Рекорд СаШо і шанс Коноплянки

02.12.2014
Рекорд СаШо і шанс Коноплянки

Олександр Шовковський свій 582-й матч за «Динамо» відстояв «насухо». (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Київські динамівці достроково забезпечили собі участь у «плей-оф» Ліги Європи, обігравши в передостанньому турі групового турніру «Ріу Аве». Португальський тренер Педру Мартінш на НСК «Олімпійський» випустив із перших хвилин фактично резервний склад — адже у ЛЄ в його команди шансів уже не лишилося, зате в наступному турі національної першості на «Ріу» чекали сусіди з «Порту» (результат учорашньої зустрічі — 5:0 на користь «Порту»).

Слід сказати, підопічні Сергія Реброва мали чимало проблем із другими номерами команди-суперниці. Не пішла гра в Артема Кравця, який змарнував не один голевий момент. Напруга спала тільки після чудового сольного проходу та влучного «пострілу» Джермейна Ленса, а остаточний рахунок — 2:0 — ударом головою встановив «джокер» Мігел Велозу.

У цій грі вперше після травми взяв участь конголезець Дьємерсі Мбокані. А справжнім іменинником був Олександр Шовковський. 39-річний воротар побив рекорд Олега Блохіна за кількістю матчів у складі «Динамо». У СаШо їх стало 582, а в легендарного форварда 1970-80-х лишився 581.

Справжньою драмою став матч у Мілані, де «Дніпро» зустрічався з омолодженим «Інтернаціонале». І хоча Мирон Маркевич казав, що питання виходу дніпропетровців до «плей-оф» вирішуватиметься 11 грудня — в поєдинку з прямим конкурентом, французьким «Сент-Етьєном», «біло-синьо-блакитні» грали на «Джузеппе Меацца» лише на перемогу. Адже, по-перше, в разі виграшу з’являлося більше варіантів придатних результатів заключного туру. А по-друге, матч в Італії був дуже важливим для лідера «дніпрян» Євгена Коноплянки. Цей хавбек, який засидівся в «перспективних» і останнім часом скинув оберти, перебуває в полі зору кількох великих клубів — зокрема того ж «Інтера», «Роми» тощо. Перед матчем тренер «інтеристів» Роберто Манчіні назвав Євгена «одним із найкращих футболістів Європи», і вдала гра проти «нерадзуррі» могла б стати запорукою трансферу Коноплянки в «Інтернаціонале» вже цієї зими.

«Дніпро» активно почав і досить швидко відкрив рахунок, коли після потужного удару Конопи на добиванні опинився капітан Руслан Ротань. Чудовий шанс гості отримали на 28-й хвилині, коли за фол проти Чеберячка шотландський арбітр Боббі Мадден призначив у ворота «Інтера» пенальті. Пробивати взявся, звісно, Коноплянка, але... не зміг перехитрити Хандановича. Одразу після цього міланці забили у відповідь, а в другому таймі довели свою зверхність, навіть граючи в чисельній меншості — 2:1.

«Він (Коноплянка) зараз ще не в тій формі, у якій би нам хотілося. Він переніс операцію на меніску. Може грати набагато сильніше, — констатував після матчу Маркевич. — Багато що залежить від того, у яку команду він надалі потрапить. Швидкий, технічний футболіст, він би став у нагоді будь-якому клубу. Його запрошує не лише «Інтер», тож Коноплянці потрібно вгадати з командою».

У заключному турі «Дніпро» прийматиме в Києві «Сент-Етьєн» і має лише вигравати, сподіваючись, що «Інтер» у Баку не поступиться «Карабаху». «Динамо» зіграє в Бухаресті зі «Стяуа» і, щоб утримати перше місце в своєму квартеті, повинно взяти хоча б очко (або чекати невиграшу «Ольборга» в Португалії). А «Металіст» у Львові в «матчі престижу» з бельгійським «Локереном» спробує зрушити з нульової позначки в графі «набрані очки».

ТАБЛО

Ліга Європи. 5-й тур. Група A. «Вільярреал» — «Боруссія» (М) — 2:2 (Вієтто, 26; Черишев, 63 — Раффаель, 55; Джака, 67), «Цюріх» — «Аполлон» — 3:1.

