За мир та спокій

23.12.2014

Трохи більше двох років тому український футбольний бомонд практично одноголосно підтримав кандидатуру Анатолія Конькова на пост президента ФФУ. Нині ж більша половина вітчизняної футбольної спільноти ратує за дострокове припинення повноважень господаря Будинку футболу. У 2012 році Анатолія Дмитровича називали оптимальним кандидатом, людиною, яка зможе бути рівновіддаленою (чи рівнонаближеною) до, так би мовити, «конфліктуючих сторін» в українському футболі. Утім, щойно рівновага в «протистоянні титанів» (звісно, йдеться про «Динамо» та «Шахтаря») похитнулася, Анатолій Коньков виявився непотрібним.

Вочевидь відомий у минулому футболіст, за плечима якого було не надто багато управлінського досвіду, став заручником ситуації. Точніше, Коньков опинився заручником дій та рішень, які приймало його оточення. Кілька років тому вітчизняні футбольні функціонери прогнозували, що успішна реалізація планів Конькова на посту голови ФФУ залежатиме від його команди. Проте, як показав час, однодумців у Анатолія Дмитровича виявилося небагато. Через пару років його роботи на чолі федерації більшість колективних членів цієї організації забажали швидкої зміни її очільника.

Власне, окремі гарячі голови прагнули, аби Анатолій Коньков звільнив крісло президента ФФУ ще 18 грудня, коли в Будинку футболу проходив черговий, 16-й за ліком, Конгрес. Декому з вітчизняних функціонерів хотілося, аби вже того дня делегати з’їзду висловили недовіру чинному керманичу українського футболу або ж пан Коньков самостійно написав заяву про відставку.

Утім «по-швидкому» вибити стілець з-під президента федерації не вдалося. Реагуючи на численні рішення регіональних федерацій, які впродовж останніх тижнів надходили до ФФУ, щодо необхідності скликання позачергового звітно-виборчого Конгресу, за день до планового З’їзду делегатів Коньков зібрав виконком федерації, який постановив, що «дострокові вибори президента ФФУ, віце-президентів, членів виконавчого комітету, органів футбольного правосуддя відбудуться 6 березня 2015 року». Із зачитування цього рішення Анатолій Дмитрович і розпочав XVI Конгрес ФФУ, чим зміг серйозно зменшити градус напруження в конференц-залі. «Ситуація в суспільстві наелектризована, і, щоб цього більше не було, для того, аби панував мир та спокій, ми й вирішили 6 березня зібрати позачерговий конгрес», — пояснив делегатам пан Коньков. — А я, в свою чергу, гарантую, що вибори пройдуть чесно та прозоро».

Хоча, варто зазначити, контролювати цей процес Анатолій Дмитрович буде не одноосібно. Адже для підготовки та проведення «люстрації» в Будинку футболу сформували робочу групу на чолі з Андрієм Павелком, який останні кілька років обіймав посаду віце-президента ФФУ. Власне, саме цього 39-річного функціонера з Дніпропетровщини, який нині є депутатом Верховної Ради від Блоку Порошенка, називають найбільш імовірним наступником Конькова, котрий, до слова, також планує взяти участь у перевиборах.