Прем’єра від Прем’єра

12.12.2014
Прем’єра від Прем’єра

З населення вижмуть останні соки, урізавши соціальні пільги. Завдання на 2015-й — не жити, а виживати — цього не приховує Прем’єр Яценюк. (УНІАН.)

Не встигли депутати отримати на руки програму уряду, як на неї звідусіль посипалась критика. Депутат від «Блоку Порошенка» Юрій Луценко взагалі охарактеризував документ як «халтуру» та «Мурзилку», а фракція «Самопоміч» відмовилась за нього голосувати. Мотивація така: «Ми знайшли масу помилок та речей, з якими ми не згодні. На фракції вирішили, що якщо програма буде презентована в такому вигляді, в якому ми її побачили, то ми, швидше за все, утримаємося», — заявив представник «Самопомочі» Семен Семенченко.
Хто в захваті від програми — так це Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Воно й зрозуміло: творець має любити своє нове творіння. І хвалити попередні. Що глава Кабміну і зробив: за його словами, програма діяльності минулого уряду «практично вся виконана». Інфляцію, яка істотно зросла, та падіння гривні, що сталося за його прем’єрства, Яценюк списав на війну. Втім, як і більшість інших негараздів.
«Об’єктивно: йде падіння промислового виробництва, падіння валового внутрішнього продукту, національна грошова одиниця знецінена, резерви зменшуються. Така ціна військової агресії. І банківська система як один iз ключових елементів економіки будь-якої держави також знаходиться у вкрай складному становищі. Крім зовнішньої агресії, у нас є внутрішня агресія —  корупція, безвідповідальність, хабарництво і неефективний державний менеджмент», — визнав Яценюк. І зазначив: програмою, яку вносить Кабмін, уряд репрезентує «своє бачення, яким чином подолати ці виклики і яким чином змінити країну».

Про пільги

Отож, що пропонує Прем’єр? Передусім — оптимізувати соціальні виплати, скасувавши стару радянську систему. «Той, хто повинен пільги отримувати, отримує, а той, хто їх собі незаконно привласнив і отримує за рахунок інших, — ні», — зазначив Яценюк. Він зазначив, що Кабмін ставить перед собою завдання перейти до адресності та монетизації пільг, тому до Верховної Ради буде внесено відповідний законопроект.

Крім цього, Кабмін передбачає об’єднання низки соціальних фондів, «щоб скоротити витрати на адміністрування соціальних фондів на 600 млн. гривень і поліпшити їх роботу».

За словами Яценюка, програма передбачає також ліквідацію неефективних пільг, для чого потрібно внести зміни в 25 законодавчих актів.

Про оборону

Скоротивши видатки на соціальні виплати, уряд планує збільшити утримання Збройних сил. У 2015 році на оборонні потреби піде до 5% ВВП, що буде рекордною цифрою для України. За словами Яценюка, у 2014 році з резервного фонду на силовий блок виділили 19 мільярдів гривень.«З нуля побудована Нацгвардія, куплено більше 1,5 тисячі одиниць техніки, грошове забезпечення військових у зоні АТО збільшено вдвічі», — стверджує Прем’єр.

У планах на наступний рік — скасування позаблокового статусу та ухвалення щорічних планів співпраці з НАТО, нагадав Яценюк. «Ми сподіваємось на реальну підтримку. Тi чотири трастових фонди, які були заявлені, повинні мати реальне наповнення. Українська армія має бути побудована за логікою і стандартами НАТО», — сказав він, торкаючись мимохідь і проекту «Європейський вал», про який «Україна молода» писала напередодні. Стіна на кордоні з Росією нам необхідна в тому числі й для того, аби отримати з ЄС безвізовий режим, зазначив Яценюк.

Про зарплату у конвертах

Уряд планує поетапно зменшувати розмір єдиного соціального внеску із 41% до 15%, поінформував очільник Кабміну, виступаючи з трибуни Верховної Ради. На його думку, це дасть стимул, щоб витягти кошти з «тіні». При цьому Нацбанк отримає завдання обмежити обіг тіньової готівки, яка виплачується як заробітна платня.

Говорячи про це, Яценюк назвав «кричущі цифри». «40% киян офіційно отримують заробітну платню нижчу, ніж 1218 гривень. Це брехня. Це виплата тіньових зарплат», — сказав він і додав, що у планах уряду — змінити ситуацію таким чином, щоб бізнесу було вигідніше заплатити податок, аніж через тінь зняти готівку і платити зарплату в конвертах.

Про пенсії на Донбасі та російський газ

Від зарплат у Києві Яценюк перейшов до пенсій на Донбасі, зауваживши, що соцвиплати у зоні АТО відновляться тоді, коли російські бойовики покинуть регіон. «Пане Путін, ви зробили заручниками жителів Донбасу. Виконайте мінський протокол, заберіть бандитів, перестаньте постачати зброю — Україна відновить контроль над своєю територією, і всі соціальні виплати ми виплатимо», — сказав він.

Відтак Прем’єр передав іще один «привіт» Путіну, зазначивши, що після зупинення проекту «Південний потік» у РФ не буде іншого виходу, окрім як скористатися територією України для транзиту блакитного палива. «Так що, дорогі росіяни, нікуди не дінетесь, будете транспортувати природний газ у Європу через Україну. З чим усіх хочу привітати», — пожартував Яценюк.

Принагідно він зазначив, що «Нафтогаз» буде розділено на три окремі компанії, а модернізацію газотранспортної системи буде проведено із залученням американських або європейських інвесторів. При цьому, підкреслив Прем’єр, «100% ГТС і сховищ залишаться в державній власності».

Про «жити багато і щасливо»

Насамкінець Арсеній Яценюк поставив перед Кабміном головне завдання: вижити. «Я не буду заявляти, що всі будуть жити багато і щасливо. Вижити треба у 2015 році, щоб не впали зарплати і пенсії. От яке завдання», — «втішив» він своїх слухачів.

А виживати можна по-різному: наприклад, працювати краще, аби потім не доводилося переробляти вже зроблене. Треба, сказав Прем’єр, аби в «Укравтодорі» «сиділи пара німців», які знають, як будувати дороги. «Краще побудувати менше, але якісніше. І не латати їх щомісяця», — дав настанову Яценюк.

А от курсу валют на 2015 рік та створення нових робочих місць голова Кабміну вирішив не торкатися. Лише зауважив, що прогнозів iз цього приводу в нього немає. Мабуть, виживати доведеться, не тішачи себе зайвими ілюзіями.

P.S. На ранковому засіданні Верховна Рада затвердила програму уряду. «За» проголосували 269 народних депутатів.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Верховній Раді створено міжфракційне депутатське «Аграрне об’єднання» і об’єднання «Депутатський контроль». Як передає кореспондент УНІАН, про це на засіданні парламенту повідомив Голова ВР Володимир Гройсман. За його словами, головою «Аграрного об’єднання» обрано депутата від «Блоку Петра Порошенка» Леоніда Козаченка. Співголовами об’єднання «Депутатський контроль» обрано наступних народних депутатів: від «Блоку Петра Порошенка» — Степана Барну, від «Народного фронту» — Геннадія Кривошею, від «Самопомочі» — Руслана Сидоровича, від Радикальної партії — Ігоря Попова та від «Батьківщини» — Вадима Івченка.