НОВИНИ ПЛЮС

19.11.2014

Така доступна нафта...

Ціни на нафту Brent опустилися у вівторок нижче 79 доларів за барель і можуть показати зниження за підсумками шостої торгової сесії з останніх семи. Нині ж ринок гадає, знизить чи ні ОПЕК квоту на видобуток на зустрічі картелю наступного тижня. Так, до 09.45 за московським часом ф’ючерси на Brent подешевшали на 0,39 до 78,92 долара за барель, а ф’ючерси на WTI — на 0,39 до 75,25 долара за барель.

Росія та Венесуела намагаються стримати процес подальшого здешевлення. Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив у понеділок, що «дуже незабаром» планується проведення глобального екстреного саміту країн-виробників для обговорення питання цін на нафту, а російська «Роснєфть» повідомила, що її глава Ігор Сєчин вирушить до Відня 25 листопада, за два дні до наради ОПЕК.

«Ми не можемо ігнорувати коментарі Венесуели та Росії. Але найважливіший чинник — це які кроки зробить ОПЕК і особливо Саудівська Аравія», — сказав менеджер з продаж на ринках сировини Newedge Japan Кен Хасегава.

Падіння ВВП: «всього» 7%?

Зростання в агропромисловому комплексі України за підсумками року може становити 5%, але при цьому падіння ВВП може становити 7% через триваюче військове протистояння на сході країни. Про це повідомив український Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Український сільгоспсектор — це єдиний сектор економіки, який демонструє до 5% зростання. Серед інших позитивних новин це те, що у нас покращився рейтинг на 16 пунктів у легкості ведення бізнесу. Але серед негативу — скорочення нашого ВВП, який потенційно може впасти на 7%», — сказав глава уряду. За його словами, стабілізація економіки розпочнеться вже у першому півріччі 2015 року.