Від шуби до бронежилета

18.12.2014
Від шуби до бронежилета

Митники Херсонщини за рахунок контрабандистів iз Криму цьогоріч поповнили держбюджет більш ніж на мільярд гривень.

Митники підрахували, що саме «завдяки» цій активності нелегальних кур’єрів більш як утричі вдалося збільшити надходження до державної скарбниці України! Якщо, підбиваючи підсумки 2013 року, херсонські митники говорили про дохід, який ледь перевищив «планку» в 70 млн. грн., то вже наприкінці поточного року загальний обсяг митних платежів становить майже 1,07 млрд. грн. А це вже у п’ятнадцять разів більше порівняно з попереднім роком!

Здобиччю стали елітні шуби

Передноворічний «улов» порадував херсонських митників своєю розкішшю. У прикордонному Херсоні затримали справжній саморобний магазин «на колесах», в якому товару було на загальну суму майже у два мільйони гривень! Кур’єр контрабандистів на власному пікапі «Фольксваген» перевозив транзитом iз Криму до Дніпропетровська шуби з натурального хутра з бірочками знаменитих будинків мод Італії. Купа соболиних та норкових шубок вразила уяву бувалих правоохоронців.

Перевізника товару випадково затримали в пункті «в’їзд-виїзд», розташованому поряд із селом Каїрка Каланчацького району. Митників заінтригував той факт, що у своїй декларації 34-річний чоловік написав, що він є безробітним i везе додому тільки особисті речі. Та от тільки забитий ящиками салон автомобіля явно не вписувався в загальну картину «незаможного».

«Ринкова вартість тільки однієї вилученої шубки коливається в межах від 50 до 100 тисяч гривень, — розповіла «УМ» головний державний інспектор Херсонської митниці Ганна Горшкова. — Елітний одяг ми вилучили, а перевізника притягнули до адміністративної відповідальності за порушення Митного Кодексу України. За законом, він повинен сплатити штраф у розмірі повної вартості контрабанди. Якщо ж дійде до суду, то і його власна машина, і вилучений товар будуть продані, а виручені гроші поповнять дохід держави».

З Херсона до Криму доїхати можна швидше!

За словами співробітників Херсонської митниці, за останні півроку на кордоні з Кримом уже затримали 110 крупних перевізників імпортних товарів без дозвільних документів. Найбільший «улов» дають три основні пункти контролю виїзду на адміністративному кордоні з Кримом: Чонгар, Каїрка та Ставки. Всі вони організовувалися наспіх, у польових умовах і буквально «з нуля». Традиційно контрабандисти найчастіше норовлять нелегально провезти сигарети, горілку, коштовності та продукти харчування.

Улітку справжнім «цвяхом сезону» для наших митників стали великі фури з піском, який вперто намагалися вивезти у Росію браконьєри з Генічеського району Херсонщини. Ентузіазм згас, коли митники підняли ставку «збору» в п’ять разів. Не рідко на кордоні між Херсонською областю та Кримом утворюються великі затори з машин — довжиною більш ніж у три кілометри. Але люди скаржаться на жорстокі правила перевірки, які встановили саме російські митники з боку анексованого Криму. На думку багатьох, це просто нонсенс, коли для оформлення однієї тільки вантажівки витрачається часу більше, ніж 40 хвилин. Трохи швидше справа йде, коли доглядають легковий автомобіль. А от нарікань на роботу співробітників української митниці значно менше.

Наркотики, зброя, горілка — все це є у нас!

Співробітникам тимчасової зони митного контролю на Херсонщині вдалося досить швидко навчитися знаходити «сюрпризи», які везуть транзитом через Україну нелегальні кур’єри з окупованого півострова Крим. Адже кожний такий нелегальний вантаж — це додаткове фінансування бюджету України. А сепаратисти намагаються навіть звичайні поштові відправлення використати у своїх зловмисних планах. Так, при проведенні вибіркового митного огляду виявили посилку, в якій було 300 одиниць камуфляжної форми. Іншого разу у вантажному відділенні автомобіля митники знайшли аж сім мішків iз бронежилетами та формою для військових! Згідно з документами, ці поштові відправлення були адресовані особам з Донецька, Харкова, Луганська та Сум.

За словами митників, значно побільшало випадків, коли кримчани намагаються нелегально вивезти великі суми української гривні. Вже затримали десять таких гривневих «мільйонерів», які везли гроші для подальших фінансових махінацій.

ДОВІДКА «УМ»

Херсонська митниця — найстаріша державна установа на Півдні України, яка працює вже більш як 100 років. За цей час співробітники Херсонської митниці накопичили чимало цікавих випадків «з практики». Так, ще за часів СРСР під час огляду багажу туриста з Греції митників зацікавила скрипка, ретельно обгорнута у стару ряднину. Експертиза швидко визначила, що це — інструмент XVIII століття, а фахівці Одеської консерваторії констатували, що реальна вартість товару становить майже 10 тисяч рублів.

Був і такий випадок, коли співробітникам відділу з боротьби з контрабандою пощастило затримати велику партію золотих антикварних виробів. Контрабандисти заховали ці скарби усередині дитячих іграшок, а для зміцнення навіть залили парафіном. А ось ще один цікавий випадок: при огляді металевих труб, які завантажували на іноземне судно, інспектор знайшов хитро влаштовану схованку з рулонами дорогої тканини. У підсумку вантаж затримали, контрабанду — вилучили, а штраф поповнив державну скарбницю.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>