Не брав участі у Майдані, бо там кричали «Юлі — волю!»

30.12.2014

Третій Президент Віктор Ющенко не брав участі у подіях Євромайдану, оскільки його учасники закликали до звільнення екс-Прем’єра Юлії Тимошенко, яка на той час перебувала у в’язниці.

Про це він заявив в інтерв’ю «Українській правді».

«Коли весь Майдан скандує «Юлі — волю!», мого місця там немає», — сказав екс-Президент, відповідаючи на запитання про причини неучасті у відповідних подіях.

Значну частину інтерв’ю Ющенко присвятив критиці Тимошенко, стверджуючи, що вона діє в інтересах Кремля і власних амбіцій. «У Путіна немає більшого дестабілізуючого фактора (політичного, я маю на увазі) в Україні, ніж Тимошенко. Якщо Тимошенко дочекається, коли Петро Олексійович Порошенко перший раз спіткнеться об поріг, ви побачите місію Тимошенко», — вважає третій Президент України.

Віктор Ющенко також заявив, що «добре розумів, що в тому політичному колі лідерів, які там з’явилися, живе інший проект, паралельно політичний до того дійства, яке відбувається на площі. Коли я став свідком мімікрії, — як, здавалося, абсолютно величаві, здорові вимоги розумної молоді перекриваються короткою перспективою трансформації влади, — я зрозумів, що ми попадаємо у велику національну халепу».

При цьому Ющенко зауважив, що приходив на Майдан, а члени його родини були учасниками багатьох заходів і зафіксовані на фотографіях.

Екс-Президент дав оцінку іншим подіям нинішнього року, зокрема в Криму та на Донбасі. Він вважає, що окуповані Росією Крим і частина Донбасу є менш українськими, ніж інші регіони України.

«Я розумію, що можна гнівити, звичайно, окупанта, Путіна, що збожеволів, але, з іншого боку, є відчуття, що він прийшов туди, де найменше українського, де нема нашої мови практично, де нема нашої пам’яті, де нема нашої церкви, де нема нашої культури», — сказав Ющенко. Він також додав, що там «стоять пам’ятники Леніну, де чужина чужиною, де багато з того, що властиво було для цільної і неподільної нації, втрачено».

При цьому Ющенко підкреслив, що вважає ці території українськими і що вони обов’язково будуть повернені назад.

«Це моя земля, і я все зроблю, щоб клаптик цієї землі нікому іншому в руки не потрапив, ніж нашій державі і нашій нації. Водночас ти відчуваєш, що є люди, і багато людей, які до цього ставляться по-іншому», — заявив Президент України 2005—2010 років.