Фінал однієї оборудки

18.12.2014

Національний банк України відтепер може не тільки регулювати діяльність українських фінустанов, а й... торгувати нафтою. Господарський суд Києва задовольнив позов НБУ і стягнув на його користь майно Херсонського нафтоперевалочного комплексу за борги бізнесмена Сергія Курченка за іпотечним кредитом.

Договір іпотеки був підписаний між «Реал Банком» (входив у власність Сергія Курченка) та НБУ в листопаді минулого року. Заставою по кредиту стали потужності перевалочного комплексу та нафтобази, які були викуплені ГК ВЕТЕК (де на той момент Сергій Курченко обіймав посаду голови наглядової ради) у ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз». Фахівці підрахували, що загальна вартість операції склала понад один мільярд гривень. Враховуючи той факт, що в компанії Курченка налічувалося більш ніж 200 АЗС по всій території України, ринок збуту був гарантований. Однак у плани олігарха втрутилася лютнева революція в Україні, яка змусила Сергія Курченка, що відверто підтримує Партію регіонів і був наближений до Сім’ї, спішно тікати з країни. Після чого за нафтоперевалочні комплекси в Херсоні та Одесі почалася справжня війна. Влітку чверть заправок в Україні змушена була навіть тимчасово призупинити свою роботу. Людям це пояснювали всеукраїнською інвентаризацією. Та вже ближче до осені стало відомо, що в судах Одеси та Києва слухаються справи про права на власність Херсонської та Одеської нафтоперевалок.

Справжні неприємності на Херсонському підприємстві почалися після того, як Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про накладення арешту на все майно Херсонського нафтокомплексу з причини банкрутства Сергія Курченка. Слідом за ним Одеський апеляційний суд своїм рішенням передав весь комплекс Херсонської нафтоперевалки, а також і нафтопродукти, які там зберігалися, під контроль держпідприємству «Підприємство iз забезпечення нафтопродуктами». Однак колишні власники ХНЗ змогли знайти низку помилок при оформленні акту прийому-передачі основних фондів підприємства. З цієї причини рішення вони назвали «рейдерським захопленням». Коли на ХНПЗ прибули судовий виконавець і охоронці спецпідрозділу «Титан» для того, щоб описати майно, група робітників заводу, а також і сторожа за допомогою легкових автомобілів заблокувала ворота підприємства. Однак одинадцять завантажених бензовозів усе ж змогли розірвати це кільце самовільної оборони і вирватися за територію Херсонського нафтоперевалочного комплексу. У підсумку їх затримали більш серйозні правоохоронні структури вже в Миколаєві.

Тоді ж НБУ клопотав про початок судочинства щодо стягнення коштів на погашення кредиту з іпотеки, яка також належала все тому ж Сергію Курченку. Це — третій серйозний суд, який програв колишній олігарх. Відомо, що повертатися в Україну Курченко не планує. За допомогою олігарха Росія намагається сконцентрувати паливне постачання всіх окупованих українських територій в одних руках, його навіть називають «смотрящим» у «ДНР». У жовтні поточного року опальний український бізнесмен був оголошений у міжнародний розшук по лінії Інтерполу. На даний час щодо Сергія Курченка ведеться слідство за трьома статтями: участь у злочинній організації, фіктивне підприємництво та протизаконне заволодіння майном.