Корабель для музики

13.01.2015
Корабель для музики

Під час концерту Дарта Вейдера за диригентським пультом замінив Джек Горобець із «Піратів Карибського моря». (з сайта volynnews.com.)

«Такого епіка у виконанні «Щедрика» я ще не чув!» — надзвичайно влучна фраза про першу композицію, яка зринула з уст Андрія, одного зі слухачів. Ці слова можна віднести і до всього концерту симфо-рок-оркестру Lords of the Sound. Днями в Києві в МЦКМ «Жовтневий палац» музиканти представили святкову музичну програму 100% Soundtrack Hits. New & the best.

Для тих, хто ще не подружився з цим колись скромним білоцерківським, а зараз відомим у всій країні оркестром, варто розповісти, що на сучасному етапі провідний напрям його діяльності — це обігравання саундтреків, — музичних хітів, які полюбилися слухачам і для кожного слугують дверцятами в його власний казковий кіно-музичний світ.

Програма 100% Soundtrack Hits. New & the best з першої секунди занурює слухачів у море новорічного настрою, турботливо саджає всіх на своєрідний музичний корабель і відпливає з ними у неймовірну подорож. Варто зазначити, що партитури до всіх композицій «капітан музичного корабля» — головний диригент Віталій Фізер — та «помічник капітана» — другий диригент Віталій Саражинський пишуть самі, поєднуючи декілька треків в один.

«Пощедрувавши» у першому відділені, музиканти переходять до виконання саундтрека з фільму «Іронія долі, або З легкою парою», а наступний хіт — «Іван Васильович мiняє професію». Під акомпанемент оркестру на великому екрані показують кадри з фільмів. Такою нарізкою супроводжується майже кожен саундтрек. Упродовж декількох хвилин, поки лунає музика, слухачам встигають переповісти наново історії з улюблених стрічок, показавши найяскравіші та найбільш кульмінаційні моменти.

Далі дух Різдва підтримує музичний хіт із «Сам удома-2» — казкові дзвоники наповнюють залу. А наступна композиція з «Хронік Нарнії» в одну мить об’єднує оркестр із його шанувальниками, які сидять у кріслах: сцену і залу пронизують яскраві промені кольорового світла — вони ніби стирають перепони між музикантами і слухачами. Після цього — яскрава та пристрасна музика з фільму «Мулен Руж», на сцені з’являється втілення жіночої принади — дівчина в червоній сукні зі скрипкою у руці. Коли вона завершує грати — звучить наступний саундтрек із «Мишачого полювання». Це фільм-батько відомої комедії «Сам удома», там над двома чоловіками так само нещадно знущається невеличке мишеня.

«Зоряні війни» починаються із сюрпризу. На сцену виходить диригувати не хтось там, а справжній Дарт Вейдер. Між іншим, перевдягаються диригенти впродовж програми двічі — у вже згаданого Дарта Вейдера та Джека Горобця з «Піратів Карибського моря». До слова, на концерті диригенти змінюють один одного через кожну пісню. Диригують вони паличками із яскравими кульками вгорі, що світяться, — і складається враження, ніби диригенти оперують чарівними паличками.

Lords of the Sound, виконуючи саундтрек iз фiльму «Вогнем і мечем», додають виступу динаміки раптовим вмиканням та вимиканням світла під час кульмінаційних моментів. Звучать музичні хіти з «Титаніка», «Термінала», «Голодних ігор», «Шрека», «Гаррі Поттера», «Таксі».

Передостаннім у програмі 100% Soundtrack Hits. New & the best виконують гопак. Його чомусь вирішили не доповнювати ні танцем на сцені, ані відеорядом. Проте саме тут хореографічна частина, мабуть, не завадила б, оскільки гопак — більше все ж танець і орієнтується на зорові, а не слухові образи. А завершується концерт саундтреком із «Бременських музик» — солістка співає пісню «Ничего на свете лучше нету». Мабуть, ця пісня двічі символічна для цього симфо-рок-оркестру. По-перше, словами «тим, хто дружить, не страшні тривоги, нам важливі будь-які дороги», адже зараз оркестр знову гастролює: після концерту в Києві, десятого січня відбувся концерт у Одесі, на Lords of the Sound чекають в інших містах України. Тож оркестр просто мусить полюбити дороги. До того ж, як розповіла «УМ» організатор Анастасія Бурлига, цього року склад оркестру практично повністю змінився, тому дуже важливо, щоб нові виконавці здружилися між собою, щоб їм тривоги дійсно були не страшні. По-друге, в словах «ми своє покликання не забудемо: сміх і радість ми приносимо людям» дійсно висловлюється мета роботи оркестру, над якою досить плідно працюють лорди.

На концерт були запрошені воїни, що лікуються у Центральному військовому шпиталі, яким зала аплодувала стоячи.