«Суха» інформація для роздумів

20.11.2014
«Суха» інформація для роздумів

Як не старався Пилип Будківський — «розпечатати» ворота литовців йому не вдалося. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Іще за тиждень до товариського матчу з Литвою — останнього для «синьо-жовтих» у 2014 році — наставник національної збірної України Михайло Фоменко вирішив, що у цій грі він перевірить найближчий резерв. «Надамо можливість зіграти великій кількості футболістів», — попередив тренер. Неймовірний консерватор за натурою — Михайло Іванович відступив від своїх принципів і взявся в ділі переглядати кадровий потенціал своєї команди. Шукати серед української молоді підсилення для «основи» наставника змусили численні травми провідних гравців збірної.

«Багато хто каже, що збірна України зараз і у відборі на чемпіонат світу-2014 — дві різні команди. Так, це правда. Оскільки у відборі на «мундіаль» усі були живі й здорові, проблем практично не виникало», — так своє рішення зайнятися експериментами посеред кваліфікаційної єврокампанії-2016 пояснив Фоменко.

Поєдинок із Литвою — непогана нагода саме для такого роду дій. У разі неприйнятного результату в матчі з 92-ю командою світу українська збірна нічого, окрім рейтингових очок, не втрачала. Натомість тренер отримував велику порцію інформації для роздумів.

Розуміли це й у тренерському штабі «синьо-жовтих». Перекидаючись під час гри словами зі своїми помічниками — Володимиром Онищенком та Олександром Заваровим, — Фоменко посміхався. Власне, подія раніше небачена. Зазвичай серйозний і задумливий, Михайло Іванович наприкінці року дозволив собі розслабитися.

Не виключено, що тренерський настрій передався й українським «збірникам», які не змогли переграти далеко не найсильнішу команду Європи, розписавши з литовцями «суху» й невиразну нічию.

Цікаво, що на гру з прибалтами в «основі» вийшли одразу четверо гравців луганської «Зорі» — команди-середняка українського футболу. «Тренери дали шанс проявити себе дебютантам і футболістам, які мало грають. А те, що в деяких моментах виникало непорозуміння, не думаю, що воно було дуже сильним», — зазначив захисник «Зорі» Віталій Вернидуб.

Хоч, насправді, українську збірну за рівнем гри було не впізнати. Литовці абсолютно не почувалися гостями на полі НСК «Олімпійський» і неодноразово загрожували воротам іще одного дебютанта, дніпропетровця Дениса Бойка. Свій шанс на автопрезентацію Денис використав на 100 відсотків, не дозволивши в Києві статися сенсації.

Як і в захисті, в атаці, на вістрі якої весь матч провів форвард «Зорі» Пилип Будківський, в українців також нічого не клеїлося.

Дії кремезного 22-річного луганського бомбардира головний тренер збірної оцінив так: «Про Пилипа можна буде говорити тоді, коли він повністю увіллється в колектив і адаптується до його гри. Поки ж Будківський орієнтується переважно на клубні принципи».

Власне, під завісу гри Михайло Фоменко намагався «виправити» на табло неприємні оку нулі, кинувши в бій чималу кількість гравців «основи». Проте їм принципово нічого змінити не вдалося.

«Якби матч із Литвою пройшов до зустрічі з Люксембургом, мотивації у хлопців було б значно більше. Зараз же у багатьох було відсутнє їхнє футбольне «я». Також можна було б говорити про інші розклади, якби ми грали із сильнішим суперником. Але зараз, на жаль, мало хто хоче їхати до нас», — пояснив невиразну гру своїх підопічних Фоменко.

Що ж, психологія українських футболістів і справді — ніжна і тонка матерія. Залишається лише дивуватися, чому театральний актор, на виставу якого приходить від сили п’ять сотень глядачів, — завжди на висоті. А для вітчизняних футболістів — притому кращих із них, за матчами яких стежить значно більша аудиторія, потрібно шукати якісь дотикові мотивуючі чинники, аби вони в кожному поєдинку демонстрували всі свої професійні здібності. Здається, «співати» у футболі «під фонограму» — справа невдячна.

ТАБЛО

Товариські матчі

Україна — Литва — 0:0

Україна: Бойко, Гусєв, Ордець, Вернидуб (Ковальчук, 46), Морозюк (Федецький, 67), Пилявський, Олійник (Ярмоленко, 46), Ротань (Тимощук, 77), Хомченовський (Коноплянка, 46), Безус (Сидорчук, 77), Будківський

Литва: Черняускас, Фрейдгеймас, Киянскас, Славицькас, Казлаускіс (Андрюшкявічюс, 82), Жулпа, Вайткунас, Матулявічюс (Станкявічюс, 66), Новіковас (Калонас, 75), Хведукас, Кукліс (Чорних, 58)

Попередження: Коноплянка, 71; Тимощук, 83 — Фрейдгеймас, 15; Вайткунас, 89

Суддя — Агаєв (Азербайджан).

Київ, НСК «Олімпійський»,

15 000 глядачів.

* * *

Словаччина — Фінляндія — 2:1 (Голошко, 1; Гамшик, 7 — Губочан, 45 (у свої ворота)), Іспанія — Німеччина — 0:1 (Кроос, 89), Франція — Швеція — 1:0 (Варан, 83), Австрія — Бразилія — 1:2 (Драгович, 75 (пен.) — Д. Луїс, 64; Фірміньйо, 83; Драгович («Динамо») — 90 хв., гол, Адріано — до 62 хв., Д. Коста — із 62 хв., Фред (усі — «Шахтар») — із 77 хв.), Японія — Австралія — 2:1, Білорусь — Мексика — 3:2, Греція — Сербія — 0:2, Румунія — Данія — 2:0, Угорщина — Росія — 1:2, Ірландія — США — 4:1, Італія — Албанія — 1:0, Польща — Швейцарія — 2:2, Португалія — Аргентина — 1:0, Шотландія — Англія — 1:3.

 

ФАНАТИ

Ціна протесту

Останнім часом дії українських футбольних фанів досить часто потрапляють в «об’єктиви» дисциплінарних органів УЄФА. Особливу активність наші ультрас проявляють на «Львів Арені», яка вже отримала кілька дискваліфікацій від контролюючих інстанцій із Європи. Вочевидь тепер прийшла черга платити за рахунками НСК «Олімпійський», де позавчора фанати вивісили заборонений УЄФА банер та влаштували піротехнічне шоу. Власне, на напівпорожніх трибунах столичної арени вболівальники розгорнули полотнище з написом «УЄФА — ми піклуємося про Росію». Нагадаємо, що вперше цей слоган з’явився у Львові на матчі Ліги чемпіонів між «Шахтарем» та «Порту», після чого Європейська футбольна асоціація офіційно заборонила його використання.