І про вай-фай — частіше забувай?

13.01.2015
І про вай-фай — частіше забувай?

Склянка чистої питної води зранку — важливий крок до здоров’я. (з сайта mama-krasnodara.ru.)

«Лише 20-30 % маленьких українців — відносно здорові. Решта вже в ніжному віці скаржаться на хронічні недуги. Я довго вірив, що для держави це має значення. Виявилося — ні. Але якщо дитина в дитсадку чи школі хоча б один раз на день вип’є склянку доброї якісної води, то за два місяці показник її здоров’я покращиться удвічі», — вважає професор Михайло Курик, директор Українського інституту екології людини.

16 років цей Інститут вивчає вплив довкілля на здоров’я дітей. Разом із колегами, каже Михайло Васильович, вони провели тисячі обстежень, дослідили динаміку здоров’я дітей.

«За часів Радянського Союзу я знав, що все найкраще віддавали дітям. А тепер — три крапки... Кажуть — грошей на оздоровлення дітей немає. А малюки ж не мають часу чекати, вони ростуть, — міркує Михайло Васильович. — Як захистити дитяче здоров’я? І тут постає надзвичайно важливе питання — якісна питна вода. В Києві, за часів мера Омельченка, місто виділило кошти — і кожну середню школу забезпечили фонтанчиком питної води. Воду фільтрували, дитина могла підійти, натиснути на краник і випити. Це був дуже розумний приклад, і, до речі, ми мали перший такий досвід на території колишнього СРСР. Але згодом виявилося, що керамічні фільтри, якими воду очищали, витримують лише один квартал. Потім їх потрібно міняти. А коштів на заміну в бюджет не заклали. Тож у 350 школах ті фонтанчики з часом перестали подавати чисту воду. Але ж це діти! Як же так — у нас у державі стільки мільйонерів, а ніхто не хоче на дітей копійку дати...»

Питання екологічної освіти в школах поставлене вкрай погано, вважає Михайло Курик. «Скажімо, вай-фай — він зараз скрізь. І ніхто не замислюється, який колосальний негативний вплив він чинить на здоров’я. Уявіть — через дві кімнати діє це електронне поле. Якщо це вдома, то ви не маєте спокою від підвищеної постійної дії електромагнітного випромінювання. Природа не дала людині рецепторів, щоб ці поля відчувати. Не болить — думаємо, що все у порядку. А тим часом ці поля змінюють функціональне здоров’я».

Так само негативно впливають на людину «постійні навушники у вухах». «І не тільки молодь — дорослі часто слухають музику! Стоїш у транспорті, чуєш сильний звук і розумієш — у цієї людини вже розвивається глухота. Адже у вусі є рідина, яка перетворює звукові коливання. А коли у вухах «заглушки», порушується слуховий баланс. І людина поступово втрачає слух».

Як професор і директор Інституту Михайло Васильович розробив власну методику вимірювання впливу довкілля на здоров’я. Вже багато років він перевіряє дітей у таборах відпочинку, садочках, школах, видаючи їм так звані паспорти здоров’я. Скажімо, в Києві лише п’ята частина перевірених дітей має зелений паспорт — тобто не зазнає шкоди від навколишнього середовища. А от червоний, який свідчить про можливу патологію, подекуди в регіонах України отримують до половини перевірених.

Тож радить щодня пити натщесерце склянку води найвищої якості. Це один із важливих способів профілактики здоров’я — особливо для дітей. Чиста вода в раціоні також дуже важлива для людей, які працюють у постійній напрузі, стресі. Корисною буде вода, настояна на різних травах. «Гінгко білоба — рослина хоч і не українська, але містить дуже цінні компоненти для мікроциркуляції крові, — говорить професор. — Настоянка на листі гінгко білоби прекрасно діє на мозок. Інший варіант — листя винограду. Така настоянка теж діятиме як еліксир».

Чи може людина бути здоровою в такому нездоровому екологічно-інформаційному просторі, який ми сьогодні маємо? — риторично запитує пан Курик і відповідає. — Якщо людина займатиметься своїм здоров’ям — так! Є багато методик. Але дитина не може сама себе захистити. Тому завдання дорослих — подбати про здоров’я своїх малюків. Знаходьте можливість контролювати своє самопочуття, якість харчових продуктів, пити чисту воду і жити в гармонії з природою і собою.