Нічийне задоволення

12.12.2014
Нічийне задоволення

«Шахтар» і в другій зустрічі з «Порту» випустив перемогу на останніх хвилинах поєдинку (з сайта УЄФА.)

У доволі неоднозначному, зі спортивної точки зору, положенні перед останнім туром групового раунду ЛЧ опинилися футболісти «Шахтаря». З одного боку, на гру проти «Порту» «гірники» виходили повністю розслабленими, адже не мали перед собою жодних турнірних завдань. З іншого, думається, професіоналам не надто приємно було грати вхолосту офіційний поєдинок, розуміючи абсолютну безперспективність його результату. Вочевидь підопічні Луческу, які нещодавно заявляли, що прагнуть дістатися півфіналу Суперліги, були б не проти поборотися з португальським чемпіоном за перемогу в групі. Проте незапланована в минулому турі домашня поразка «Атлетику» позбавила їх такої нагоди.

Хоча дехто з футболістів «Шахтаря» не надто засмутився через підсумкову другу позицію в квартеті. «Хотілося б зіграти з «Реалом», — з усіх можливих «сіяних» опонентів Тарас Степаненко та Ярослав Ракицький обрали найсильнішого на даний час у рейтингу суперника, який, власне, є чинним володарем Кубка чемпіонів. Хоча й «Баварія» з «Барселоною» та «Челсі» також виглядають доволі привабливими для футбольної афіші противниками.

У будь-якому разі варто визнати, що в нинішньому єврокубковому сезоні «помаранчево-чорні» демонструють далеко не найкращий свій футбол. Попри радість від виходу з групи, в сухому залишку в підопічних Мірчи Луческу залишилися лише дві перемоги над скромним БАТЕ. Виграти ж жодного матчу в більш потужніших суперників «помаранчево-чорні» не змогли. Скажімо, поєдинки з «Порту» продемонстрували певну розбалансованість та розконцентрованість українського чемпіона. Ведучи перед в обох матчах, «гірники», в підсумку, були змушені обмежитися нічиїми (2:2 та 1:1). Найприкріше для них те, що вирішальні для підсумку двобою м’ячі вони пропустили в кінцівці матчу.

«Гол, пропущений на останніх хвилинах у Порту? Тут є й моя провина», — чи не вперше за всю свою «українську кар’єру» Луческу визнав власну помилку. Після того як автор «шахтарського» гола Тарас Степаненко отримав третю жовту картку в розіграші, яка не дозволить йому зіграти в першому поєдинку 1/8 фіналу, румунський спеціаліст вирішив надати трохи ігрової практики бразильському півзахиснику Фернандо. Очевидно, саме він займе позицію українського «опорника» в наступному єврокубковому матчі «гірників».

«На жаль, Фернандо припустився помилки, яка й коштувала нам перемоги — хотів узяти м’яч під контроль, а потрібно було його просто вибити. Вважаю, що ментально він не був готовий вийти на заміну. Зрештою, мене більше засмутив не пропущений на останніх хвилинах м’яч, а дії моєї команди у контратаках, де, без сумніву, гравці могли зіграти значно краще», — так Луческу охарактеризував ключові моменти останнього в 2014 році двобою своєї команди.

Варто додати, що Степаненко став першим українцем, який відзначився за «Шахтар» у поточному розіграші ЛЧ.Водночас пречудову нагоду записати на свій рахунок гол мав український форвард «гірників» Олександр Гладкий, але, опинившись сам на сам із порожніми воротами «Порту», він не влучив по м’ячу. Думається, зайве говорити, що левова частка голів, забитих «Шахтарем» у поточному розіграші ЛЧ, належить бразильцям. А найрезультативніший із них Луїс Адріано з дев’ятьма точними «пострілами» став кращим бомбардиром групового раунду.

