Дуже хочеться реваншу

19.11.2014
Дуже хочеться реваншу

У нинішньому сезоні «Барселона» захищає титул переможця футзального Кубка УЄФА. (з сайта uefa.com.)

На відміну від більшості ігрових видів, де існує значне різноманіття міжнародних клубних змагань, у футзалі є лише один єврокубковий турнір. Як свідчать експерти, нарощувати «змагальні м’язи» УЄФА не дозволяє низька фінансова привабливість даного виду спорту. Що вдієш, але конкурувати зі своїм старшим братом наразі міні-футболу не під силу. Тому й боротьба за футзальний кубок УЄФА проходить не в традиційному форматі, з матчами вдома й на виїзді, а використовується відомий в Україні принцип з’їзного туру, який дозволяє суттєво економити кошти його учасникам.

Головні ж витрати лягають на плечі приймаючої сторони та власне організатора змагань. Не секрет, що господарями подібних з’їздів виступають команди-флагмани своєї справи, які культивують профільний вид спорту на найвищому рівні. Цього року матчі групового раунду змагань Кубка УЄФА, за підсумками якого визначиться четвірка учасників «Фіналу чотирьох», проходитимуть на майданчиках «зубрів» європейського клубного футзалу. Казахський «Кайрат» — переможець турніру сезону 2012/2013 та єдина команда, що ще жодного разу не пропустила вирішальну, так звану «елітну», фазу змагань. Португальський «Спортинг» був фіналістом КУ-2010/2011, азербайджанський «Араз», який у минулому році приймав «фінал чотирьох», двічі фінішував у розіграші третім, тоді як іспанська «Барселона» — чинний володар трофею, в групу до якої, власне, й потрапила найсильніша українська команда — харківський «Локомотив».

Підопічні Євгена Ривкіна пробилися до когорти 16 кращих клубних команд Європи, посівши друге місце в так званому основному раунді. Водночас, аби продовжити боротьбу за Кубок, уперше в своїй історії зігравши у «фіналі чотирьох», «залізничникам» необхідно буде виграти «елітну» «пульку» в Барселоні. Завдання, звісно, не з простих. Власне, не принижуючи минулих здобутків «Локо», нинішня їхня форма (дві поразки в останніх трьох матчах національної першості) навряд чи їм дозволить випередити господарів міні-турніру, в якому, окрім «біло-червоних» та «гранатово-синіх», візьмуть участь чемпіони Угорщини та Англії — «Береттьоуйфалу» та «Баку юнайтед» відповідно.

Що цікаво, в попередньому розіграші Кубка УЄФА «Локомотив» також на стадії «елітного» раунду грав в одному квартеті з «Барсою» й завершив цей етап на другій позиції — слідом за його майбутнім переможцем.

НА СТАРТ!

Склад учасників «елітного»

раунду Кубка УЄФА-2014/2015:

Група A: «Спортинг» (Португалія), «Інтер» (Іспанія), «Гранд Про» (Болгарія), «Шарлеруа» (Бельгія).

Група B: «Араз» (Азербайджан), «Діна» (Росія), «Слов-Матік» (Словаччина), «Хрудім» (Чехія).

Група C: «Кайрат» (Казахстан), «Спортинг-Париж» (Франція), «Нікарс» (Латвія), «Економац» (Сербія).

Група D: «Барселона» (Іспанія), «Береттьоуйфалу» (Угорщина), «Баку Юнайтед» (Англія), «Локомотив» (Україна).

* * *

Розклад матчів українського чемпіона: 19 листопада — «Баку юнайтед», 20 листопада — «Береттьоуйфалу», 22 листопада — «Барселона».

* * *

Склад «залізничників»: Іваняк, Литвиненко,  Журба, Д. Сорокін, О. Сорокін, Шпигар, Шамлі, Овсянніков, Білоцерківець,  Кисельов, Федорченко, Клочко, Бондар, Рогачов.