Тут лежав кілер

18.12.2014

У США з аукціону продали незвичайний лот — труну, в якій протягом 18 років покоїлося тіло вбивці президента Джона Кеннеді, Лі Харві Освальда. Як повідомляє газета «Телеграф», покупець віддав за раритет 87 тисяч 468 доларів.

Освальда, якого конвоювали з поліцейського відділку в окружну тюрму, застрелив власник нічного клубу Джек Рубі через два дні після того, як той 22 листопада 1963 року вбив Кеннеді в Далласі. Його тіло було поховано на кладовищі Форт-Уерта. Однак 1981 року останки Освальда витягли і перепоховали в новій домовині. Стара при цьому залишилася в коморі похоронного бюро. За довгий час перебування в землі, насамперед від руйнівної дії води, вона була знчно пошкоджена.

Дізнавшись про те, що новий власник похоронного бюро Аллен Баумгарднер виставив труну на торги, брат убивці президента, 80-річний Роберт Освальд, звернувся до суду з вимогою заблокувати продаж. Чоловік заявив, що труна була подарунком його загиблому брату і, відповідно, частиною його майна. Він додав, що, будучи законним власником труни, не претендує на гроші і не бажає, щоб цей предмет виставлявся на загальний огляд як музейний експонат.

Водночас Баумгарднер наполягав на тому, що за понад 30 років «законний власник» не пред’явив жодних прав на свою нібито власність, тож вона перейшла в повне володіння поховального бюро. Суд із ним погодився.