Розлучилися друзями

18.12.2014
Розлучилися друзями

Романа Григорчука (перший праворуч) вважають одним із найбільш перспективних українських спеціалістів. (УНІАН.)

Вирушаючи на зимові канікули, так би мовити, на прощання, деякі учасники прем’єр-ліги підкинули футбольній спільноті чергову порцію інформації для роздумів. Після скандально обірваного поєдинку між «Волинню» та «Металістом» залишається невизначеною доля команди Віталія Кварцяного, яка, у разі залишення без покарання «необ’єктивного» на думку лучан головного арбітра того матчу Дмитра Куткова, пообіцяла знятися з розіграшу. Утім Федерація футболу України вирішила не поспішати з розбором польотів у Луцьку, відклавши розгляд цієї справи на початок нового року. Вочевидь доведеться похвилюватися й за майбутнє маріупольського «Іллічівця», який, залишившись без рідної домівки, перетворився на кочовиків і впродовж осінньої частини чемпіонату ПЛ не зміг здобути жодної перемоги, закономірно опинившись у ранзі найгіршої команди першості. Важко уявити, як команда, що впродовж першого кола втратила більшу частину своєї основи, переживе зимову паузу.

У непростій ситуації зустрічатиме новий рік і «Чорноморець», якого днями залишив його головний тренер Роман Григорчук. Про фінансові проблеми в стані «моряків» говорили впродовж усієї осені: мовляв, футболісти вже не перший місяць сидять без зарплати. Об’єктивне ж підтвердження подібні заяви отримали кілька днів тому, коли одесити повідомили про дострокове припинення співпраці з Григорчуком. Як свідчить офіційний сайт клубу, контракт розірваний за обопільною згодою сторін. «Колектив ФК «Чорноморець» сердечно дякує Роману Йосиповичу за відмінну роботу на посту головного тренера, за досягнення, які прикрасять історію нашого клубу, і бажає наставникові нових професійних успіхів», — зазначається в повідомленні.

Після приїзду до Одеси в листопаді 2010 року Григорчука «Чорноморець» пережив справжній зліт. Під його орудою «моряки» двічі грали в Лізі Європи, змагалися за Кубок України в фінальному матчі цього турніру. Думається, якби не війна, яка прийшла в український дім, здобутки одеситів на цьому б не завершилися. А так, опинившись у скрутних умовах, клуб спочатку залишився без низки ключових футболістів-легіонерів, а згодом попрощався й зі своїм талановитим наставником.

«Сумно усвідомлювати, що настав той момент, коли я розлучаюся з Одесою, з «Чорноморцем». Із містом і клубом, які стали для мене рідними. Разом ми пройшли колосальний шлях завдовжки в чотири роки. Це — чудовий та незабутній час. Дуже вдячний керівництву клубу за постійну підтримку. Високо ціную те, що ми розлучаємося солідно і залишаємося друзями. Не прощаюся, а говорю лише до побачення, оскільки вірю в те, що рано чи пізно я із задоволенням повернуся в «Чорноморець», — у офіційному листі-зверненні до свого вже колишнього роботодавця Роман Йосипович продемонстрував порядність та тактовність.

Куди закине 49-річного здібного спеціаліста тренерська доля, наразі достеменно не відомо. Проте небезпідставні чутки відправляють його до Азербайджану, де вже буцімто він узгодив деталі свого майбутнього контракту з бронзовим призером національної першості «Габалою». Слід відзначити, що місце Григорчука в «Чорноморці» займе Олександр Бабич, який до цього працював iз молодіжними командами «моряків».