«Золото» під ялинку

30.12.2014
«Золото» під ялинку

Сергій Семенов та Валентина Семеренко дегустують брендовий напій одного з головних спонсорів «Різдвяної гонки». (з сайта Федерації біатлону України.)

Напевно, символічно, що саме авторству українських біатлоністів належить завершальний переможний акорд спортивного року. Представники збірної стріляючих лижників, які в момент найтяжчих лютневих випробувань на київському Майдані здобули для України естафетне олімпійське «золото» в Сочі, минулого уїк-енду виграли один із найбільш рейтингових спортивних стартів зими — «Різдвяну гонку».

Авторами гучного успіху стали нинішні лідери «синьо-жовтої» збірної Валентина Семеренко та Сергій Семенов, таким чином продовживши славні традиції українського біатлону під куполом «Фельтінс-Арени» в Гельзенкірхені. За останні сім років наші біатлоністи (постійні учасники «Різдвяної гонки») лише двічі фінішували поза п’єдесталом цих комерційних змагань. Водночас цьогорічний тріумф Семеренко та Семенова приніс Україні друге «різдвяне» «золото» — дебютну для нашої країни перемогу в Гельзенкірхені, нагадаємо, здобули в 2008 році Оксана Хвостенко та Андрій Дериземля.

Минулої суботи інший український дует змусив більше 40 тисяч глядачів «Фельтінс-Арени» рукоплескати своїй перемозі, яка стала можливою завдяки ідеальній стрільбі на двох останніх вогневих рубежах.

Після першої частини «Різдвяної вистави» — мас-старту — на гонку переслідування наш тандем вийшов п’ятим. І, власне, до передостанньої стрільби на цій позиції у «пелотоні» й перебувала Валентина Семеренко. Однак її снайперська робота на рубежі, помножена на промахи головних конкурентів, дозволила другій біатлоністці загального заліку Кубка світу вийти в лідери «різдвяних» перегонів. Перед своєю «зміною» Сергій Семенов отримав майже десятисекундний гандикап, однак на стрільбище він приїхав практично разом iз німцем Лессером.

Напевно, не припустись він осічки, українській команді дуже важко було б захистити лідерську позицію. Проте господаря змагань підвели нерви, а дебютант «Різдвяної гонки» Семенов закрив усі свої мішені й на самоті вирушив на заключне коло перегонів.

На фініші під оплески німецької публіки Сергія зустрічала його щаслива напарниця, яка в 2011 році в компанії з іншим Сергієм — Седнєвим — поклала собі під ялинку срібні медалі «Різдвяної гонки».

Тепер у кар’єрі олімпійської чемпіонки є й досвід переможного виступу на «Фелтінс-Арені». А як тріумфатори перегонів Валя та Сергій змогли продегустувати брендовий напій головного спонсора стадіону — пивоварні «Ф», — на якому вже 13-й рік поспіль проходять баталії найсильніших біатлонних пар світу. Зазначимо, що найчастіше — чотири рази — в Гельзенкірхені перемагали стріляючі лижники з Норвегії, яких щоразу очолював легендарний Уле-Ейнар Бйорндален. Три перемоги в «Різдвяній гонці» належить німецьким колективам, дві звитяги тепер мають українські біатлоністи.

ТАБЛО

«Різдвяна гонка». Мас-старт. 1. Вірер/Хофер (Італія) — 31.33,0 (5 штрафних кіл). 2. Дальмайєр/Граф (Німеччина) — +15,5 (4). 3. Хільдебранд/Лессер (Німеччина) — +25,9 (5). 4. Соукалова/Моравец (Чехія) — +26,4 (5). 5. Вал. Семеренко/Семенов (Україна) +28,3 (7)...

Гонка переслідування. 1. Вал. Семеренко/Семенов — 31.03,2 (4).
2. Хільдебранд/ Лессер (Німеччина) — +7,7 (4). 3. Романова/Гаранічев (Росія) — +15,1 (4)...

А ТИМ ЧАСОМ...

Повернення ветерана

Через проблеми зі сніговим покривом організаторам чемпіонату України з біатлону довелося змінити календар змагань, які, на відміну від попередніх сезонів, у цьому році проходили у Сянках, що на Львівщині. І хоча держтренер Євген Колупаєв сподівався, що в порівнянні з Тисовцем у новому змагальному місці снігу буде більше, проте «викласти» повноцінне коло не допомогли навіть снігові гармати. Відтак замість запланованих спринту й гонки переслідування спортсменам упродовж двох днів довелося змагатися в найкоротшій за дистанцією біатлонній дисципліні, від участі в яких звільнили низку провідних біатлоністок країни.

Відтак кращими в жіночих спринтах стали малодосвідчені Юлія Журавок та Надія Бєлкіна. У чоловіків же перемогами відзначилися Артем Прима та Артем Тищенко. А от ветеран збірної Андрій Дериземля, який попрощавшись улітку з біатлоном, вирішив повернутися на трасу, своїми результатами не вразив. У першій гонці 37-річний представник Чернігівщини став дев’ятим, у другій — шостим.

Не обійшлися без організаторських «фішок» й естафетні перегони. Вочевидь через малу кількість учасників старт чоловічих та жіночих перегонів відбувся одночасно. Цікавий факт: попри різну довжину дистанцій команди-переможниці практично синхронно перетнули фінішну лінію.

Тріумфаторами жіночої естафети стали представниці спортивного товариства «Динамо» Наталя Бурдига, Анастасія Меркушина, Юлія Журавок та Ольга Абрамова (загальний час — 1 год. 05 хв.
0 сек.; 1 штрафне коло). У чоловіків перемогли також «динамівці» Дмитро Підручний, Дмитро Русинов, Денис Насико та Владислав Семаков (1:05.06; 1 штрафне коло).