ЗМІНА

У ногу з «дідами»

Починаючи з цього сезону, паралельно з «дорослою» Лігою чемпіонів УЄФА проводить аналогічний турнір за участі юніорських команд учасників Суперліги. На відміну від своїх старших одноклубників, юні «гірники» здобули впевнену перемогу в своєму квартеті, хоча, як і підопічні Луческу, двічі розписали мирову з «Порту». Натомість решту матчів хлопці Валерія Кривенцова виграли.

ПРЯМА МОВА

Хулен Лопатегі, головний тренер «Порту»:

— Загалом, ми добре виглядали в груповому турнірі ЛЧ. Продемонстрували чудову гру в матчах із сильними командами і сьогодні дали бій клубу з однією з найкращих атакувальних ліній у Європі. Сьогодні ми діяли незвичним складом, але хлопці довели, що вони не поступаються іншим футболістам у команді.

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Результат відповідає грі. Обидві команди пройшли до наступного раунду, тому, думаю, всі задоволені. У цілому, вийшла дуже видовищна гра: «Порту» більше контролював м’яч, але ми створили більше небезпечних моментів.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 6-й тур. Група Н.

«Порту» (Португалія) — «Шахтар» (Україна) — 1:1

Голи: Абубакар, 87 — Степаненко, 50

«Порту»: Фернандес, Перейра, Маркано, Майкон, Сандро, Кінтеро (Торрес, 69), Невеш (Інді, 41), Евандро, Куарежма, Адріан (Келвін, 53), Абубакар

«Шахтар»: П’ятов, Ілсіньо, Кривцов, Ракицький, Шевчук, Фред, Степаненко (Фернандо, 86), Коста (Марлос, 66), Бернард (Тайсон, 67), Тейшейра, Гладкий

Попередження: Куарежма, 8; Маркано, 64 — Ракицький, 19; Степаненко, 43

Суддя — Букке (Франція).

Порту, стадіон «Драгао», 37000 глядачів

* * *

«Атлетик» (Іспанія) — БАТЕ (Білорусь) — 2:0 (Сан-Хосе, 47; Сусаєта, 88).

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. «Порту» 6 4 2 0 16-4 14

2. «Шахтар» 6 2 3 1 15-4 9

3. «Атлетик» 6 2 1 3 5-6 7

4. БАТЕ 6 1 0 5 2-24 3

* * *

Група Е. «Рома» (Італія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 0:2 (Насрі, 60; Сабалета, 86), «Баварія» (Німеччина) — ЦСКА (Росія) — 3:0 (Мюллер, 18 (пен.); Роде, 84; Гьотце, 90).

Підсумкове становище: «Баварія» — 15, «Ман. Сіті» — 8, «Рома», ЦСКА — 5.

Група F. «Барселона» (Іспанія) — «ПСЖ» (Франція) — 3:1 (Мессі, 19; Неймар, 42; Суарес, 77— Ібрагімович, 15), «Аякс» (Голландія) — АПОЕЛ (Кіпр) —4:0 (Шьоне, 45 (пен.), 50; Классен, 53; Мілік, 74).

Підсумкове становище: «Барселона» — 15, «ПСЖ» — 13, «Аякс» — 5, АПОЕЛ — 1.

Група G. «Челсі» (Англія) — «Спортинг» (Португалія) — 3:1 (Фабрегас, 8 (пен.); Шюррле, 16; Обі Мікел, 56 — Х. Сильва, 50), «Марібор» (Словенія) — «Шальке» (Німеччина) — 0:1 (Майєр, 62).

Підсумкове становище: «Челсі» — 14, «Шальке» — 8, «Спортинг» — 7, «Марібор» — 3.

* * *

Усі учасники 1/8 фіналу Ліги чемпіонів-2014/2015

«Сіяні»: «Атлетико», «Реал «, «Монако», «Боруссія» (Д), «Баварія», «Барселона», «Челсі», «Порту».

«Несіяні»: «Ювентус», «Базель», «Байєр», «Арсенал», «Манчестер Сіті», «ПСЖ», «Шальке», «Шахтар».