Книжковий Миколай

09.12.2014
Книжковий Миколай

Богдана Матіяш «Казки Різдва».

У грудні хоч-не-хоч, а думаєш про подарунки. І байдуже, дорослі чи малі, всім у зимовий передсвятковий час хочеться чогось гарного, затишного й барвистого. Утім, якщо вам набридли як подарунки іграшки й цукерки, можна вчинити оригінально й покласти дітлахам під подушки по добрій книжці. Отож нині «Україна молода» виконає роль «книжкового» Миколая-порадника й розповість про вісім дитячих книжок до свят, які створять святкову атмосферу на весь наступний рік.

Перша у списку — тонесенька книжечка Івана Андрусяка «Зайчикове Різдво» з тендітними і зворушливими ілюстраціями Юлії Пилипчатіної («Фонтан казок», 2014). Ця ніжна «віршоказка» — продовження «Зайчикової книжечки», ритмізованої казки про пригоди Зайчика і його лісових друзів. Ці рядки можна читати, декламувати й навіть співати: «Мов сам до себе усміхнись — так тихо, крадькома, у сонний зайчиків ліс скрадається зима. На кожну гілочку вдяга білісінький рукав. І тиша сниться у снігах малятам і батькам. У білих хмарах цілий світ — і ліс, і небеса. Лишає Зайчик білий слід, бо білий він і сам». Взимку Зайчикові, як і багатьом із нас, дуже бракує сонечка. На щастя, можна попросити Святого Миколая, і сонечко, та ще й таке смачне, засяє на імпровізованій ялинці.

Київське видавництво «Братське» щороку радує читачів новинками до свят. Ось і цього року письменниця Валентина Вздульська й художниця Даша Ракова порадували малих читачів новенькою книжкою-картинкою «Подорож листа». Ідеться в ній про дівчинку Марту, яка одного разу написала листа до Святого Миколая й попросила всього-на-всього знайти друга. Утім, як то часто буває на пошті, лист загубився й ніяк не міг потрапити до адресата. «Подорож листа» — книжка про те, як важливо дружити й писати вчасні листи, і навіть якщо все стається не зовсім так, як нам того хотілося, це не означає, що все врешті не повернеться на добро.

Друга цьогорічна новинка від «Братського» — традиційна збірка оповідань до дня Святого Миколая. «Особливий подарунок» вміщує п’ять оповідань різних авторів — Наталки Малетич, Марії Литвин, Оксани Лущевської, Юлії Смаль та Володимира Чернишенка. Є тут і дотепна оповідка про те, як Миколай перед святами розгрібає завали електронної пошти, і про те, як важливо дарувати особливі подарунки, і зворушливе оповідання про хлопчика, чий тато став янголом, і кумедні пригоди бешкетливого хлопця Кольки, якому вже котрий рік поспiль замість цукерок перепадає різочка... Книжка підійде читачам середнього шкільного віку, які неодмінно оцінять красу чорно-білих ілюстрацій Світлани Чернишевої.

Що ближче до зимових свят, то більше розумієш, які величезні прогалини зяють у нашому знанні колядок і щедрівок. Книжка «Від Миколая до Різдва» («Рідна мова», 2014) покликана цю порожнечу заповнити. До збірки ввійшли як усім відомі народні колядки, щедрівки й новорічні віншування, так і менш відомі авторські, впорядковані письменницею та перекладачкою Галиною Кирпою. А художниця Наталія Корнєєва постаралася, щоб дітлахам не було нудно вчити напам’ять святочні віршики.

Видавництво-рекордсмен у виданні літератури до зимових свят — львівське «Видавництво Старого Лева». Дошкільнятам підійде казка Надійки Гербіш «Одного разу на Різдво» з ілюстраціями Юлії Пилипчатіної. Авторка зуміла поєднати святкову тематику й болюче українське повсякдення. Отак, персонажі казки — сім’я їжачків — щороку влаштовують удома збір речей для доброчинних ярмарків, а цього Різдва їм навіть доведеться відмовитися від пишного домашнього обіду заради сім’ї ховрахів, у яких немає тата й дуже хворіє мама. Книжка Надійки Гербіш навчає дітей ділитися й допомагати тим, хто цього потребує. А це — наші найбуденніші реалії ось уже понад рік.

Нарешті шанувальники казок Богдани Матіяш дочекалися другої книжки «Казок Різдва» з ілюстраціями Володимира Штанка. До збірки ввійшло шість медитативних історій — для неквапних дітлахів, які вміють слухати й багато думати. Є тут історії бідних і багатих, звірят і людей, та поміж ними — головна історія народження Спасителя, якому радіє весь світ. Казки Богдани Матіяш навчають дорослих і малих того, що таке ніжність, терпіння і вдячність, і що часом навіть найменша справа, зроблена з любов’ю й від щирого серця, може мати великі наслідки для світу.

Наступна новинка від Старого Лева — розкішно ілюстроване видання різдвяної казки Сашка Дерманського «Крамничка тітоньки Мальви». Художник Ростислав Попський зумів зробити справді подарункову книжку, а письменник Сашко Дерманський, якого багато хто знає за дотепними історіями про вужа Ониська й Чудове Чудовисько, подарував дітям казку, яку можна читати й перечитувати щороку. Головний герой — сирота Тишко, в якого є лишень дідусь-казкар, і більш нікого. Живуть вони бідно, але чесно. Щороку Тишко по копійці збирає гроші на найбільшу зимову радість — солодощі з крамнички тітоньки Мальви. Та одного року в місті, де живуть Тишко і його дідусь, трапилася біда, пов’язана з моторошним паном Круком, закладеними душами й зникненням усякої радості. Це зворушлива історія про вміння жертвувати найціннішим заради ближніх і неймовірну силу слова, а саме такі твори хочеться читати взимку.

Якщо ж на свята хочеться почитати чогось смішного, то повість Барбари Робінсон «Найкраща (найгірша) у світі різдвяна вистава» («Навчальна книга — Богдан», 2014, пер. з англ. Володимира і Марії Чернишенків) — саме те, що треба. Уявіть собі традиційні складові святкування Різдва: має бути вертеп і янгольський спів, усе тихо й мирно, а головне — складено за наперед відомим і століттями відточеним планом. Це все може бути в будь-якій звичайній школі, але не там, де вчаться дітлахи Гердманів, найбільші хулігани міста, з якими не можуть упоратися ні діти, ні дорослі. Ось так звичайна й, може, навіть дещо нудна вистава перетвориться на веселе й навіть трохи страшне (для дорослих) дійство, а звичайна різдвяна книжка — на дотепну й пригодницьку повістину для тих, хто цінує стрімкі повороти сюжету й блискучий гумор.

Ольга КУПРІЯН,
«Простір української
дитячої книги «БараБука» спеціально для «УМ»