Нова команда Ярославського

26.11.2014
Нова команда Ярославського

Регбісти харківського «Олімпу» вибороли свій десятий титул чемпіонів України. (з сайта ГК «Кредо1963».)

На відміну від крікету, народженого в Англії, інша гра, що має аналогічне місце походження, — регбі, досить непогано прижилася в континентальній Європі. Культивуючи на найвищому рівні цей вид спорту, Італія та Франція вже практично на рівних конкурують у Кубку шести націй із «зубрами-острів’янами» — командами Англії, Ірландії, Уельсу та Шотландії. Семимильними кроками прогресують й інші збірні, які відточують майстерність в турнірі нижчого рангу — «Кубку європейських націй», що, нагадаємо, складається з двох дивізіонів.

А от українське регбі в останні роки серйозно збавило оберти. Іще не ставши міцно на ноги, починаючи з 2012 року, коли вітчизняна збірна випала з дивізіону ІА КЄН, наші регбісти, можна сказати, залишилися сам на сам зі своїми проблемами. Як кажуть у таборі «синьо-жовтих», нижче впасти вони навряд чи зможуть, натомість і повернутися назад, у так звану першу лігу європейського регбі, найближчим часом також не вдасться. Так, новий розіграш у дивізіоні ІВ Кубка європейських націй сезонів 2014—2016 років українська збірна розпочала з розгромної гостьової перемоги над шведами — 45:0, продемонструвавши, що останнє місце в секстеті та виліт у «третю лігу» їм не загрожують. Утім наступні два матчі, якими завершився цьогорічний календарний план української збірної в КЄН, наші хлопці програли командам Молдови (15:29) та Бельгії (10:25). Тож вочевидь конкурувати за єдину путівку до вищого дивізіону наразі вітчизняні регбісти не готові.

Водночас крапку в цьогорічних змаганнях поставили вітчизняні майстри регбі й на національному клубному рівні. Минулими вихідними у Харкові відбувся матч-відповідь фіналу Суперліги між місцевим «Олімпом» та одеським «Кредо-1963», за підсумками якого визначився чемпіон країни. Попри першу за сім років перемогу одеситів у гостях над «олімпійцями» (18:20), «золото» першості, десятий раз в історії розіграшу ЧУ, дісталося саме харків’янам, які більш ніж переконливо виграли перший матч (17:9). «Слід визнати, що в Одесі було легше, ніж у матчі-відповіді. Очевидно, на результат вплинула відсутність низки ключових гравців, що отримали травми. Грали два рівних суперники, але ми раді, що змогли здобути чемпіонство», — сказав капітан «Олімпу» Сергій Церковний. До речі, титульним спонсором чемпіонів країни є компанія DCH Олександра Ярославського, який, нагадаємо, прощаючись з футбольним «Металістом», заявив, що надалі розвиватиме в Україні регбі.

Схоже, задоволеними підсумковим результатом виявилися й одесити. «У повторному матчі я сам виходив на поле, тому наша довгоочікувана гостьова перемога над «Олімпом» для мене вдвічі приємніша, як для гравця, так і для тренера», — зізнався головний тренер «Кредо-1963» Зураб Кікачеїшвілі, котрий, до слова, також очолює й збірну України.