Україна вибила Крим із рук Росії

09.12.2014

«Футбольний Крим є і буде українським», — такими словами у своєму «Твіттері» Президент України Петро Порошенко прокоментував рішення УЄФА щодо претензій Росії на кримський футбольний простір. Увечері 4 грудня Європейський футбольний союз заборонив кримським клубам виступати у змаганнях під егідою РФС із 1 січня 2015 року.

Таким чином УЄФА підтвердила позицію Євросоюзу щодо невизнання анексії Криму Росією. Наразі ТСК (Сімферополь), ФК СКЧФ (Севастополь) і ялтинська «Жемчужина» грають у групі А «Південь» другого російського дивізіону. Колишня «Таврія» після 18 турів посідає 5-те місце, а інші два українські клуби — замикають «турнірку» (10-та й 11-та сходинки). Із нового року їхні результати доведеться обнулити. Як інформує сайт УЄФА, також Російський футбольний союз не зможе організовувати будь-які змагання з футболу в Криму без згоди Федерації футболу України. Згідно з рішенням європейської інстанції, Крим тепер слід розглядати як «особливу зону», де дитячо-юнацький футбол та місцеву футбольну інфраструктуру фінансуватиме сама УЄФА. Контролером і керівником цієї ініціативи призначено члена виконкому Франтішека Лаурінеца. Відомо, що незабаром представники УЄФА відвідають окупований півострів з офіційним візитом.

«Від імені Федерації футболу України хотів би подякувати УЄФА та особисто Вам за важливе для України рішення стосовно статусу та розвитку футболу в АР Крим», — зазначив у листі до президента УЄФА Мішеля Платіні керівник вітчизняної федерації Анатолій Коньков.

Натомість Росію ньонська постанова від 4 грудня шокувала, причому дуже неприємно. Вочевидь, відрядивши офіційно спонсорувати УЄФА таку потужну структуру, як «Газпром», у Москві очікували м’якого рішення щодо футбольного Криму. Власне, УЄФА зволікала з визначенням своєї позиції понад півроку, але зрештою таки дала відсіч агресорам. Почесний президент РФС В’ячеслав Колосков назвав рішення УЄФА виходом за межі її компетенції та порушенням статуту ФІФА. «Тому РФС має право апелювати до вищої організації з проханням розібратися», — заявив Колосков у коментарі «Совєтскому спорту». Про потребу подавати апеляції говорить і голова комітету Державної думи РФ з фізкультури та спорту Ігорь Ананський.

Колосков та віце-президент РФС Нікіта Сімонян вважають, що рішення УЄФА у кримській справі варто вважати не стільки перемогою України, скільки заслугою віце-президента УЄФА, екс-голови ФФУ Григорія Суркіса. Мовляв, «не випадково Григорій переконав Мішеля поїхати в Україну на прийом до Порошенка».

«Досі таких прецедентів не було. Що таке «спеціальна зона»? В статуті ніде це не прописано. Чому тоді такої зони немає в Абхазії? Багато що в цьому рішенні ще не ясно. Нехай ФІФА дасть роз’яснення, наскільки у правовому полі це рішення справедливе», — каже Колосков.

Однак ФІФА вже видала недвозначну заяву з цього приводу: «Ми підтримуємо рішення виконавчого комітету УЄФА [щодо Криму]. Надалі ми будемо займатися цим питанням у тісній взаємодії з УЄФА, яка буде головною інстанцією в даному питанні».

А генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно наголосив: «Ми віримо, що національні асоціації поважають наше рішення. Якщо одна з федерацій не буде додержуватися прийнятих правил, відкриємо дисциплінарну справу».