Акробатіка в снігах

16.01.2015
Акробатіка в снігах

Організатори чемпіонату світу тестують трасу для «скі-кросу». (з сайта www.fis-ski.com.)

Першими серед «зимовиків», кому випало розіграти планетарні медалі в 2015 році, стали фрістайлісти та сноубордисти. Раніше представники обох цих екстремальних професій проводили незалежні «мундіалі», проте після Олімпіади в Сочі, де відбулися їхні спільні баталії, представники FIS вирішили об’єднати дані змагання в один «проект». Тож, починаючи з 15 січня, впродовж десяти днів майстри фрістайлу та сноуборду в австрійському Крайшбергу змагатимуться за нагороди чемпіонату світу.

Розташований в Альпах, цей зимовий курорт давно відомий своїми гірськолижними потужностями, якими активно користуються як прості аматори, так і професіонали. У 1997 році Крайшберг приймав Кубок світу з фрістайлу, а в 2003 році — чемпіонат світу зі сноубордингу. Саме 12 років тому тут відбувся планетарний дебют найсильнішого українського сноубордиста, майстра паралельного слалому й слалом-гіганта Йосипа Пеняка, на якого керівництво збірної нині покладає найвищі сподівання. Його землячка й колега по цеху Аннамарі Чундак, разом з якою він виступав на двох попередніх олімпіадах, нині перебуває в декретній відпустці. Тож, як кажуть, у Крайшбергу Йосипу доведеться «віддуватися» за двох. Вочевидь говорити про здобуття медалей найдосвідченішим спортсменом «синьо-жовтої» збірної не доводиться. Як свідчить старший тренер команди Олександр Кострома, Пеняку до снаги займати місця в першій десятці. Щоправда, підготовка до ЧС-2015 вийшла далеко не оптимальною, адже через проблеми з фінансуванням тренувальні збори розпочалися значно пізніше запланованого терміну.

Готуючись до «мундіалю», з аналогічними проблемами фінансового характеру зіштовхнулися й наші «лижні акробати», яких, до слова, після Олімпіади очолив новий тренер. Замість Юлії Фоміних на чолі збірної став Енвер Аблаєв, який іще зовсім недавно — на Іграх-2010 у Ванкувері — був одним із лідерів чоловічої команди фрістайлістів. Сьогодні ж перед Аблаєвим стоять зовсім інші завдання — у першу чергу, психологічного плану. Думається, що закцентувавши увагу саме на цьому компоненті, можна буде компенсувати пробіли в підготовці до ЧС. У коментарі виданню «Спорт-Експрес в Україні» наставник сказав, що на світовий першості українські «лижні акробати» головну ставку робитимуть на чистоту виконання своїх стрибків, а не на складність.

Як результат, двоє українців пробилися до фіналів ЧС. Лідер чоловічої збірної Олександр Абраменко в кваліфікації показав десятий результат (інший українець Микола Пудзерко — 21-й). У жінок до числа 12 фіналісток із 11-м показником пробилася молода Настя Новосад. Без сумніву, для 21-річної рівненчанки участь у головному раунді турніру — уже велике досягнення, адже за своєю спиною вона залишила значно досвідченішу колегу по збірній — Ольгу Полюк (15-те місце у кваліфікації). Третя представниця нашої жіночої команди — 19-річна Надія Мохнацька — фінішувала на 19-й позиції.

А от від Олександра Абраменка і тренери, й уболівальники чекають більшого. Варто сподіватися, що для бронзового призера нещодавнього Кубка світу в США та володаря підсумкового шостого місця на Іграх-2014 кваліфікація в Крайшбергу була лише розминкою. Зазначимо, що боротьба у фіналі серед лижних акробатів побудована на принципі вибування. Після двох фінальних стрибків кількість претендентів на медалі зменшиться з 12 до 6 спортсменів, між якими в підсумку й відбудеться розподіл планетарних нагород.