Старі знайомі

16.01.2015
Старі знайомі

Збірна Нігерії не приїде до Екваторіальної Гвінеї захищати Кубок Африки, бо не пройшла кваліфікацію. (з сайта supersport.com)

Завтра на Чорному Континенті стартує 30-й ювілейний Кубок Африканських націй, до якого прикута підвищена увага. Щоправда, головним елементом інтриги ювілейного турніру є не ігрова, а безпекова його складова. Планувалося, що цьогорічний КАН пройде в Марокко, утім налякані небувалою раніше епідемією геморагічної лихоманки Ебола керівники цієї північно-африканської країни категорично відмовилися від проведення змагань. Точніше сказати, марокканці хотіли прийняти в себе престижні баталії у дещо віддаленій перспективі, утім Африканська конфедерація футболу не захотіла зміщувати терміни проведення турніру. Відтак цьогорічний Кубок перенесли в Екваторіальну Гвінею, яка була співгосподарем цих змагань у 2012 році. Автоматично збірна цієї країни, яка не пройшла кваліфікаційний бар’єр, стала учасником КАН-2015, а от збірна Марокко через організаційний демарш своєї держави отримала дискваліфікацію й не візьме участь у турнірі.

Цікаво, що на старті відбору на КАН-2015 збірну Екваторіальної Гвінеї зняли з кваліфікації через те, що в першому ж матчі відбору (проти Мавританії) за команду грав футболіст, який не мав на те права. До слова, в 2012 році Екваторіальна Гвінея разом iз Габоном була господарем Кубка Африки. Думається, що наявність готової інфраструктури й стала вирішальною у виборі нового господаря КАН. Зазначимо, що географічно Екваторіальна Гвінея розташована не так уже й далеко від епіцентру загрозливої епідемії, яка більшою мірою вирує в Ліберії, Гвінеї та Сьєра-Леоне.

Примітно, що команда Гвінеї є одним із 16 учасників Кубка Африки. Очікується, що підтримувати футболістів цієї збірної до Екваторіальної Гвінеї прибуде близько 40 тисяч уболівальників. За повідомленням французького видання L’Equipe, саме таку кількість квитків придбав президент Гвінеї Теодоро Обіанг Нгема, заявивши при цьому, що необхідно зробити все, аби заповнити стадіони на КАН-2015. «Нехай ті, у кого є фінансова можливість, зроблять так само й допоможуть бідним», — заявив лідер Гвінеї, який потратив на перепустки 30 тисяч доларів.

У розрізі антиепідемічних заходів у боротьбі з Еболою досить цікавим виглядає факт приїзду до Екваторіальної Гвінеї потужної армії глядачів, які до цього постійно мешкали в епіцентрі смертоносної хвороби. Хоча, думається, організатори Африканського кубка серйозно обміркували це питання. У будь-якому разі, повідомляється, що всі гравці збірних-учасниць турніру пройдуть перевірку на наявність у їхньому організмi вірусу Ебола. Додамо, що серед учасників КАН є й один український легіонер — конголезець Дьємерсі Мбокані, що виступає за «Динамо».

А ТИМ ЧАСОМ...

 

В Австралії триває Кубок Азії, який для даного регіону є доволі рейтинговою подією, адже проходить раз на чотири роки. Головні фаворити турніру — фіналісти попереднього КА — японці та австралійці. Без сумніву, господарі змагань спробують реваншуватися за поразку «самураям» чотирирічної давнини й уперше в своїй історії стати чемпіонами Азії. Після двох ігрових днів австралійці разом зі своїми суперниками по квартету — південнокорейцями — вже гарантували собі участь у «плей-оф». Достроково до чвертьфіналу пробилися також команди АОЕ, Ірану та Китаю. Чинні переможці турніру провели на Зеленому Континенті наразі лише один матч — проти Палестини, який упевнено виграли (4:0). Зазначимо, що на турнірі змагається один представник української прем’єр-ліги — узбецький півзахисник «Ворскли» Санжар Турсунов. Турнірна доля його збірної вирішиться у заключному турі, в очному двобої проти Саудівської Аравії.