Дискомфорт від голки

27.11.2014

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, як ніхто інший, продовжує вірити в українську економіку. Відкриваючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, він оприлюднив черговий прогноз розвитку, вірніше, падіння економіки на 2014 рік, і дійшов висновку, що все не так погано у нашій державі. Попри те, що найгірші місяці — з точки зору економіки — у нас ще попереду.

Так реальний внутрішній валовий продукт цьогоріч, на думку Яценюка, скоротиться на 7%. Це краще, ніж прогнозували раніше міжнародні і навіть наші економісти, що вважали, буцімто, будемо мати мінус 8 і навіть 10 відсотків.

Дефіцит бюджету становитиме 4%. На думку Яценюка, це дуже і дуже добре! Як і зростання доходів бюджету на цілих п’ять відсотків. Досягнуто це, як вважає Арсеній Петрович, завдяки «прикриттю» деяких тіньових схем. «Як для країни, що перебуває у стані війни, що була тотально розграбована, такі показники прийнятні», — сказав він.

Отримуємо ми і кредити. Так, міжнародні фінансові організації виділили нам 8,6 млрд. доларів. При цьому 9,1 млрд. ми вже заплатили, погашаючи власні борги. Це не враховуючи 1,67 млрд. доларів боргів «Нафтогазу» — за випущеними раніше євробондами.

Але найбільший успіх Кабміну Яценюка, як вважає він сам напередодні формування коаліції і чергового приходу у владу, — диверсифікація постачання енергоресурсів. «Ми злізли з російської газової голки. Не повністю, так. Ну навіть Європа не може повністю звільнитися від російської газової залежності. Але разом iз нашими європейськими та американськими партнерами ми на 60% замістили постачання природного газу з Росії на постачання природного газу з країн-членів Європейського Союзу», — сказав Прем’єр.

Також він запевнив, що Україна й надалі збільшуватиме обсяги реверсу газу з ЄС, будуватиме нові газопроводи. За його словами, для цього вже укладено низку контрактів, зокрема — з компанією Statoil, а також німецькими і французькими компаніями. Ще один плюс — Україна у 2014 році знизила споживання газу на 20% у порівнянні з 2013 роком. Додаткова підстава для оптимізму — менш потужне енергетичне лобі у парламенті. Що дозволить зробити власний видобуток газу в Україні більш прозорим.