Нові обличчя старої «марки»

02.12.2014
Нові обличчя старої «марки»

Українським біатлоністам не вдалося втрутитися у розподіл нагород під час стартової гонки Кубка світу-2014/2015. (з сайта biathlonworld.com.)

За підсумками минулого сезону українська біатлонна збірна отримала можливість заявити на Кубок світу-2014/2015 максимально можливу кількість учасників — по сім у кожну команду. Проте надалі, думається, зберігати такі високі квоти «синьо-жовтим» буде доволі складно, адже новий сезон команда наших «стріляючих лижників» розпочала з відчутним кадровим дефіцитом. У першу чергу це стосується жіночого колективу, який залишився без свого капітана Олени Підгрушної, яка вирішила зробити перерву в спортивній кар’єрі, та іншого лідера — Вікторії Семеренко, на котру очікує тривалий курс лікування травми спини. А з чоловічою збірною попрощався її ветеран та ідейний натхненник — 37-річний Андрій Дериземля. Відтак підтримувати на попередньому рівні свою марку українському біатлону буде значно складніше. Реагувати на нові виклики доведеться вже новим лідерам.

Приємно, що свій перший тест на міцність «синьо-жовті» пройшли доволі впевнено. У першій гонці сезону — змішаній естафеті, результати якої, до слова, ідуть до заліку Кубка націй, українські біатлоністи посіли високе четверте місце, пропустивши вперед себе лише визнаних лідерів світового біатлону — команди Франції, Норвегії та Німеччини. Зазначимо, що рівно рік тому український «мікст» у складі Підгрушної, Віти Семеренко, Дериземлі та Сергія Семенова завершив на бронзовій сходинці аналогічну гонку Кубка світу. Як оцінює виступ оновленої команди Підгрушна, спостерігаючи за позавчорашніми перегонами у шведському Остерсунді по телевізору, «для початку сезону — дуже добре». «Спортсмени продемонстрували бійцівські якості — як у технічному плані, так і в плані стрільби», — в коментарі прес-службі Федерації біатлону України сказала олімпійська чемпіонка.

Власне на добре збагаченій природним снігом трасі в Остерсунді українські біатлоністи показали доволі нехарактерну для них високу швидкість «ходом», утім змусили серйозно хвилюватися своїх наставників, перебуваючи на вогневому рубежі. Практично всі члени нашої естафети, окрім останнього його учасника, могли спровокувати у непідготовлених людей передінфарктний стан. Наталя Бурдига, Валентина Семеренко та Дмитро Підручний усі свої мішені «на стійці» закривали з використанням трьох додаткових патронів. Утім це не завадило четвертому представникові «синьо-жовтого» квартету Сергію Семенову вийти на трасу в числі претендентів на медалі. Відстрілявся б новий лідер нашої чоловічої збірної без промахів — і мав би всі шанси на п’єдестал. А так, два «молока» — по одному на кожному з рубежів — відібрали у Сергія дорогоцінні секунди, яких і не вистачило представникові Чернігова для фінішу «в призах». Перемогу ж, завдяки реактивному фінішу найсильнішого біатлоніста останніх років Мартена Фуркада, здобула збірна Франції, а «срібло» та «бронзу» «міксту» розділили між собою (не без допомоги фотофінішу) спортсмени Норвегії та Німеччини.

ТАБЛО

Кубок світу. 1-й етап (Швеція, Остерсунд). Змішана естафета. 1. Франція — 1:15.05,57 (0 штрафних кіл + 11 додаткових патронів). 2. Норвегія — +0,2 (1+11). 3. Німеччина — +0,2 (0+9). 4. Україна — +31,6 (0+14)...

 

ОЦІНКА

Хлопець з авангарду

У тренерському штабі української збірної на 23-річного тернополянина Дмитра Підручного покладають великі надії, вбачаючи в ньому нову зірку, що сходить на небосхилі вітчизняного біатлону. Тож, думається, невипадково в соціальній мережі «Вконтакте» створене й активно функціонує офіційне співтовариство, присвячене, як кажуть самі його організатори, перспективному українському біатлоністу Дмитру Підручному. Одразу після завершення першої гонки нового сезону КС спортсмен дав свій коментар: «Зайнятим місцем команди, можна сказати, задоволений, а своїм особистим результатом — ні. Стрільбу наразі не можу «зібрати» до оптимального рівня. А швидкість на лижні: сервісу — «п’ять iз плюсом».