«Економне» фіаско

11.12.2014
«Економне» фіаско

Українським гандболісткам не вдалося зупинити чинних віце-чемпіонок Європи з Норвегії. (з офіційного сайта змагань.)

Назвавши перед стартом чемпіонату Європи суперниць своєї команди на груповому етапі турніру — збірні Норвегії та Данії — беззаперечними фаворитами квартету «В», очільник «синьо-жовтих» Леонід Ратнер не помилився. За тур до завершення першої фази змагань, коли у кожній iз чотирьох «пульок» має визначитися четвертий зайвий, обидві скандинавські команди достроково гарантували собі участь у наступному раунді, де 12 колективів, розділені на два секстети, боротимуться за місця у півфіналах.

Після стартової перемоги над українками збірна Данії взяла необхідне для проходження до наступного раунду очко в непростому протистоянні з румунками, в якому підопічним Яна Питліка вдалося відіграти відставання у чотири м’ячі. Натомість норвежки — чинні віце-чемпіонки континенту — без особливих проблем записали до свого активу другу «легку» перемогу. Якщо румунок «біло-червоно-сині» обіграли з перевагою у вісім м’ячів, то їхня звитяга над командою Леоніда Ратнера ознаменувалася 11-очковою «форою».

Цікаво, що в одній групі з норвежками українські дівчата грали також і на попередньому Євро, що два роки тому проходив у Сербії. Тоді, нагадаємо, українські гандболістки не змогли подолати перший груповий раунд, зазнавши в групі трьох поразок. Поєдинок української команди проти норвежок випав на останній тур. Як-то кажуть, не маючи турнірних можливостей для відступу, підопічні Ратнера провели свій найкращий поєдинок на ЧЄ-2012, давши скандинавкам справжній бій. Перший тайм наші дівчата взагалі виграли (з різницею у три м’ячі), але, на жаль, втримати перемогу не змогли, зазнавши, в підсумку, мінімальної поразки.

Власне, й цього разу «синьо-жовті» ризикують залишитися з «бубликом», адже потенціал їхнього останнього суперника в групі — румунок, матч з якими українські гандболістки зіграють сьогодні ввечері, значно вищий. Рівень своєї ігрової майстерності збірна Румунії продемонструвала у грі з данками, які, нагадаємо, в першому турі перемогли команду Ратнера з рахунком 32:23.

Утім будемо сподіватися, що у своїх перших двох поєдинках на турнірі українки грали далеко не на повну потужність. Адже всі в українській збірній розуміли, що шанси перемогти Данію та Норвегію практично нульові. Одна з лідерок нашої збірної Вікторія Борщенко в інтерв’ю офіційному сайту турніру після поєдинку зі співвітчизницями казкаря Андерсена так і сказала, що ключовий поєдинок українок на турнірі — це протистояння з румунками.

Відтак можна передбачити, що саме в останньому матчі першого групового етапу колектив Ратнера розкриється «на повну». А те, що дівчата вміють грати в добротний гандбол, навіть без своєї ключової виконавиці Юлії Манагарової, котра перед Євро відмовилася виступати за збірну, вони продемонстрували в перших таймах поєдинків проти скандинавських гандболісток.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Хорватія—Угорщина). Жінки. 2-й тур. Група В. Румунія — Данія — 29:29, Норвегія — Україна — 34:23 (17:13, Мьорк, Сольберг (по 6) — Глібко (7), Ніколаєнко (5)).

Турнірне становище: Норвегія — 4, Данія — 3, Румунія — 1, Україна — 0.

Група А. Іспанія — Росія — 25:24, Угорщина — Польща — 29:23.

Турнірне становище: Іспанія — 4, Угорщина — 3, Росія — 1, Польща — 0.