«Розбірки» по-львівськи

25.11.2014
«Розбірки» по-львівськи

«Шахтар» без проблем розібрався з «Карпатами», які туром раніше відібрали очки у лідера першості. (УНІАН.)

З’ясувавши стосунки в очних двобоях, тріо лідерів та водночас головних претендентів на чемпіонство поринули, так би мовити, в рутину, переключившись на поєдинки зі значно скромнішими представниками національного футболу. Власне, в минулому турі фаворити першості синхронно грали з аутсайдерами. І якщо «гірники» та динамівці, зустрічаючись iз «Карпатами» та запорізькими «металургами» відповідно, без відчутних проблем поповнили трьома пунктами свій очковий багаж, то «Дніпро» примудрилося вдома зіграти внічию з 11-м колективом ЧУ — «Говерлою», в активі якої втричі менше зароблених балів, аніж мають підопічні Мирона Маркевича. Можливо, саме цей факт і відiграв вирішальну роль у налаштуванні дніпропетровців на гру з командою В’ячеслава Грозного. «Результат — незадовільний. Усі хлопці незадоволені своєю грою», — зазначив капітан «Дніпра» Руслан Ротань, пообіцявши найближчим часом провести роботу над помилками.

Здається, не одними компліментами зустрічав своїх футболістів у роздягальні й наставник «Динамо» Сергій Ребров. Маючи відчутну ігрову й матеріальну перевагу над «Металургом», «біло-сині» до останньої хвилини матчу змусили свого очільника нервувати. Здавалося, досягши комфортного рахунку — 3:1, динамівці спокійно доведуть матч до логічного завершення. Однак занадто розслаблені дії столичних футболістів у захисті дозволили запоріжцям повернути інтригу в матчі. І хоча, в підсумку, підопічні Реброва досягли, здається, пристойного результату — 4:2, пропускати два м’ячі від команди з «підвалу» турнірної таблиці — не годиться. Хай там як, але, попри «пару» пропущених голів, голкіпер «Динамо» Олександр Шовковський повторив рекорд Олега Блохіна за кількістю проведених поєдинків (581) за «біло-синіх».

Ветеранський статус у «Шахтарі» має й бразилець Луїс Адріано, гол якого зняв усі питання щодо переможця в протистоянні «гірників» та «Карпат». З огляду на війну на Донбасі, дане протистояння мимоволі перетворилося на львівське «дербі». І, що цікаво, пройшло за найжорсткішим сценарієм, немов намагаючись відповідати статусу поєдинку. Як часто буває у випадках за участі команд iз різних полюсів турнірної таблиці, головними дійовими особами «дербі» стали вболівальники. На трибунах стадіону «Україна» львівські ультрас влаштували неймовірне фаєр-шоу, в результаті якого димова завіса на довгий час накрила ігровий майданчик. Головному арбітрові матчу навіть довелося кілька разів призупиняти гру, хоча, думається, у Віктора Швецова були всі підстави для повної зупинки поєдинку. Хай там як, а, без сумніву, попереду в «Карпат» — серйозна розмова з дисциплінарним комітетом ФФУ, який, нагадаємо, вже позбавив «біло-зелених» дев’яти очок у нинішньому сезоні за невиконання фінансових зобов’язань перед колишніми гравцями клубу.

Зазначимо, що львівський поєдинок супроводжував іще один неприємний інцидент, який стався навколо акції «Карпат», присвяченої захисникам України. «Слава українській армії» — у футболках iз таким написом вийшли з-під трибунного приміщення гравці місцевої команди. Водночас, за словами представників «Карпат», судді та «гірники» їхню ініціативу не підтримали, що миттєво отримало величезний розголос в Україні. «Вважаємо це провокацією. — відреагували в «Шахтарі». — У ході війни, за даними ООН, ми вже втратили більше 4 тисяч мирних жителів, серед яких старі, жінки, діти. Невже вони не заслуговують навіть такого скромного знаку уваги, як хвилина мовчання? Шоу, влаштоване «Карпатами» перед матчем, iз нашої точки зору, було суто провокаційним, яке перейшло всі межі дозволеного. Улаштовувачі акції знали напевно, що «Шахтар» не вийде на поле в запропонованих йому футболках. Але автори провокації не розуміють одного: що сьогодні для «Шахтаря» оранжево-чорна футболка цінна як ніколи. Ми не відмовимося від неї нізащо. Тому що «Шахтар» грав, грає і буде грати для своїх уболівальників».

