Коли знову розквітне Калина?

18.11.2014

За великим рахунком, більш ніж скромним вийшов виступ українських важкоатлетів на світовій першості, що в неділю завершилася в казахській Алмати.

Ані чоловічій, ані жіночій «синьо-жовтій» збірній не вдалося виграти бодай одну планетарну нагороду, навіть в окремій дисципліні — ривку чи поштовху.

Найближче до п’єдесталу зупинилася одеситка Юлія Паратова, котра у ваговій категорії до 53 кг посіла шосту сходинку. Значно вищої позиції, ніж підсумкове десяте місце, думається, очікували наставники та вболівальники від призерки Олімпіади-2012 та чемпіонату Європи-2014 Юлії Калини. Проте, здається, після зміни вагової категорії представниця Донеччини повністю ще не адаптувалася до нових умов. Для порівняння: в олімпійському Лондоні, виступаючи у вазі до 58 кг, Юлія підняла в сумі 235 кг; в Алмати-2014, змагаючись уже в категорії до 63 кг, її прогрес, по відношенню до показників дворічної давнини, склав лише чотири пункти — 239 кг. Здобутки інших наших важкоатлеток на «мундіалі» також не вразили: Яна Дяченко (до 48 кг) — десята, Катерина Дрюмова (до 58 кг) — 15-та, Марія Хлян (до 69 кг) — 16-та.

Останнім часом традиційно сильно виступали українки в надважкій категорії, проте цього разу на «мундіаль» тренерський штаб відправив юну 18-річну Анастасію Лисенко, яка в підсумку, програвши чемпіонці з Росії Тетяні Каширіній майже 100 кг, посіла лише восьму позицію.

Славні традиції мають і наші «супертяжі»-чоловіки, однак і їм у Казахстані не вдалося дотягнутися до медалей. Олег Прошак, який представляв Україну в категорії «+105 кг», піднявши загалом 420 кг, фінішував восьмим. Результат чемпіона — росіянина Руслана Албегова — 462 кг. Іще один восьмий результат українців на ЧС-2014 належить 24-річному Дмитрові Чумаку (до 94 кг). Натомість Роман Зайцев (до 105 кг) фінішував двадцять сьомим. Водночас Володимир Болгарин (до 85 кг) узагалі залишився без підсумкового місця, оскільки «запоров» одну з двох обов’язкових вправ — поштовх. Водночас найкращий медальний доробок зібрали китайські атлети, другими в загальному заліку стали північнокорейці, третіми — господарі змагань.