Сусідська допомога

27.11.2014
Сусідська допомога

Футболісти «Шахтаря» одного разу таки не встежили за Мікелем Сан-Хосе. (УНІАН.)

Уже не перший рік турнірна інтрига в окремих групах Суперліги вмирає набагато раніше останнього туру. Щоправда, силу, що серйозно переважає опонентів, як правило, демонструє один із учасників «квартету». Водночас заключний ігровий день присвячується визначенню другого щасливчика від «пульки», який навесні також продовжує свої виступи в Лізі чемпіонів, та боротьбі за перемогу в групі. А так, щоб на останній тур командам узагалі не залишалося турнірних завдань, безпосередньо пов’язаних із ЛЧ, явище вельми рідкісне.

А ось у групі Н, де посіяний український чемпіон, у шостому турі відбуватимуться речі, котрі не стосуватимуться головного клубного трофею Старого Світу. Білоруський БАТЕ та іспанський «Атлетик» в очному двобої боротимуться за путівку до Ліги Європи. А переможець квартету — «Порту» та його друга команда, «Шахтар», займатимуться суто «меркантильними розбірками», змагаючись за преміальні, якими УЄФА відзначає перемогу в кожному окремому матчі.

Хоча, як відзначає очільник «гірників» Мірча Луческу, окрім іншого, в Португалії його підопічні будуть відстоювати престиж та імідж клубу. Думається, після позавчорашньої поразки «Атлетику» на переповненій «Львів Арені» «помаранчево-чорні» також прагнутимуть реабілітуватися за цю невдачу й нарешті здобути в поточному розіграші перемогу над командою «єврокласу». При всій повазі до БАТЕ білоруський чемпіон не зміг переконати, що вже позбувся статусу аутсайдера континентального футболу. За великим рахунком, саме завдяки його слабині (нагадаємо, що у двох поєдинках борисівський клуб пропустив від «Шахтаря» 12 «сухих» м’ячів) підопічні Мірчи Луческу з неймовірною легкістю достроково пробилися до 1/8 фіналу ЛЧ.

Примітно, що місце в «топ-16» «помаранчево-чорним» дісталося після чотирьох зіграних у групі поєдинків. Власне на позавчорашній матч проти «Атлетика», в якому «гірники» планували юридично оформити путівку в «лігочемпіонську весну» (для цього їм вистачало й нічиєї), донецький клуб вийшов у статусі учасника «плей-оф». Через вельми холодну погоду в Білорусі інший матч 5-го туру в групі Н, в якому «Порту» прогнозовано здолав БАТЕ, розпочався на кілька годин раніше традиційного розкладу. Тож, як зізнався Луческу, на гру з «Атлетиком» «гірники» вийшли дещо розслабленими й, не виключено, що саме цей факт допоміг іспанцям здобути, в підсумку, першу перемогу в групі й залишити відверто принизливе для представника одного з найсильніших чемпіонатів планети — іспанської прімери — останню сходинку турнірної таблиці.

Хоча, здається, україно-іспаньке протистояння мало нічийний характер. І, по суті, могло так і завершитися, якби на останніх хвилинах матчу англійський рефері Марк Клаттенбург призначив у ворота гостей стовідсотковий пенальті. Захисник «Атлетика» як справжній воротар зіграв рукою, рятуючи свою команду від вірного голу. Проте судді, в тому числі й додатковий арбітр за воротами, відвертого порушення правил не помітили.

Загалом, як відзначив Мірча Луческу, «Шахтарю» довелося грати в незручний для себе футбол, використовуючи довгий пас і беручи участь в дрібних єдиноборствах. Хоча, за словами румунського спеціаліста, реалізував би Алекс Тейшейра на початку протистояння вихід сам-на-сам, його перебіг отримав би зовсім інше продовження. У будь-якому разі, за словами «коуча» «гірників», окрім стандартів, суперник нічого не створив, а єдиний гол у матчі став «плодом помилок П’ятова, котрий не вийшов iз воріт на верхову передачу, та Ракицького, який випустив з-під опіки автора результативного удару Сан-Хосе.

ПРЯМА МОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Напевно, ми виглядали дещо розслабленими, після того як дізналися про результат матчу в Білорусі. Вочевидь у «Атлетика» було більше амбіцій і мотивації. Вони більше працювали на полі й змусили грати нас довгими передачами. Крім того, поле було далеким від ідеалу з великою кількістю піску, що не дозволило нам продемонструвати свою гру.

Ернесто Вальверде, головний тренер «Атлетика»:

— Наша стратегія полягала в тому, щоб позбавити «Шахтар» його козирів. І нам удалося це зробити. А суперник жодних сюрпризів нам не підніс. Я задоволений своїми підопічними, яким довелося добряче попрацювати, щоб перемогти.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 5-й тур. Група Н.

«Шахтар» (Україна) — «Атлетик» (Іспанія) — 0:1

Гол: Сан-Хосе, 68

«Шахтар»: П’ятов, Шевчук, Ракицький, Кучер, Срна, Тайсон (Бернард, 71), Степаненко, Фернандо (Фред, 78), Д. Коста (Марлос, 68), Л. Адріано, Тейшейра

Атлетик: Іраїсос, Баленсіага, Сан-Хосе, Ечейта (Гурпегі, 32), Де Маркос, Ріко, Ітурраспе, Муніаїн (У. Лопес, 88), Беньят, Сусаєта (Адуріс, 65), Вігера

Попередження: Кучер, 58; Адріано, 74; Срна, 85; Степаненко, 89 — Ітурраспе, 50; Гурпегі, 63; Сан-Хосе, 66; У. Лопес, 90+2

Суддя — Клаттенбург (Англія).

Львів, «Арена Львів», 34 100 глядачів

* * *

БАТЕ (Білорусь) — «Порту» (Португалія) — 0:3 (Еррера, 56; Мартінес, 65; Тельйо, 89).

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Порту» 5 4 1 0 15-3 13

2. «Шахтар» 5 2 2 1 14-3 8

3. «Атлетик» 5 1 1 3 3-6 4

4. БАТЕ 5 1 0 4 2-22 3

* * *

Група Е. ЦСКА (Росія) — «Рома» (Італія) — 1:1 (В. Березуцький, 90+3 — Тотті, 43), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Баварія» (Німеччина) — 3:2 (Агуеро, 21 (пен.), 85, 90+1 — Х. Алонсо, 40; Р. Левандовський, 45; вилучення: Бенатіа, 20 («Б»)).

Турнірне становище: «Баварія» — 12, «Рома», ЦСКА, «Ман. Сіті» — 5.

Група F. «ПСЖ» (Франція) — «Аякс» (Голландія) — 3:1 (Кавані, 33, 83; Ібрагімович, 78 — Классен, 67), АПОЕЛ (Кіпр) — «Барселона» (Іспанія) — 0:4 (Суарес, 27; Мессі, 38, 58, 87; вилучення: Гільєрме, 84 — Рафінья, 70).

Турнірне становище: «ПСЖ» — 13, «Барселона» — 12, «Аякс» — 2, АПОЕЛ — 1.

Група G. «Шальке» (Німеччина) — «Челсі» (Англія) — 0:5 (Террі, 2; Вілліан, 29; Кіршхофф, 44 (у свої ворота); Дрогба, 76; Рамірес, 78), «Спортинг» (Португалія) — «Марібор» (Словенія) — 3:1 (Мане, 10; Нані, 35; Слімані, 65 — Жефферсон, 42 (у свої ворота)).

Турнірне становище: «Челсі» — 11, «Спортинг» — 7, «Шальке» — 5, «Марібор» — 3.