Зберегти — не втратити

19.12.2014
Зберегти — не втратити

Попри відсутність через хворобу головного тренера, київські «вовки» міцно тримаються в зоні «плей-оф». (прес-служби БК «Київ».)

Не сказати, що на поточний розіграш суперліги організатори турніру збирали команди «зі світу по нитці», однак існуючий комплект iз 11 клубів сформувався вже після старту чемпіонату — після вирішення низкою з них своїх фінансових проблем. Утім, схоже, заручитися повноцінною підтримкою спонсорів на весь сезон удалося не всім. Перші ознаки хиткого матеріального положення продемонстрував «Миколаїв», який не прибув до Києва на поєдинок проти чинного чемпіона країни. На думку президента ФБУ Олександра Волкова, неявка на гру з «Будівельником» — це сигнал для того, аби привернути увагу до проблем миколаївського клубу, а не ознака його повного колапсу. «Власне «Миколаїв» не надсилав попередніх листів iз проханням допомогти. Не попереджав, не просив перенести матч — просто не приїхав і все — препарує ситуацію навколо «корабелів» очільник федерації. — Я мав розмову з «губернатором» Миколаївської області, й він запевнив, що на наступний поєдинок команда приїде, фінансові питання буде вирішено. Вірю, що все буде добре, й ми не втратимо команду з величезною історією».

Хоча, як свідчать місцеві ЗМІ, «Миколаїв» перебуває в доволі непростому становищі. Через двомісячну заборгованість із заробітної плати баскетболісти відмовилися не тільки від виїзду на офіційний матч, підопічні латвійця Агріса Гальвановскіса навіть не хочуть тренуватися. Ситуацію ж і справді взявся «розрулювати» «губернатор» Вадим Меріков, який після зустрічі з керівництвом клубу та гравцями пообіцяв залучити до порятунку команди представників приватних структур області. Хай там як, а за неявку на поєдинок із «Будкою» «корабелам», які наразі посідають у чемпіонаті третю сходинку, в будь-якому разі буде зарахована технічна поразка.

Водночас у поточному чемпіонаті, де нині триває друге коло, й досі залишається команда, якій удається йти без втрат. Чинний віце-чемпіон — южненський «Хімік» — виглядає більш ніж переконливо. Підопічні Карлієса Мужнієкса, в розпорядженні якого, на відміну від інших наставників, є ціла низка потужних легіонерів, здобули в турнірі 14 перемог поспіль i, очевидно, серйозно налаштовані взяти реванш у «будівельників» за поразку у фіналі «плей-оф» попереднього розіграшу суперліги.

Що ж до «гладіаторів», які у новий сезон увійшли в практично повністю оновленому складі, то команда Віталія Чернія, де немає жодного іноземця, упевнено почувається на другій сходинці. Позавчора «Будка» здобула чергову перемогу в «регулярці», розбивши у столичному Палаці спорту «Черкаські мавпи». Загалом непогано почувається в розіграші й інша київська команда, яка навіть без свого головного тренера-легіонера Деяна Прокича, котрий зараз на лікарняному, продовжує міцно триматися за зону «плей-оф». Наразі місце 41-річного словенця Прокича, якого підкосили проблеми з серцем, обіймає його асистент Леонід Івакін. Під його орудою у середу «Київ» вирвав перемогу у «Ферро-ЗНТУ» — 84:81.

ТАБЛО

Суперліга. Чоловіки. Регулярний чемпіонат України. «Будівельник» — «Черкаські мавпи» — 89:61 (Пустозвонов (21), Лукашов (16) — Чумаков (15), Кобець (11)), «Київ» — «Ферро-ЗНТУ» — 84:81 (Отверченко (21), Сандул (18) — Конате (25), Змітрович (18)).

Становище команд: «Хімік» — 14 перемог/0 поразок, «Будівельник» — 13/2, «Миколаїв» — 8/5, «Мавпи» — 8/7, «Київ» — 8/7, «Дніпро» — 8/7, «Ферро» — 7/7, «Одеса» — 5/9, «Дніпро-Азот», «Говерла» — 4/11, «Галичина» — 1/14.