Мирні постріли

26.11.2014
Мирні постріли

Наша золота жіноча «естафета» в нинішньому сезоні залишилася без двох ключових бійців. (з сайта biathlon.com.ua.)

Новий змагальний «рік» українська збірна «стріляючих лижників» розпочинає без двох лідерів, які після Ігор-2014 у Сочі вирішили припинити свої виступи на біатлонних трасах. І якщо бажання ветерана чоловічої збірної, учасника п’яти олімпіад 37-річного Андрія Дериземлі піти на відпочинок цілком зрозуміле, то перехід першого номера нашої жіночої команди, олімпійської чемпіонки в естафеті Олени Підгрушної на чиновницький хліб відверто здивував. Хоча, як каже тренер збірної Надія Бєлова, зміна «амплуа» Підгрушної, яка тепер займає посаду заступника міністра у Мінмолодьспорті, — це запланована в біатлонній кар’єрі спортсменки перерва, покликана допомогти їй (дружині депутата Верховної Ради минулого скликання та президента федерації біатлону Тернопільської області Олексія Кайди) народити первістка.

Щодо Дериземлі, то Андрій, повісивши гвинтівку на цвях, активно зайнявся громадською роботою. У серпні він створив центр з підтримки армії, навколо якого об’єдналися волонтери Чернігова. А під час нещодавніх виборів народних депутатів ВР був кандидатом-самовисуванцем в одномандатному окрузі №205, що на Чернігівщині. Ідучи на вибори з лозунгом «Необхідно оновити владу. Цього вимагають люди», Дериземля посів у нових для себе, політичних, перегонах високе друге місце, програвши мандат представникові «Блоку Петра Порошенка» Валерію Кулічу.

Зважаючи на нові тісні зв’язки вітчизняних спортсменів-біатлоністів з політикою, напевно, не дивно, що національна федерація біатлону опинилася в епіцентрі спортивно-політичного скандалу. Організувавши підготовку головної збірної до нового сезону в російській Тюмені, ФБУ отримала неоднозначну реакцію суспільства. Зокрема, журналісти телеканалу новин «24» у присвяченому даній події репортажі поставили під сумнів правильність командирування українських біатлоністів до Росії, мотивуючи свій висновок тим, що гроші, витрачені федерацією на збори, будуть в подальшому потрачені на фінансування російської армії, яка бере безпосередню участь у війні на Донбасі.

Зрештою, президент ФБУ Володимир Бринзак був змушений виправдовуватися: «Передсезонна поїздка до Росії, якої ми раніше ніколи не робили, стала абсолютно вимушеним кроком, оскільки, згідно з новими правилами Євросоюзу, перебування в Шенгенській зоні можливе лише впродовж 90 днів за кожні шість наступних місяців. Тож якби на «вкатку» ми поїхали до Норвегії, то збірній довелося б пропустити чемпіонат світу в Фінляндії чи проігнорувати якісь етапи Кубка світу. У протилежному випадку перебір 90-денного ліміту міг обернутися для нас депортацією».

Як би там не було, а, за словами Бринзака, федерація робить усе, аби між спортсменами різних збірних були хороші стосунки. «Ми повинні нести мир і злагоду, а не повторювати дії деяких політиків, які провокують міжнаціональну ненависть та злобу. Ми повинні думати про майбутнє наших дітей, а не зомбувати їх псевдопатріотичними ідеями ворожнечі в будь-яких взаємостосунках на спортивних чи громадських заходах», — в інтерв’ю прес-службі ФБУ сказав Володимир Михайлович.

Також пан Бринзак звернувся до представників вітчизняних ЗМІ з проханням не провокувати біатлоністів та не травмувати їхню психіку перед початком відповідальних стартів. «Великий спорт потребує від спортсменів самопожертви, інколи навіть ціною власного здоров’я. Тому ми повинні поважати таких людей і допомагати їм у всьому», — наголошує президент федерації.

Зазначимо, що саме через проблеми зі здоров’ям початок, а можливо, і весь сезон, пропустить дворазовий призер Олімпіади-2014 Вікторія Семеренко. Відтак у нашій біатлонній збірній очікують, що обов’язки лідера в жіночій команді візьме на себе її сестра-близнючка Валентина. Водночас у чоловічій збірній функції «поводиря» покладають на Сергія Семенова. Загалом, на перший етап КС, що наприкінці тижня розпочнеться в шведському Остерсунді, окрім Семеренко та Семенова, поїхали Юлія Джима, Наталя Бурдига, Ольга Абрамова, Надія Бєлкіна, Анастасія Меркушина, Юлія Журавок, Андрій Підручний, Артем Прима, Сергій Седнєв, Віталій Кільчицький, Артем Тищенко та Олександр Жирний.

Біатлонний календар-2014/2015 років.

Кубок світу:

1-й етап — Остерсунд (Швеція, 30.11 — 7.12).

2-й — Хохфільцен (Австрія, 12.12 — 14.12).

3-й — Поклюка (Словенія, 18.12 — 21.12).

4-й — Обергоф (Німеччина, 7.01.2015 — 11.01).

5-й — Рупольдинг (Німеччина, 14.01 — 18.01).

6-й — Антхольц (Італія, 22.01 — 25.01).

7-й — Нове Мєсто (Чехія, 6.02 — 8.02).

8-й — Холменколлен (Норвегія, 12.02 — 15.02).

9-й — Ханти-Мансійськ (Росія, 19.03 — 22.03).

Чемпіонат світу — Контіолахті (Фінляндія, 5.03 — 15.03).

Чемпіонат Європи — Отепяа (Естонія, 28.01 — 3.02).