Молода й перспективна

13.01.2015
Молода й перспективна

Еліна Світоліна, певно, задоволена своїм виступом у Брісбені-2015. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Старт сезону у виконанні найсильніших тенісистів України вийшов обнадійливим. Обидві перші ракетки країни — Олександр Долгополов та Еліна Світоліна, виступаючи на представницьких турнірах в австралійському Брісбені, дісталися вирішальної фази своїх змагань.

Прима нашого жіночого тенісу опинилася в «топ-4» «мільйонника» WTA з серії «Прем’єр», зіграти у фіналі якого українці завадила його рейтинг-фаворитка й майбутня переможниця — Марія Шарапова. А перший номер серед вітчизняних чоловіків-тенісистів узагалі зупинився за крок від виграшу парних баталій на «Брісбен Інтернешнл» з призовим фондом 500 тисяч доларів. Здобути другий у кар’єрі парний титул Долгополову, якому «асистував» японець Кеї Нішікорі, завадив британо-австралійський дует Джеймі Маррей/Джон Пірс. Нагадаємо, що турнірний шлях Долго на брісбенському «одинаку» завершився ще після другого раунду, де Сашко програв словаку Кліжану. Водночас його тріумфатором прогнозовано став лідер посіву, швейцарець Роджер Федерер, який таким чином виграв свій 83-й індивідуальний титул, відсвяткувавши при цьому 1000-ну «вікторію».

Для 20-річної харків’янки Світоліної подібні здобутки легендарного тенісиста виглядають чимось надзвичайним, але не виключено, що з часом і в її кар’єрі буде місце й таким «ювілеям». Скажімо, росіянка Шарапова прогнозує Еліні велике майбутнє. «Вона ще юна дівчина, але вже увійшла в «топ-30». У неї неймовірний потенціал, і дуже скоро ми побачимо її на вершині», — відзначила «російська сирена», яка у півфіналі доволі легко — за 1 годину 24 хвилини — «розібралася» з українською тенісисткою — 6:1, 6:3.

Загалом успішний виступ Еліни на першому в сезоні турнірі, де, до слова, вона змагалася у спортивній формі в національних кольорах, дозволив їй оновити особистий рекорд у рейтингу WTA. На свої наступні змагання, що в понеділок розпочалися в Сіднеї, Світоліна прибула як 26-та ракетка світу, де, на жаль, відразу програла (6:7 (1:7), 2:6). «Кривдницею» харків’янки стала 10-та ракетка планети, росіянка Катерина Макарова. Не змогла подолати перше коло основної сітки турніру в Сіднеї й друга тенісистка України Леся Цуренко. Після успішного проходження кваліфікації киянка спіткнулася на німкені Анжелік Кербер — 6:1, 4:6, 3:6.

Але зовсім без перемог у перші тижні нового року український теніс не залишився. На турнірі WTA в китайському Шеньчжені сестри Кіченок здобули парний титул, перемігши у фіналі господарок змагань Ліан/Ван — 6:4, 7:6 (8:6).

ТАБЛО

Турнір WTA в Брісбені (призовий фонд — 1 млн. дол.). Півфінал. Шарапова (Росія, 1) — Світоліна (Україна) — 6:1, 6:3. Фінал. Шарапова — Іванович (Сербія, 2) — 6:7, 6:3, 6:3.

Турнір ATP в Брісбені (494,3 тис. дол.). Пари. Півфінал. Долгополов/Нішікорі (Україна/Японія) — Димитров/Коккінакіс (Болгарія/Австралія) — 6:3, 6:3. Фінал. Маррей/Пірс (В. Британія/Японія) — Долгополов/Нішікорі (Україна/Японія) — 7:6, 6:3.

Турнір WTA в Шеньчжені (500 тис.). Пари. Півфінал. Л. Кіченок/Н. Кіченок (Україна) — Бачинськи/Звонарьова (Швейцарія/Росія) — відмова суперниць. Фінал. Л./Н. Кіченок — Ліан/Ван (Китай) — 6:4, 7:6.

Турнір WTA в Сіднеї (665,9 тис. дол.). Перше коло. Світоліна — Макарова (Росія, 6) — 6:7, 2:6. Цуренко (Україна) — Кербер (Німеччина, 5) — 6:1, 4:6, 3:6. Пари. Родіонова/Савчук (Австралія/Україна) — Медіна-Гаррігес/Шведова (Іспанія/Казахстан) — 4:6, 7:5, 4-10.

Турнір WTA в Хобарті (226,75 тис. дол.). Козлова — Фліпкенс (Бельгія) — 4:6, 6:3, 6:4.

* * *

Відбулося жеребкування зональних змагань у І групі Євро-Африканської зони Кубка Федерації. Жіноча збірна України потрапила до групи B, де її суперницями стануть команди Великої Британії, Туреччини та Ліхтенштейну. Команда, яка посяде перше місце в нашій групі, посперечається за путівку до «плей-оф» ІІ Світової групи з переможцем групи С, куди потрапили Білорусь, Португалія, Болгарія та Грузія.