Де тонко, там і рветься?

20.01.2015
Де тонко, там і рветься?

Побутова хімія часто є причиною ламкості нігтів. (з сайта sibdepo.ru.)

Лак, побутова хімія «б’ють» по руках

Ламкість нігтів — проблема, яка час від часу спіткає, певне, кожного. Причин цієї неприємності багато. У жінок, наприклад, на стан нігтів і шкіри може впливати коливання гормонального фону. Скажімо, естроген відіграє важливу роль у розподілі води по тканинах, тож може викликати як набряки деяких тканин, так і сухість нігтів і шкіри. Зазвичай при високому рівні естрогену рівень рідин в організмі теж високий. Коли ж показник гормону знижується, падає і рівень рідин — одним із симптомів цього є ламкість нігтів.

Інший підводний риф — неправильне харчування. Дефіцит вітаміну С, фолієвої кислоти, білків, заліза і корисних жирів негативно позначається на нігтях. Стрес і тривожність теж можуть стати причиною негараздів, як і анемія, поганий кровообіг, інфекційні захворювання, хвороби печінки та порушення в роботі щитоподiбної залози. Для всіх цих станів характерна ламкість нігтів.

Зрештою, нігті можуть ламатися, якщо використовуєте побутову хімію, не надягаючи рукавички, або часто миєте руки з милом і рідко користуєтеся кремом для рук. Деякі лаки для нігтів, як і засоби для їх зняття, містять ацетон, тож якщо ви часто вдаєтеся до них, нігті можуть змінити колір і стати ламкими.

Віск, трава, олійка...

Однак які б причини не призводили до ламкості нігтів, пам’ятайте: є багато способів зарадити ситуації. Навіть у домашніх умовах — з допомогою масок, кремів, інших косметичних засобів. Скажімо, добре відомо, що лимонний сік допомагає уникнути задирок, червоний перець стимулює ріст нігтів, олії пом’якшують кутикулу, а йод ущільнює нігтьову пластину.

«Простий і ефективний спосіб зміцнити нігті — ванночка з яблучного оцту та олії, — радить лікар-косметолог iз міста Бровари на Київщині Олена Савченко. — Змішайте їх у співвідношенні 1:1, помістіть пальці рук у розчин на 10 хвилин. Робіть так щодня впродовж 2-3 тижнів».

Ефективними будуть і ванночки з олії з додаванням 10 крапель лимонного соку, 3 крапель йоду, 5 крапель олійного розчину вітаміну А. Опустіть руки в ванночку на 10 хвилин. Суміш не змивайте з рук деякий час.

Одним iз популярних народних засобів для зміцнення нігтів і розм’якшення шкіри рук є відвар картоплі. Потримайте в ньому кисті рук 10-15 хвилин.

Так само корисно зміцнювати нігті відваром трав: ромашкою, календулою, звіробоєм, лимонником, волошкою. Особливо дієві такі ванночки при подразненні шкіри, запаленнях нігтів. Достатньо щодня упродовж двох тижнів занурювати кисті в трав’яні відвари на 10-15 хвилин.

Добре перевірений засіб — харчовий желатин. Він також зміцнює нігтьову пластинку. Розчиніть у склянці гарячої води столову ложку желатину, дайте охолонути, а потім опустіть у ванночку пальці на 10-15 хвилин.

Є дуже простий, але ефективний спосіб зміцнити нігті. Нанесіть на них пензликом йод, дайте висохнути. Спочатку цю процедуру повторюють один раз на 3-4 дні. Після трьох процедур наносять йод раз на тиждень.

Дуже корисна для нігтів воскова маска. Розтопіть на водяній бані віск, занурте в нього кінчики пальців. Потім швидко дістаньте їх із воску і занурте у прохолодну воду, аби віск застиг. Важливо залишити його на нігтях на ніч або хоча б на кілька годин.

Олена Володимирівна радить спробувати також олійну маску для нігтів. «Змішайте по чайній ложці мигдальної або оливкової олії з м’якоттю одного помідора, додайте 4 краплі ефірної олії розмарину. Рясно змастіть цією сумішшю нігті і кінчики пальців, через 5-7 хвилин змийте. Нанесіть живильний крем».

А перед сном доречно вдатися до маски з оливкової олії та лимонного соку. Одну столову ложку олії трохи підігріти, щоб стала теплою, змішати з кількома краплями лимонного соку. Отриману суміш масажними рухами нанести на нігтьові пластини, надіти бавовняні рукавички і залишити маску на ніч.