Битва російських мільярдів

11.12.2014
Битва російських мільярдів

«Монегаски» не пустили до «плей-оф» Ліги чемпіонів амбітний «Зеніт». (з сайта УЄФА.)

Десять років тому, зігравши у фіналі Суперліги, «Монако» досяг наразі свого найбільшого успіху в ЛЧ. Нині ж перед «монегасками» стоять значно скромніші завдання, особливо після того, як клуб залишило двоє зіркових футболістів — Радомель Фалькао та Хамес Родрігес. Власне в минулому сезоні ця пара колумбійців, привівши «Монако» до срібних нагород французької першості, допомогла «червоно-білим» уперше за багато років потрапити до основного раунду Ліги чемпіонів.

...За тур до завершення групового етапу Суперліги-2014/2015 турнірне майбутнє команди Леонарду Жардіма було невизначеним. Поразка «Зеніту» відправила б команду російського мільярдера Дмитра Риболовлєва в Лігу Європи. Проте, «упершись рогом», «монегаски» не дозволили «газпромівцям» пробитися до третього у їхній історії «плей-оф» ЛЧ. «Ми неймовірно розчаровані», — заявив португальський наставник «Зеніта» Андре-Віллаш Боаш, який улітку прийшов на зміну італійцеві Спалетті. Без сумніву, запрошуючи до Санкт-Петербурга представника нової генерації тренерів, від 37-річного португальця очікували значно більшого, ніж участі його підопічних в 1/16 фіналу Ліги Європи. На думку багатьох російських експертів, «Зеніту» дісталася вельми комфортна група, в якій він узагалі мусив стати переможцем. Утім, за підсумками групового турніру, пітерцям вдалося випередити лише «Бенфіку». Далі ж від квартету «С» йдуть «Монако» та «Байєр». А от Боаш уже змушений відбиватися від чуток, які пророкують йому дострокову відставку. «Я радий працювати в «Зеніті» — у нас є мета та амбіції перемогти в чемпіонаті Росії. До того ж у мене є контракт, терміни якого я поважаю», — зазначив португальський спеціаліст.

Вочевидь без компліментів залишиться й очільник «Ліверпуля» Брендан Роджерс, команда якого також не змогла кваліфікуватися до весняної частини Суперліги. Так, конкурувати з чинним чемпіоном турніру — «Реалом» — срібному призеру англійської прем’єр-ліги було не до снаги, утім швейцарський «Базель» навряд чи можна назвати непрохідним для «червоних» суперником. Але без забивного Луїса Суареса, який, нагадаємо, нині грає за «Барселону», команда Роджерса втратила минулорічний блиск. «Попередній сезон був для нас прекрасним, але в цьому ми граємо не так потужно. Утім матчі Суперліги — це, без сумніву, корисний досвід. Тепер потрібно зосередитися на тому, аби наступної участі в Лізі чемпіонів не довелося чекати ще п’ять років», — наставник «Ліверпуля», який нині посідає в АПЛ лише дев’яте місце, визнав пробіли в своїй роботі.

Натомість головний тренер мадридського «Атлетико» Дієго Сімеоне, не чекаючи завершення сезону, вже встиг похвалити своїх підопічних. «У нас було кілька цілей на сезон, і ми вже досягли двох — виграли Суперкубок Іспанії та вийшли до «плей-оф» Ліги чемпіонів», — зазначив наставник фіналіста минулого розіграшу Суперліги. Слід визнати, що повторити попереднє досягнення «матрацникам», склад яких, за словами Сімеоне, зазнав серйозної перебудови, буде неймовірно складно. Проте під керівництвом аргентинського спеціаліста «Атлетико» другий рік поспіль виграє свою «пульку», тож знову отримає «сіяний» статус під час жеребкування 1/8 фіналу ЛЧ, яке відбудеться 15 грудня у Ньоні.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 6-й тур (матчі вівторка). Група А. «Ювентус» (Італія) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:0, «Олімпіакос» (Греція) — «Мальме» (Швеція) — 4:2 (Фустер, 22; Домінгес, 63; Мітроглу, 87; Афеллай, 90 — Кроон, 59; Розенберг, 81; вилучення: Аду, 90+3 («М»)).

Підсумкове становище: «Атлетико» — 13, «Ювентус» — 10, «Олімпіакос» — 9, «Мальме» — 3.

Група В. «Ліверпуль» (Англія) — «Базель» (Швейцарія) — 1:1 (Джеррард, 82 — Фрай, 25; вилучення: Маркович, 60 («Л»)), «Реал» (Іспанія) — «Лудогорець» (Болгарія) — 4:0 (К. Роналдо, 20 (пен.); Бейл, 38; Арбелоа, 80; Медран, 88; вилучення: Марселіньйо, 19 («Л»)).

Підсумкове становище: «Реал» — 18, «Базель» — 7, «Ліверпуль» — 5, «Лудогорець» — 4.

Група С. «Монако» (Франція) — «Зеніт» (Росія) — 2:0 (Абденнур, 63; Фабіньйо, 89), «Бенфіка» (Португалія) — «Байєр» (Німеччина) — 0:0 (вилучення: Топрак, 90+1 («Бай»)).

Підсумкове становище: «Монако» — 11, «Байєр» — 10, «Зеніт» — 7, «Бенфіка» — 5.

Група D. «Галатасарай» (Туреччина) — «Арсенал» (Англія) — 1:4 (Снайдер, 89 — Подольський, 3, 90+2; Ремзі, 11, 29), «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:1 (Іммобіле, 58 — Мітрович, 84).

Підсумкове становище: «Боруссія» (Д), «Арсенал» — 13, «Андерлехт» — 6, «Галатасарай» — 1.