Проти класу не попреш

28.11.2014
Проти класу не попреш

Пройти зірковий «Імоко» чемпіонки України з Южного не змогли. (прес-служби ВК «Хімік».)

Після того, як у минулому сезоні жіночий чемпіон України — «Хімік» — дійшов до «челлендж-раунду» Кубка Європейської конфедерації волейболу (на цьому етапі за вихід до півфіналу турніру змагаються переможці чвертьфіналів КЄКВ та невдахи аналогічної стадії Ліги чемпіонів), подумалося, що наступний рік стане для підопічних Сергія Голотова ще успішнішим. Однак вийшло навпаки. Нинішній похід по Кубок ЄКВ для волейболісток із Южного обірвався вже на етапі 1/16 фіналу.

...Проте такому, на перший погляд, провальному виступу найсильнішої команди країни в єврокубку є доволі просте пояснення. Нашим дівчатам протистояв вельми потужний суперник, котрого офіційний сайт «Хіміка» охрестив «чемпіоном світу». Насправді ж чинним переможцем клубного «мундіалю» є «Динамо» з Казані, тоді як італійська команда «Імоко Воллей» отримала голосну назву завдяки наявності в своєму складі двох американок — блокуючої Рейчел Адамс та зв’язуючої Аліши Глас, — які нещодавно у складі своєї національної збірної виграли планетарну першість, що влітку проходила в Італії. Власне, в стані «Імоко» обидві волейболістки з’явилися напередодні старту поточного сезону, вочевидь справивши хороше враження на скаутів італійського клубу під час ЧС. Цікаво, що Глас переїхала на Апенніни з Туреччини, де минулого сезону виступала за «Фенербахче», який, до слова, виграв попередній розіграш Кубка ЄКВ. Натомість Адамс іще рік тому грала в студентській лізі США.

У новому клубі дівчата почуваються майже як удома, адже обидві зіграли не останню роль у перемозі «Імоко» над українським чемпіоном. Після самовідданого, але програшного домашнього поєдинку в Южному (1:3) позавчора «Хімік», гостюючи в Конельяно, знову поступився, причому з аналогічним першому поєдинку рахунком. У кожному без винятку сеті наші дівчата билися, немов тигриці, але ігровий досвід та вищий клас суперниць зрештою дався взнаки.

Вочевидь на етапі свого нинішнього розвитку кращому колективу України неймовірно складно на рівних протистояти команді чемпіонок світу. Що говорити, якщо в нашій країні волейбол, по суті, розвивається в двох містах — Харкові (йдеться про резиденцію флагмана чоловічого волейболу — «Локомотива») та Южному, команда якого є незмінним переможцем чотирьох останніх жіночих чемпіонатів України. Водночас італійська першість як магніт притягує найсильніших волейболісток планети. Варто зазначити, що «Імоко» (наразі лише п’ята серед 12 команд чемпіонату Італії) — дуже різнобарвний у національному плані колектив, де поруч із місцевими грають дівчата з Болгарії, Туреччини, США, Греції та Хорватії...

Утім, попри ранній виліт із другого за престижністю клубного турніру Старого світу, «Хімік» продовжить свої виступи на євроарені, перейшовши, щоправда, в нижчі за рангом змагання — Кубок Виклику.

ТАБЛО

Кубок ЄКВ. Жінки. 1/16 фіналу. Матч-відповідь. «Імоко Воллей» (Італія) — «Хімік» (Україна) — 3:1 (24:26, 25:23, 34:32, 25:23; Ніколова (22 очка) — Кодола (26)). Перша гра — 3:1.