До того ж, на думку генерального директора «гірників» Сергія Палкіна, подібні акції з дискредитації «Шахтаря» можуть бути спрямовані на витіснення команди з міста Лева. Про це свідчать банери ультрас, на яких донецький клуб просять забиратися геть зі Львова. Утім, як свідчить Палкін, місто, в якому, до слова, завтра «помаранчево-чорні» прийматимуть іспанський «Атлетик», вони не залишать.

ОФІЦІЙНО

Остаточне рішення УЄФА по кримських клубах буде прийнято 4 грудня

Під час візиту в Україну президент УЄФА Мішель Платіні провів зустріч із Президентом України Петром Порошенком. У центрі розмов був правовий статус та відповідальність клубів з окупованого Росією Криму, які виступають у змаганнях під егідою Російського футбольного союзу. Платіні повідомив, що УЄФА створила робочу групу з цього питання, а остаточне рішення буде ухвалено в рамках статутних норм УЄФА на засіданні в Лозанні 4 грудня.

Президент Порошенко підкреслив, що для України важливо зберегти контроль над процесами з розвитку футболу в Криму.

Напередодні під стінами президентської адміністрації мітингували півсотні футбольних фанів, які вимагали не віддавати кримські клуби Росії. «Я підійшов до них і пообіцяв боротися, щоб російський чемпіонат не відбувався у Криму, бо це наша земля. Крим є й буде українським», — сказав глава держави.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 13-й тур

«Карпати» — «Шахтар» — 0:2

Голи: Тейшейра, 10; Адріано, 23

Львів, стадіон «Україна», 8 900 глядачів

«Олімпік» — «Іллічівець» — 3:2

Голи: Кадимян, 6; Гельзін, 45; Тищенко, 62 — Тотовицький, 28; Яворський, 90+1

Вилучення: Кулач, 39 («І»)

Київ, стадіон ім. Баннікова, 300 глядачів

«Дніпро» — «Говерла» — 1:1

Голи: Калинич, 57 — Каверін, 60

Вилучення: Калинич, 83 («Д»)

Дніпропетровськ, «Дніпро-Арена», 5 500 глядачів

«Металург» (Д) — «Волинь» — 1:2

Голи: Мораес, 77 — Симінін, 24; Бікфалві, 38

Київ, «Оболонь-Арена», 800 глядачів

«Ворскла» — «Зоря» — 2:0

Голи: Гордієнко, 43 (у свої ворота); Ковпак, 76

Полтава, стадіон «Ворскла», 1 000 глядачів

«Металург» (З) — «Динамо» — 2:4

Голи: Платон, 49; Орелесі, 72 — Ярмоленко, 41; Ленс, 56, 90+4; Велозу, 62

Запоріжжя, «Славутич-Арена», 4 320 глядачів

«Металіст» — «Чорноморець» — перенесений на невизначений час.

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 12 9 3 0 27-7 30

2. «Дніпро» 12 8 3 1 23-8 27

3. «Шахтар» 12 8 1 3 24-7 25

4. «Зоря» 12 5 3 4 13-11 18

5. «Олімпік» 12 5 3 4 11-24 18

6. «Ворскла» 12 4 5 3 13-8 17

7. «Волинь» 12 5 2 5 18-19 17

8. «Металіст» 11 4 4 3 15-15 16

9. «Чорноморець» 11 3 5 3 12-11 14

10. «Металург» (Д) 12 3 4 5 14-15 13

11. «Говерла» 12 1 6 5 8-15 9

12. «Металург» (З) 12 2 3 7 10-23 9

13. «Іллічівець» 12 0 3 9 10-26 3

14. «Карпати» 12 2 3 7 10-19 0*

* — «Карпати» позбавлені дев’яти очок згідно з рішенням КДК ФФУ.

Бомбардири: Шав’єр («Металіст») — 8, Кравець, Єрмоленко (обидва — «Динамо»), Бікфалві («Волинь») — 7.