Із акцентом на швидкість

13.01.2015

Четвертий етап Кубка світу-2014/2015, що днями завершився в німецькому Оберхофі, не приніс українській біатлонній збірній жодної медалі. Уперше в сезоні вітчизняні стріляючі лижники не змогли підкорити п’єдестал, тоді як на трьох попередніх етапах без «призів» вони не залишалися.

Найчастіше нагороди поточного КС діставалися Валентині Семеренко, проте в Оберхофі кращим її результатом стало лише сьоме місце в мас-старті, де лідер «синьо-жовтих» припустилася трьох промахів. Власне, стріляти минулого тижня в Оберхофі всім було дуже важко, адже на стрільбищі гуляв неймовірно сильний вітер. Тож вирішальним для підсумкового розподілу медалей, особливо в гонці з масовим стартом, були бігові здібності біатлоністів. Найкраще готовою до додаткового фізичного навантаження у жінок виявилася триразова олімпійська чемпіонка Олімпіади-2014 Дар’я Домрачева, яка, хоч і припустилася чотирьох промахів, усе одно виграла престижну гонку з масовим стартом. Завдяки цьому успіху білоруска змогла повернутися на другу сходинку в загальному заліку КС, потіснивши на третю позицію нашу Валентину Семеренко, яка навряд чи залишилася задоволеною своїм виступом на першому в новому році етапі. Особливо невдалим для Валі вийшов спринт, який, через чотири невдалі постріли, вона завершила на 39-му місці. Ольга Абрамова взагалі примудрилася не закрити вісім із десяти мішеней. Єдиною, хто з представниць української жіночої збірної у тій гонці відстрілявся на «нуль», стала екс-росіянка Наталя Бурдига, яка в підсумку фінішувала десятою.

Завдяки ідеальній стрільбі аналогічну позицію на фініші чоловічого спринту показав наш Артем Тищенко. Щоправда, у мас-старті Артем — єдиний український біатлоніст у гонці, право на участь у якій, нагадаємо, отримують лише 30 біатлоністів, — стріляв уже не так влучно. Чотири постріли в «молоко» — і лише 26-та позиція в перегонах, які виграв лідер сезону Мартен Фуркад, не припустившись на стрільбищі жодного промаху.

Окремої уваги заслуговує виступ наших чоловіків у естафеті, де «синьо-жовта» збірна у складі Дмитра Підручного, Владислава Семакова, Артема Прими та Сергія Семенова посіла високу п’яту сходинку. На другому етапі за нашу команду дебютував екс-росіянин Семаков, який на своєму «робочому відтинку», як і Підручний, був змушений бігти штрафне коло. Утім із 24 збірних-учасниць естафети, яку виграли росіяни, уникнути подібної неприємності вдалося лише болгарським біатлоністам (сьома фінішна позиція).

ТАБЛО

Кубок світу. За підсумками 4-го етапу (Оберхоф, Німеччина). Жінки. Індивідуальний залік. 1. Макарайнен (Фінляндія) — 486 очок. 2. Домрачева (Білорусь) — 386. 3. Вал. Семеренко (Україна) — 366...

Кубок націй. 1. Німеччина — 2738... 8. Україна — 2481...

Чоловіки. Індивідуальний залік. 1. М. Фуркад (Франція) — 481... 37. Семенов (Україна) — 87...

Кубок націй. 1. Норвегія — 3034... 7. Україна — 2213..