«Бронза» без прогресу

09.12.2014
«Бронза» без прогресу

Спринтер Флоран Маноду мчить до свого «золота» на 50-метрівці кролем. (з сайта fina.org.)

Очікуючи від українських зірок плавання медалей на Іграх-2016, логічним виглядало бажання побачити прогрес у часових результатах на їхніх коронних дистанціях під час чемпіонату світу на короткій воді, що впродовж минулого тижня проходив у столиці Катару — місті Доха. Однак у порівнянні з попереднім часом, який у 2012 році приніс Дарині Зевіній титул чемпіонки світу на дистанції 200 метрів на спині, а в 2010 році «підняв» Андрія Говорова на «бронзову» сходинку п’єдесталу за підсумками 50-метрівки батерфляєм, ніякого якісного стрибка не відбулося. Утім це не завадило лідерам українського плавання покласти до української скарбнички пару планетарних нагород. Зевіна стала третьою на 100-метрівці на спині, а Говоров повторив своє медальне досягнення чотирирічної давнини. Хоча, думається, очікували від спортсменів трохи більшого.

Вочевидь є певне розчарування від виступу Даші на 200-метрівці на спині, адже киянка не змогла ні захистити чемпіонський титул, ні втрутитися в розподіл призових місць. Із результатом 2 хв. 02,44 сек. вона фінішувала четвертою, пропустивши поперед себе найкращу плавчиню року за версією FINA угорку Катінку Хоссу (1.59,23), дворазову олімпійську чемпіонку, австралійку Емілі Сібом (2.00,13) та японку Саяку Акасе (2.02,30). До слова, два роки тому на аналогічних змаганнях у Стамбулі Даша перемогла з часом 2.02,24.

«У Дарини Зевіної вистачало майстерності та швидкості для завоювання «срібла». Але, на жаль, не вистачило витривалості. Справа в тому, що в останній тиждень перед чемпіонатом їй доводилося тренуватися в жахливих умовах — у басейні ШВСМ Києва «Юність» не було опалення та світла. Звісно, така ситуація позначилася на її сьогоднішньому результаті», — пояснив головний тренер збірної Андрій Сердінов.

Власне, угорка та австралійка завадили 20-річній киянці піднятися вище третього місця на дистанції вдвічі коротшій, хоча за підсумками півфінальних запливів у нашої співвітчизниці був найкращий час. Відзначимо, що впродовж турнірної дистанції на 100-метрівці Даша двічі оновила рекорд України. А Хоссу, щоб виграти «золото», довелося побити світовий рекорд.

Натомість Андрію Говорову для виграшу в Досі «бронзи» на 50-м батерфляєм вистачило результату, на шість сотих секунди гіршого від того, який він продемонстрував на своєму дебютному «короткому» «мундіалі» в ОАЕ в 2010 році.

«Перед фіналом у басейні відчувалася напруга. Андрієві вдалося впоратися з емоціями й виграти для України другу медаль», — Андрій Сердінов прокоментував виступ свого підопічного, якого на дистанції випередив переможець Кубка світу-2014 південноафриканець Чад Ле Кло та титулований бразилець Ніколас Сантос.

Водночас у фіналі 50-метрівки кролем Говоров залишився далеко від призової трійки. Лише сьомий результат і майже півсекунди відставання від переможця, француза Флорана Маноду.