Інтриганам аудит — не указ

26.12.2014

Здавалося, що після прийнятого виконкомом ФФУ рішення про проведення 6 березня 2015 року дострокових виборів президента організації, а разом iз ними й переобрання всієї керівної верхівки українського футболу, ситуація навколо Будинку футболу мала б заспокоїтися. Однак, виявляється, штормова атмосфера й надалі панує над федерацією. Позавчора в головному офісі ФФУ на Лабораторному провулку в Києві активно проводили обшуки правоохоронні органи, вилучивши системні блоки та бухгалтерську документацію. Як написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» радник голови СБУ Маркіян Лубківський, у відомстві Анатолія Конькова працювали співробітники Служби безпеки України спільно з колегами з Генеральної прокуратури. «Проведення процесуально-слідчих дій проводиться в рамках відкритого кримінального провадження за статтями 191 та 209 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, а також легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом», — зазначив Лубківський.

Водночас, за словами керівника департаменту інформації ФФУ Павла Тернового, відкриті кримінальні справи — повна несподіванка та загадка, адже раніше у федерації проходили як внутрішні, так і зовнішні перевірки з боку ФІФА та аудиторської компанії KPMG. «Ці аудити підтвердили позитивну роботу керівництва Федерації. Сумніватися в них немає сенсу. Ніхто ніколи не дозволить собі піддати сумніву діяльність ФІФА та організацій, які спеціалізуються на подібних перевірках», — сказав у коментарі каналу «Футбол 1» Терновий.

Варто відзначити, що із заявою про цілковиту підтримку та допомогу слідству в розслідуванні вищезгаданих фактів виступили «Карпати». Власне «біло-зелені» закликали вивернути назовні всі темні справи, які роками поглинали наш футбол i перевірити всіх чиновників, арбітрів, делегатів, інспекторів, а разом iз ними всі фінансові витрати за останні 15 років. «Цей процес повинен бути максимально публічним, прозорим та відкритим для суспільства. Ретельні перевірки діяльності не повинні оминути й регіональні федерації футболу, більшість iз яких тривалий час були і залишаються елементами старої системи», — вважають у «Карпатах».

Відзначимо, що ідею про необхідність вливання «свіжої крові» до застарілої системи вітчизняного футболу нещодавно висловив і генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін. Після відвідин XVI Конгресу ФФУ, на якому намагалися достроково зняти з посади очільника федерації Анатолія Конькова, донецький функціонер виступив iз критикою делегатів, які, за його словами, лише займаються інтригами й переливають iз «пустого в порожнє». «Цей же Конгрес займався виборами всіх президентів, які у Федерації футболу були до цього, і вибере наступного президента. Ми потребуємо «свіжої крові». У цьому Конгресі люди засідають по 10—15 років. Вони обговорюють внутрішні інтриги, хто на яку сторону встав і хто що зробив. Але там мало говорять про реальні речі у футболі», — зазначив Палкін.