Путіна — на нари

24.12.2014

Визнати президента Російської Федерації Володимира Путіна та вище політичне і військове керівництво сусідньої держави особами, які вчинили злочини проти миру й безпеки людства, та оголосити їх у міжнародний розшук вимагає Спілка офіцерів України. Відповідне звернення до Президента України Порошенка було ухвалене на XIII з’їзді Спілки.

Автори звернення нагадують, що ще 7 березня цього року заступник голови Спілки офіцерів України генерал-лейтенант Григорій Омельченко особисто звернувся до в.о. Генерального прокурора України Олега Махніцького і голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка з заявою про вчинення президентом Путіним та вищим політичним і військовим керівництвом Російської Федерації у змові з Віктором Януковичем злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Наведені в заяві докази та їх аналіз засвідчують, що Путін, члени ради Федеральних зборів, які затвердили 1 березня цього року рішення російського президента про використання збройних сил РФ на території України (що фактично є оголошенням війни), та керівники міністерства оборони сусідньої держави (міністр Шойгу, начальник Генерального штабу Герасимов, командувач Чорноморським флотом РФ Вітко) вчинили злочини проти миру та міжнародного правопорядку. Вищезгаданим особам інкримінують, зокрема, публічні заклики до агресивної війни або до розв’язання воєнного конфлікту (ст. 436 КК України); планування, підготовку або розв’язання війни, а також участь у змові на вчинення таких дій (ст. 437 КК України); умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України особою, яка є представником влади (ст. 110 КК України); злочин агресії (ст. 5 Римського статуту Міжнародного кримінального суду).

18 березня в. о. Президента України Олександр Турчинов на брифінгу заявив: «Я хочу попередити Путіна, що політичне керівництво Росії буде відповідати за всі злочини, які чинить на території України. Путін сьогодні копіює фашистів минулого століття, анексуючи територію незалежної країни, визнаної світом». Після такої заяви пан Турчинов як в.о. Президента України був зобов’язаний офіційно звернутись до керівництва Генеральної прокуратури та Служби безпеки України з вимогою розпочати розслідування злочинів, вчинених Путіним на території України. Проте цього зроблено не було. Керівництво Генпрокуратури та СБУ також неналежним чином відреагувало на заяву Григорія Омельченка. Служба безпеки «відфутболила» її до Генеральної прокуратури. Керівництво ж Генпрокуратури, грубо порушуючи вимоги КПК України, не внесло вищезгадану заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а у хитрий спосіб сховало її — заяву долучили до матеріалів кримінальної справи, порушеної щодо колишнього Президента-втікача Віктора Януковича.

Враховуючи обстановку в країні, Спілка офіцерів України вважає, що така бездіяльність Генпрокуратури та СБУ є злочинною і неприпустимою, а винні посадові особи мають понести відповідальність.

Сьогодні Росія веде неприховану війну проти України, анексувала Крим, окупувала значну частину Донецької і Луганської областей. За час воєнної агресії загинули тисячі наших співвітчизників, ще більше отримали тяжкі поранення, понад півмільйона громадян змушені були залишити окуповані території, зруйновано багато міст і сіл України. Все це — нові беззаперечні докази злочину Путіна, за який він має відповісти в суді. Тому Спілка офіцерів України закликає Президента Порошенка зобов’язати Генерального прокурора внести заяву Омельченка від 7 березня 2014 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також офіційно звернутися до країн-учасниць Римського статуту Міжнародного кримінального суду з вимогою ініціювати позов про кримінальне переслідування Президента Путіна та вищого керівництва Російської Федерації.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>