Робота? Не чув

15.01.2015

Як часто можна не ходити на роботу, щоб не втратити при цьому робоче місце? Усе залежить від обставин, професії та позиції начальства. Хтось може взагалі ніколи в офісі не з’являтися, бо умови праці цього не передбачають, або, як наші народні депутати, приходити на роботу раз-два на рік без жодного ризику шукати нове місце працевлаштування. А для когось кілька запізнень можуть обернутися безробіттям.

Але випадок, який стався в Індії, все ж можна вважати унікальним. Як повідомляє газета «Гардіан», із центрального департаменту громадських робіт цієї країни звільнили співробітника, який узагалі не з’являвся на своєму робочому місці... 24 роки.

За даними видання, електротехнік А.Варма пішов у відпустку в грудні 1990 року, й відтоді його у департаменті не бачили. На початку чоловік просив продовжити йому відпустку, але отримав відмову. Навіть після розслідування, яке визнало його винним у тривалій відсутності на роботі ще 1992 року, знадобилося ще понад два десятиріччя, аби звільнити Варму остаточно. Як визнали в урядовому департаменті Індії, причиною такої затримки стала бюрократія.

Індійська бюрократична система два роки тому була визнана найгіршою в Азії. Співробітники індійських відомств давно славляться своїми неявками на роботу й відпочинком — наприклад, за грою в гольф, — у робочий час. А все тому, що знають: навіть за бажання, так просто їх звільнити керівництво не зможе. Щоправда, після приходу до влади прем’єр-міністра Нарендри Моді ситуація трохи покращилася. Він особисто почав приїздити в офіси урядових структур із перевірками без попередження, намагаючись таким чином прищепити працівникам дисципліну.