх від бажання попрощатися з клубом.

«Я нещасливий у «Шахтарі», і мені страшно в Україні», — зізнався півзахисник донеччан Бернард. Тим часом інший бразилець Алан Патрік, що також захищав кольори «гірників», уже перебрався до «Корінтіанса». «Сподіваюся, Луїс Адріано продовжить контракт. Хоча, зізнаюся, я боюся його втратити», — це слова Луческу, який добре знає, що на кращого снайпера групового етапу ЛЧ-2014/2015 активно полюють європейські клуби. Тож Луческу і К° змушені йти на нестандартні кроки, як-то далекий та не зовсім зручний у плані підготовки до поєдинків 1/8 фіналу Суперліги проти «Баварії» бразильський вояж.

Водночас «Динамо» не стало зраджувати традиції й на перший зимовий збір вирушило до іспанської Марбельї, де вже встигло розгромити другу команду «Боруссії» з Менхенгладбаху (5:0) та втратити перемогу в матчі з учасником «плей-оф» нинішньої Суперліги — «Базелем». Після голу, забитого на 67-й хвилині поєдинку польським форвардом «біло-синіх» Лукашем Теодорчиком, столичні футболісти мали комфортну перевагу — 2:0, але в підсумку примудрилися мінімально програти — 2:3. «Краще програти зараз, все проаналізувати та внести корективи», — розставив акценти керманич «Динамо» Сергій Ребров, перед яким у поточному сезоні стоїть подвійний виклик. Без сумніву, президент клубу Ігор Суркіс вірить, що в цьому році «біло-сині» нарешті виграють своє 14-те національне чемпіонство та й у Лізі Європи спробують підкорити найвищу висоту.