Захист краще за напад?!

03.12.2014
Захист краще за напад?!

Мануель Нойєр. (з сайта dynamo.kiev.ua.)

Без сумніву, найбільшим магнетизмом у футболі володіють голи, без яких гра мільйонів втрачає свій блиск та привабливість. Напевно, саме тому лише одного разу воротар отримав «Золотий м’яч» — приз найкращому футболісту року. По суті, винятком із правил у 1963 році став неперевершений страж воріт московського «Динамо» та збірної СРСР Лев Яшин. Із великими труднощами на вершину світового визнання пробивалися й «соратники» голкіперів по обороні воріт. Загалом, за останні 40 років лише четверо захисників удостоїлися «Золотого м’яча». Цікаво, що троє з них — Франц Бекенбауер, Лотар Матеус та Матіас Заммер — представники німецької збірної, яка завжди славилася своєю надійною та дисциплінованою грою в обороні. До слова, кожен із цих трьох німців отримував найвищу індивідуальну нагороду за підсумками того року, в якому «бундестім» здобував титул чемпіонів Європи чи світу.

У 2014-му збірна Німеччина знову виграла «мундіаль» і цілком логічно, що серед трьох основних претендентів на звання кращого футболіста року є чинний чемпіон світу. За інформацією ФІФА, поруч із неперевершеними голеадорами Ліонелем Мессі та Кріштіаном Роналдо, котрі, починаючи з 2008 року, нікого не підпускають до індивідуальної вершини світового футболу, в «черзі» за «Золотим м’ячем» стоїть воротар Мануель Нойєр.

Зазначимо, що, на думку президента ФІФА Йозефа Блаттера, саме страж воріт «бундестіму» був найкращим гравцем на світовій першості в Бразилії, хоча організатори ЧС-2014 цей титул віддали Мессі, збірна якого поступилася німцям у фіналі. Хай там як, а підсумки голосування тренерів, капітанів національних збірних та футбольних журналістів щодо «золотого хлопчика»-2014 оголосять на початку наступного року.