Північні королеви «балу»

23.12.2014

Головний тренер національної жіночої збірної з гандболу Леонід Ратнер, називаючи «найсильнішою» групу, в якій випало грати його підопічним на ЧЄ-2014, аж ніяк не перебільшував і, без сумніву, не готував собі «м’яку основу» на випадок майбутньої невдачі. І нехай дві збірні-суперниці українок по квартету В — Румунія та Данія — не змогли пробитися до раунду «плей-оф» Євро, третій опонент «синьо-жовтих» — команда Норвегії — стала найсильнішим колективом Старого світу. На 11-му за ліком чемпіонаті Європи норвежки здобули своє шосте континентальне «золото».

На турнір, який у цьому році приймали Угорщина та Хорватія, «червоно-сині» прибули в статусі віце-чемпіонок Старого світу. На попередньому Євро збірна Норвегії в драматичному фіналі, що закінчився лише в другому овертаймі, поступилася чорногоркам. Здається, більшість експертів, як і самі скандинавки, готувалися до великого матчу-реваншу. Проте зустрітися у фіналі норвежкам із переможницями Євро-2012 не вдалося. Свої чемпіонські повноваження гандболістки з Чорногорії склали ще у півфіналі, де в напруженій боротьбі мінімально поступилися Іспанії — 18:19.

Натомість головний матч нинішнього ЧЄ став повторенням фіналу, що відбувся на континентальному форумі-2008, в якому, як і шість років тому, перемогу знову відсвяткували гандболістки з Північної Європи. Тоді, щоправда, представниці Піренеїв зазнали нищівної поразки (21:34), цього разу іспанки дали справжній бій найтитулованішій збірній Старого світу. «Ми почуваємося погано, бо програли фінал. З іншого боку, ми щасливі, адже здобули медалі, виграшу яких від нас ніхто не очікував», — зазначила іспанська гандболістка Макарена Еквілар.

ТАБЛО

 

Чемпіонат Європи (Угорщина — Хорватія). Жінки. Півфінали. Чорногорія — Іспанія — 18:19, Норвегія — Швеція — 29:25. Матч за 3-є місце. Швеція — Чорногорія — 25:23. Фінал. Норвегія — Іспанія — 28:25.