Прощальний марш для легіонерів

19.12.2014
Прощальний марш для легіонерів

Зірка бразильської збірної Халк наразі є найколоритнішою персоною російської прем’єр-ліги. (з сайта УЄФА.)

Хоч як би найвищі посадові особи Російської Федерації не переконували своїх співгромадян, а разом із ними й світову спільноту, що жодні економічно-політичні санкції не впливають на міць та потужність їхньої держави, події, що переживає нині російський спорт, свідчать про протилежне. Одразу в двох флагманських чемпіонатах Росії — футбольній прем’єр-лізі та континентальній хокейній лізі — жваво обговорюють і готуються до введення жорстких заходів економії. Не секрет, що в гонитві за іміджем супердержави росіяни не жалкували грошей на елітні види спорту. Завдяки практично необмеженій фінансовій підтримці державних компаній-монополістів, що представляють банківський та енергетичний сектори, російським клубам в останні роки вдалося серйозно наростити м’язи. Приміром, у розпорядженні російського футболу опинилися знані іноземні спеціалісти, як-то Лучано Спалетті, Унаї Емері, Мурат Якін, Гус Хіддінк тощо, а серед засилля футболістів-іноземців можна також відшукати чималу кількість світових зірок. Скажімо, за легкими грошима до Росії приїздили Роберто Карлос та Самуель Ето’О, нині ж свої багатомільйонні контракти в провідних клубах РПЛ відпрацьовують бразилець Халк, португалець Данні, німець Кураньї, француз Вальбуена та інші знані на планеті футболісти.

Завдяки щедрому донорству зі звичайної національної першості на міжнародний турнір екстра-класу перетворився російський хокейний чемпіонат, який в останні роки цілком заслужено називали другим за силою — слідом за НХЛ — турніром планети. Тепер же керівникам російських спортивних клубів доводиться констатувати, що внаслідок обвалу рубля кількість іноземців, охочих пограти в Росії, різко скоротиться. За таких обставин місцевим функціонерам уже й «не гріх» впроваджувати ліміти на легіонерів. Так, у заявці футбольних клубів не дозволятиметься присутність більше десяти іноземців. Натомість у хокейних командах їх кількість може бути обмежена числом «три». Подейкують, що Континентальна хокейна ліга взагалі може піти на радикальний крок і оголосити так званий технічний дефолт, який дозволить скоротити вдвічі платіжні відомості клубів та персональні зарплати гравців. Хоча альтернативою цьому рішенню може стати серйозне зменшення кількості учасників турніру, який зараз налічує 28 клубів, що представляють сім країн Європи.

Цікаво, що про свій переддефолтний стан заявив і Російський футбольний союз, у якого існує шестимісячний борг із зарплати перед італійським наставником «триколірної» збірної Фабіо Капелло. Виявилося, що в організації Миколи Толстих відсутня можливість щомісяця платити Дону Фабіо мільйон «зелених».

На тлі катастрофічного обвалу російської економіки Росія не планує відмовлятися від масштабних витрат, пов’язаних з організацією та проведенням ЧС-2018. «Так, справді, це дорога річ. Але відмовлятися від неї ми не будемо, тому що, на відміну від інших країн, які у кризові часи урізають витрати, ми повинні зважати на кількість людей, що займаються у нас спортом. Цей показник значно поступається європейським стандартам, і одна з причин — відсутність належної інфраструктури. Тож, якщо ми хочемо жити довше й бути здоровішими, а не пити «водяру», потрібно будувати спортивні майданчики, спортивні зали», — заявив на підсумковій річній прес-конференції президент РФ Володимир Путін.