Лідери: «Боруссія» (М) — 9, «Вільярреал» — 8, «Цюріх» — 7, «Аполлон» — 3.

Група B. «Торино» — «Брюгге» — 0:0, ГІК — «Копенгаген» — 2:1.

Лідери: «Брюгге» — 9, «Торино» — 8, ГІК — 6, «Копенгаген» — 4.

Група C. «Тоттенхем» — «Партизан» — 1:0, «Астерас» — «Бешикташ» — 2:2.

Лідери: «Тоттенхем» — 11, «Бешикташ» — 9, «Астерас» — 5, «Партизан» — 1.

Група D. «Селтік» — «Зальцбург» — 1:3, «Астра» — «Динамо» (Зг) — 1:0.

Лідери: «Зальцбург» — 13, «Селтік» — 8, «Астра» — 4, «Динамо» (Зг) — 3.

Група E. «Ешторіл» — ПСВ — 3:3, «Динамо» (М) — «Панатінаїкос» — 2:1.

Лідери: «Динамо» (М) — 15, ПСВ — 7, «Ешторіл» — 3, «Панатінаїкос» — 1.

Група F. «Інтер» — «Дніпро» — 2:1 (Кузманович, 30; Освальдо, 50 — Ротань, 16; вилучення: Раноккіа, 46 («І»); «І»: Ханданович, Жуан, Освальдо, Ікарді (Андреоллі, 55), Гуарін, Кузманович, Медель, Додо, Раноккія, Нагатомо (Кампаньяро, 37), Ернанес (Обі, 61); «Д»: Бойко, Влад, Мазух (Селезньов, 82), Кравченко (Гама, 73), Калінич, Коноплянка, Чеберячко, Дуглас, Лучкевич, Ротань, Федецький (Матеус, 70)), «Сент-Етьєн» — «Карабах» — 1:1 (ван Вольфсвінкел, 21 — Надіров, 15).

Лідери: «Інтер» — 11, «Карабах», «Сент-Етьєн» — 5, «Дніпро» — 4.

Група G. «Рієка» — «Стандард» — 2:0, «Фейєнорд» — «Севілья» — 2:0.

Лідери: «Фейєнорд» — 9, «Севілья» — 8, «Рієка» — 7, «Стандард» — 4.

Група H. «Краснодар» — «Лілль» — 1:1, «Вольфсбург» — «Евертон» — 0:2.

Лідери: «Евертон» — 11, «Вольфсбург» — 7, «Лілль» — 4, «Краснодар» — 3.

Група I. «Слован» (Бр) — «Янг бойз» — 1:3, «Спарта» (Пр) — «Наполі» — 0:0.

Лідери: «Наполі», «Спарта» (Пр) — 10, «Янг бойз» — 9, «Слован» (Бр) — 0.

Група J. «Ольборг» — «Стяуа» — 1:0 (Еневольдсен, 7), «Динамо» (К) — «Ріу Аве» — 2:0 (Ленс, 53; Велозу, 77; «Д»: Шовковський, Д. Сильва, Віда, Бурда, Хачеріді, Сидорчук (Велозу, 63), Рибалка, Беланда, Ярмоленко, Ленс (Гусєв, 81), Кравець (Мбокані, 70).

Лідери: «Динамо» (К) — 12, «Ольборг» — 9, «Стяуа» — 7, «Ріу Аве» — 1.

Група K. «Динамо» (Мн) — ПАОК — 0:2, «Генгам» — «Фіорентина» — 1:2.

Лідери: «Фіорентина» — 13, «Генгам», ПАОК — 7, «Динамо» (Мн) — 1.

Група L. «Трабзонспор» — «Металіст» — 3:1 (Белькалем, 36; Екіджі, 87; Горяїнов, 90+5 (у свої ворота) — Гоменюк, 68; вилучення: Меджані, 77 («Т»); «М»: Горяїнов, Вільягра (Болбат, 84), Торсільєрі, Пшеничних, Гуйє, Краснопьоров, Ткачук, Кобін (Кулаков, 70), Ребенок (Осман, 88), Гоменюк, Ж. Коельйо), «Локерен» — «Легія» — 1:0 (Ванакен, 7).

Лідери: «Легія» — 12, «Трабзонспорт» — 10, «Локерен» — 7, «Металіст» — 0.