Суто український атом

18.12.2014

Місяць тому наша газета надрукувала статтю «Міць силової турбіни» — про систему заходів, які могли би захистити українців від віяльних відключень електроенергії. Для цього, на думку автора матеріалу, необхідно розвивати енергомашинобудівну галузь та атомно-промисловий комплекс України, працювати над розбудовою ядерної енергетики, зокрема створювати власне виробництво ядерного палива.

Приємно, що наш виступ не залишився непоміченим. Днями ми отримали офіційну відповідь із Міністерства енергетики та вугільної промисловості України із запевненнями: профільні фахівці цілком поділяють точку зору журналістів. «Для досягнення зазначеної мети у ДП «Енергоатом» створено робочу групу за участю фахівців підприємства групи енергетичного машинобудування в Україні відповідно до планів будівництва нових енергоблоків №3 і №4 на Хмельницькій АЕС. На них запланована локалізація постачань обладнання вітчизняних заводів-виробників до 70%», — пишуть нам посадовці міністерства.

При цьому, на думку директора департаменту з питань ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу міністерства Г. Муляра, підприємства України мають змогу збільшити обсяги виробництва. «Враховуючи потужності ВАТ «Турбоатом», потенціал конструкторсько-технологічних служб та кваліфікацію персоналу, робоча група розглянула можливість освоєння виробництва корпусів реакторів на умовах кооперації із ЗАТ «Енергомашспецсталь» у м. Краматорську та ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод»», — пишуть у відповідь на нашу публікацію.

Готується наша держава і до випуску власного ядерного палива. Так, у смт. Смоліне Маловисківського району Кіровоградської області вже розпочато будівництво заводу з виробництва цього виду палива, щоправда, на початковій стадії. Втім у проекті концепції «Ядерне паливо України» на 2015—2019 роки передбачено збільшення виробництва концентрату природного урану до рівня потреб вітчизняних АЕС, створення виробництва цирконієвої губки, циркопісного прокату із залученням промислових потужностей вітчизняних виробників.