Фактор чужого майданчика

18.12.2014
Фактор чужого майданчика

Новий єврокубковий сезон «Локомотив» розпочав із поразки бельгійцям. (з сайта loko.pz.gov.ua.)

Одноосібний флагман вітчизняного чоловічого волейболу — харківський «Локомотив» — уже давно переріс «куценькі турнірні штанці» українського виробництва. Розуміючи безперспективність борсання в неймовірно слабкому внутрішньому чемпіонаті, «залізничники» останні кілька сезонів виступали у значно потужнішій відкритій російській першості. Проте агресивна поведінка нашого північного сусіда не залишила харківському клубу вибору — практично одразу після анексії Криму «Локомотив» заявив про припинення своїх виступів у чемпіонаті Росії. А своїм головним пріоритетом на найближче майбутнє клуб обрав українську першість та єврокубок.

Думається, зайве говорити, що в українських перегонах потужність харківського «Локомотива» незрівнянно вища за інших опонентів. Десять перемог у десяти матчах і лише один програний сет — красномовне підтвердження реактивної швидкості «зелено-червоних» на внутрішніх «рейсах». А от перший же виїзд «Локо» на європейські «рейки» змусив Юрія Філіппова змінювати технічні налаштування…

Свої виступи в Кубку ЕКВ-2014/2015 харківські волейболісти розпочали без розігріву. Своєрідним «вкочуванням» у турнір могли б стати матчі 1/16 фіналу проти сумського «Хімпрому», проте український віце-чемпіон у рік свого євродебюту в останній момент відмовився від участі в престижних змаганнях, пославшись на фінансові проблеми. Позбувшись можливості проїхатися «колом для розігріву», «Локомотив» на початку поточного тижня вирушив до Бельгії, де в протистоянні з місцевим клубом «Ассе-Леннік» підопічні Філіппова розіграли путівку до чвертьфіналу другого за рангом клубного турніру Європи.

Через неспокійну ситуацію на сході України Континентальна конфедерація волейболу заборонила харків’янам удома приймати гостей з Європи, тож обидва матчі «залізничники» мусили проводити на «полі» суперника. Після поразки в першому матчі, який у вівторок у напруженій боротьбі «Локомотив» програв 2:3, часу для роботи над помилками у Юрія Філіппова було менше доби. Результати його роботи стали відомими вчора пізно ввечері, вже після здачі цього номера «УМ» до друку.

Хай там що, а подолати бар’єр у вигляді четвертої команди попереднього чемпіонату Бельгії, основу якої складають голландські волейболісти, «Локомотив» міг навіть і без «золотого» сету. У минулі сезони у разі почергового виграшу командами одного з матчів протистояння вони грали додаткову партію до 15 очок, переможець якої й проходив до наступного раунду змагань. Проте віднедавна Європейська конфедерація волейболу дещо «модернізувала» регламент, постановивши, що тепер «золотий» сет гратиметься суперниками лише у випадку рівності очок набраних командами за підсумками двох поєдинків. Так, за перемогу з рахунком 3:0 та 3:1 команді нараховується 3 пункти, у разі мінімальної вікторії — 2, тоді як поразка з рахунком 2:3 «коштує» 1 бал.

ТАБЛО

Кубок ЄКВ. Чоловіки. 1/8 фіналу. Перша гра (Зеллік, Бельгія). «Локомотив» (Україна) — «Ассе-Леннік» (Бельгія) — 2:3 (20:25, 25:21, 25:22, 16:25, 12:15).