Баня для мисливців

24.12.2014
Баня для мисливців

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Стрілянина в лісовому господарстві під Конотопом отримала широке відлуння. І загал, схоже, більше цікавить наразі не те, хто винен у спричиненому конфлікті, а те, хто ж був учасником полювання. Чи справді продовжують зливатися у дружніх обіймах нардепи, працівники прокуратури та особи з кримінальним відтінком? На запитання про учасників інциденту обласна прокуратура, що займається даною справою, дає «вичерпну» відповідь: «За фактом перевищення службових повноважень (із застосуванням вогнепальної зброї) працівниками міліції та полку спеціального призначення «Азов» було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 365 КК України. На даний час прокуратура Сумської області проводить відповідні слідчі дії та вивчає матеріали».

«І до скроні приставили пістолет...»

Що ж насправді сталося в лісовому господарстві? Свідчення з різних боків конфлікту, зрозуміло, різні. Мисливці стверджують, що на них несподівано напали зі зброєю під час культурного відпочинку. Нібито на їх запитання до конотопських «самооборонівців», чому вони хочуть зайти до законно орендованого мисливського будиночка, активісти почали їх бити, а бійці батальйону «Азов» стріляти з автомата. В результаті один із мисливців потрапив у лікарню.

«Я чую — стріляють... Один мене душить, і ті почали завдавати побоїв. Подумав: ще п’ять хвилин — і я втрачу свідомість. Тут я почув: «Бий його прикладом», — і відчув сильний удар у спину. На кілька секунд відключився... А коли прийшов до свідомості, побачив, що мій син Максим лежить на землі і йому до скроні приставили пістолет. Я почав підповзати, ті кричали: «Лежать!», — цитує постраждалого Анатолія Полив’яна konotop.in.ua.

Завідувач травматологічним відділенням Конотопської центральної райлікарні Іван Ярмош засвідчив, що у пацієнта численні гематоми та струс головного мозку.

«Виколупуючи мізинцем залишки м’яса з зубів»

Члени громадської організації «Агент» на своїй сторінці у «Фейсбуці» пояснюють «раптовість» своєї появи викликом мешканців села Новомутин. Ті буцімто звернулися до «Самооборони» Конотопа, бо почули часті постріли й були налякані. Громадські активісти, розповів член Конотопської сотні «Самооборони» Сергій Демеха, вирішили розібратися, що ж коїться в лісі. Приїхали до лісництва, щоб з’ясувати ситуацію у директора лісгоспу Леоніда Бута. Але той відповіді про законність або ж незаконність полювання їм не дав і хутко зник. Шукаючи його, активісти прийшли до мисливського будиночка. З нього вийшли троє, один із яких, «ледве відкривши двері, без будь-яких запитань спробував вибити фотоапарат в одного з активістів і, коли той завадив це зробити, наніс йому удар ногою в живіт». І далі: «Невідомо, чим би все могло закінчитись, адже градус напруження зростав, а Бут усе не з’являвся; проте зрештою між сторонами з’явився міліціонер із батальйону «Азов». Хлопці у справах перебували в тому районі і, коли їм повідомили про складність ситуації, приїхали на допомогу громаді».

Зайти до будиночка «азовцям» не дали. Коли ж вони запропонували подивитися їхні посвідчення, один із мисливців, «ліниво виколупуючи мізинцем залишки м’яса з зубів, процідив — «да хоч два посвідчення», — описують очевидці. Після того, стверджують «нападаючі», у міліціонера-«азовця» спробували забрати зброю, що й змусило його вистрілити...

Такі невідповідності — щодо кожного епізоду драми (чи фарсу?), що розгорнулася в лісі.

«Багато цікавих особистостей, дуже схожих на...»

Сьогодні директор ДП «Конотопський лісгосп» Леонід Бут запевняє, що всі дозвільні документи на полювання та квитанція про оплату за оренду будиночка й відстріл дичини у відпочиваючих були. Чому ж він не показав їх відразу «самооборонівцям», чим міг відвернути конфлікт? Чому сховався? Чому ці документи побачили лише згодом журналісти? Це, звісно, змушує замислитися: чи були відповідні папери на момент полювання, чи їх сфабрикували постфактум?

І хто ж урешті полював? Як пишуть місцеві сайти, один з учасників, Павло Приймаченко, відомий конотопцям як «Паша-трамадол». Свого часу його нібито «погнали з міліції». Анатолій і Максим Полив’яни є бізнесменами. Хоча тамтешні жителі кажуть, що пана Анатолія ще кличуть «папою Толею» або «Пелюсом» і зараховують його до «кримінальних лідерів» дев’яностих років.

Активісти ГО «Агент» описують, що було, коли «перевіряючі» все ж зайшли до мисливського будиночка: «Невловимого Бута вони там так і не зустріли, натомість зустріли багато цікавих особистостей, схожих на суддів Харківського апеляційного суду, прокурорів міст Шостка та Суми, а також людей, «дуже схожих» на народних депутатів, серед яких був і К. (тут ми прибираємо наведене прізвище. — Авт.). Цікаво, що ці правоохоронці робили за одним столом з кримінальним авторитетом та перевертнем у погонах? Дивний збіг, чи не так, особливо з огляду на Закон «Про очищення влади»?». Заради справедливості варто сказати, що активісти віддають належне людині, схожій на нардепа К., — саме він буцімто припинив конфлікт, що тривав.

А судді хто?

Саме присутність людей, «на когось схожих», на думку загалу, може загальмувати розслідування справи. Зі стороннього боку бачиться, що ті чи інші норми порушили всі учасники конфлікту. Проте існує ризик, що покараною буде лише одна сторона. Цього остерігаються й учасники пікетування обласної прокуратури, що відбулося позавчора. Загалом протестували проти призначення заступником прокурора Сергія Маслюка, за яким, на думку громадськості, чимало нечистих справ.

Але при спілкуванні з в.о. прокурора області Ігорем Задоренком порушили і питання конотопського полювання. Ось як описує діалог із паном прокурором сумський громадський активіст Андрій Рибалко: «Минулого тижня бійці «Азову» спіймали Маслюка в бані в компанії з конотопськими кримінальними авторитетами». — «За цим фактом порушено кримінальну справу. Наскільки мені відомо, немає жодних фактів, які б підтверджували там присутність Сергія Маслюка». — «Але слідство веде обласна прокуратура, де Сергій Маслюк є заступником». — «Слідство веде інший відділ, який йому не підпорядковується». — «Радимо в рамках слідства з’ясувати, де в цей момент був мобільний телефон Сергія Маслюка». — «Річ у тім, що він не є підозрюваним. Навіть якби він перебував на полюванні, в цьому немає нічого незаконного. Така перевірка може обмежити його конституційні права».

...Чи варто очікувати об’єктивності слідства — вирішує кожен. Чи можна вірити в люстрацію, що нібито відбувається в Україні, — навряд чи щодо цього знайдеться багато оптимістів. Що винних слід карати — сумнівів немає. От лише судді — хто?..

Залишається при цьому ще один аспект — моральний. За полювання та оренду будиночка мисливці заплатили 27 тисяч. Леонід Бут пояснив, що сім із них підуть до державного бюджету, 20 — на розвиток мисливського господарства, зокрема й на годівлю тварин. Так, тварин годувати треба. Але чи нормально ось так із розмахом відпочивати, коли за нинішньої кризи пенсіонерам не вистачає на їжу, країна сидить без світла, а в зоні АТО гинуть наші хлопці... Судіть самі.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>